Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Za Slovglass ponúkla najviac firma Convey, či ho získa, rozhodne súd

Foto: TASR

Firma Convey, ktorá ma byť personálne prepojená na podnikateľa Vladimíra Poóra, doručila svoju ponuku len v deň otvárania obálok. Za majetok ponúkla 910.000 eur.

Poltár 26. septembra (TASR) - Novým majiteľom sklární Slovglass Poltár by sa mala stať slovenská spoločnosť Convey, ktorá ponúkla v súťaži za podnik najvyššiu sumu.

Či sa tak ale stane, je však nejasné, pretože výsledky napadol ďalší z celkovo troch záujemcov, nemecká spoločnosť AHG Industry, ktorá za firmu v konkurze ponúkla len o málo menej. O tom, ako ďalej, by mal rozhodnúť súd. AHG ho žiada, aby prijatie takejto ponuky zvážil.

Podľa dnes zverejnených informácii v médiách, nemecký koncern má na rozdiel od víťaza súťaže skúsenosti s prevádzkou sklární a výrobou skla. Podobne ako tretí záujemca - český miliardár Otakar Moťka, ktorý pred časom odkúpil sklárne v Sázavě na Benešovsku a ich dcéru v Nemecku. Dnes už tento závod vyrábajúci prevažne kuchynské a laboratórne sklo zamestnáva spolu viac ako 1600 ľudí.

Firma Convey, ktorá ma byť personálne prepojená na podnikateľa Vladimíra Poóra, doručila svoju ponuku len v deň otvárania obálok. Za majetok ponúkla 910.000 eur. Spoločnosť AHG Industry, ktorá chce kúpiť skláreň pre firmu German Crystal, prišla s ponukou o 10.000 eur menšou o tri dni skôr.

Slovglass bol jediným producentom 24-percentného olovnatého skla na Slovensku. Navyše sa špecializoval v obohacovaní sklených výrobkov za použitia viacerých metód, napríklad brúsením, ručným maľovaním zlatom či platinou, leptaním či gravírovaním.

Firma vyvážala výrobky do asi 35 krajín sveta, okrem iných aj do USA, Kanady či Veľkej Británie. Po bankrote prišlo o prácu približne 400 ľudí. Nezamestnanosť sa v regióne po krachu zvýšila asi o dve percentá na viac ako 24 %.


Hoci väčšina výrobných zariadení je v uspokojivom stave, je pravdepodobné, že nový majiteľ bude musieť v strednodobom horizonte počítať s investíciami na modernizáciu strojového vybavenia. Odhaduje sa, že bude treba vložiť okolo 20 miliónov eur. Aktuálna súpisová hodnota majetku je 4,07 milióna eur.