Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Rozprava na schôdzi k Expo Dubaj skončila, hlasovať sa má o 15. hodine

Na snímke poslanci počas 5. schôdze Národnej rady SR k hospodáreniu na Expo Dubaj v Bratislave 5. decembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zvolali ju koaliční poslanci. Chcú na nej požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval NKÚ.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Rozprava na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020 sa skončila. Vystúpilo v nej päť písomne a jeden ústne prihlásený poslanec. Viackrát tiež Erik Kaliňák (Smer-SD) za predkladateľov návrhu uznesenia. Hlasovať o ňom má parlament o 15. hodine.

Mimoriadnu schôdzu zvolali koaliční poslanci. Prostredníctvom uznesenia chcú požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).



Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pri príprave a organizácii Svetovej výstavy Expo Dubaj 2020 na základe kontroly NKÚ viackrát zlyhalo. Podľa NKÚ bolo 634.500 eur zo štátneho rozpočtu použitých nehospodárne. Úrad identifikoval sumu 164.200 eur ako možné bezdôvodné obohatenie.

Sulík trvá na tom, že on ako minister hospodárstva nepochybil. K chybám došlo podľa neho v oblasti účtovníctva a výkazníctva. Rezort hospodárstva pod jeho vedením však v súvislosti s výstavou ušetril milión eur z pôvodne vyčleneného rozpočtu.