Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Yellenová pricestovala do Číny,chce diskutovať o dotáciách v priemysle

Americká ministerka financií Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

Yellenová okrem stretnutia s politikmi plánuje tiež hovoriť s ekonomickými expertami a americkou obchodnou komunitou v Kuang-čou, meste na juhu krajiny, ktoré je symbolom čínskej výrobnej sily.

Kuang-čou 4. apríla (TASR) - Americká ministerka financií Janet Yellenová pricestovala vo štvrtok do čínskeho Kuang-čou na rokovania, ktoré sa zamerajú na dotácie v priemysle. USA majú obavy, že čínske zelené technológie, ktoré sú vďaka dotáciám lacnejšie, by mohli zaplaviť globálne trhy. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Je to druhá cesta americkej ministerky do Číny za menej ako rok. A nasleduje po telefonáte tento týždeň medzi americkým prezidentom Joe Bidenom a jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v súvislosti s americkými obchodnými reštrikciami. Obaja prezidenti vyjadrili nádej, že sa vzťahy dvoch najväčších svetových ekonomík stabilizujú.

Yellenová okrem stretnutia s politikmi plánuje tiež hovoriť s ekonomickými expertami a americkou obchodnou komunitou v Kuang-čou, meste na juhu krajiny, ktoré je symbolom čínskej výrobnej sily.

Hlavným bodom rokovaní budú obavy USA z konkurenčného vplyvu čínskych dotácií v odvetviach, ako sú solárne panely a elektrické vozidlá. Ide o kľúčové sektory a Washington nevylúčil, že na ich ochranu zavedie obchodné bariéry.

V minulosti viedla podpora Pekingu pre sektory ako výroba ocele a hliníka "k značne nadmerným investíciám a nadmernej kapacite, ktorú čínske firmy chceli vyvážať do zahraničia za znížené ceny," povedala minulý týždeň ministerka financií.

"Teraz vidíme budovanie nadmernej kapacity v nových odvetviach, ako sú solárne články, elektromobily a lítium-iónové batérie," varovala.

Aj Európska únia tento týždeň oznámila vyšetrovanie u dvoch výrobcov solárnych panelov vlastnených Čínou, ktorí sú obvinení z dotácií.

No hoci je návšteva americkej ministerky financií v Číne pozitívna správa, experti očakávajú len málo konkrétnych výsledkov.

Odkedy sa prezidenti Biden a Si Ťin-pching vlani v novembri stretli v San Franciscu na rozhovoroch, ktoré obe strany označili za kvalifikovaný úspech, vzťahy oboch krajín sa trochu stabilizovali.

Yellenovej návšteva v júli 2023 pomohla obnoviť dialóg po období zvýšeného napätia, najmä v súvislosti s Taiwanom, a vyvrcholila otvorením bilaterálnych pracovných skupín pre hospodársku a finančnú politiku.