Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vzostup BITCOINU ešte len príde: Odhaduje sa až desaťnásobný nárast

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K nárastu až do výšky 100.000 dolárov by malo dôjsť v priebehu šiestich až osemnástich mesiacov.

Bratislava 20. decembra (TASR) – Spustenie obchodovania s termínovanými kontraktmi na bitcoiny je prvým krokom k skutočnému vzostupu tejto kryptomeny. K nárastu až do výšky 100.000 dolárov by malo dôjsť v priebehu šiestich až osemnástich mesiacov. Myslí si to globálny makrostratég Saxo Bank Kay van Petersen.

Na chicagskej burze CME je od pondelka (18.12.) možnosť kúpiť si termínované kontrakty na bitcoiny. "Ide o prelomovú vec, nie len z dôvodu legitimácie priestoru kryptomien, ale aj z dôvodu otvorenia kanálu, prostredníctvom ktorého môžu do tohto priestoru prúdiť inštitucionálne peniaze," priblížil van Petersen s tým, že inštitucionálnych investorov je na trhu veľmi málo, ale dopyt je mimoriadny.

Pri vstupe na tento trh investori váhajú podľa slov van Petersena najmä preto, že technológia je ešte nedospelá a je ešte len v začiatkoch prenikania na trh. Dôležitým faktorom je aj otázka bezpečnosti, ktorá zatiaľ nie je dostatočne vyriešená.

"K skutočnej zmene podľa mňa dôjde v priebehu šiestich až osemnástich mesiacov. Dnes je odvetvie v plienkach. Čaká sa na technologické inovácie, ale aj na patričnú reguláciu, či doriešenie otázky zdaňovania,"
opísal van Petersen, pričom tieto nedoriešené otázky sú zároveň dôvodom volatility kryptomeny, ktorá môže vykazovať denné pohyby aj o 20 či 30 %. Napriek tomu odhaduje, že bitcoin by sa mohol posunúť až do pásma od 50.000 do 100.000 dolárov a vzrásť tak päť- až desaťnásobne.