Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Začala sa plánovaná generálna odstávka 1. bloku elektrárne Mochovce

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podľa spoločnosti Slovenské elektrárne ide v poradí už o 19. generálnu odstávku na prvom mochovskom bloku.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) začali 6. apríla generálnu odstávku prvého bloku Mochoviec (EMO1). Je prvou z odstávok jadrových elektrární plánovaných v roku 2019. Informovala o tom spoločnosť SE.

Podľa SE ide v poradí už o 19. generálnu odstávku na prvom mochovskom bloku. Do harmonogramu odstávky sú zahrnuté výmena časti jadrového paliva (asi jedna pätina z 349 palivových kaziet v reaktore), ďalej kontroly dôležitých havarijných systémov a úpravy a vylepšenia systémov. Ide napríklad o práce na niekoľkoročnom programe seizmického zodolnenia elektrárne, ktoré možno vykonať iba počas odstávky, ako aj opravy zariadení s cieľom ďalšieho zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky jadrového bloku. Rozsah prác odstávky podľa SE predstavuje asi 4300 zákaziek, na ktorých bude pracovať približne 1000 ľudí.

Spoločnosť zároveň avizovala, že počas prvého polroka 2019 sa začnú aj odstávky najskôr štvrtého a potom tretieho bloku jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach (EBO). Na jeseň je naplánovaná rozšírená odstávka druhého bloku v Mochovciach (EMO2).

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a jedným z najväčších v strednej Európe. Prevádzkujú dve jadrové, 31 vodných, dve uhoľné a dve fotovoltické elektrárne s inštalovaným výkonom 4081 MWe. Spoločnosť vyrába takmer 90 % elektriny bez emisií skleníkových plynov.

Majoritným vlastníkom SE s podielom 66 % je Slovak Power Holding B. V. Spoločnými vlastníkmi spoločnosti Slovak Power Holding B. V. sú EP Slovakia B. V., dcérska spoločnosť Energetického a průmyslového holdingu, a. s., (EPH) a Enel Produzione S. p. A. Slovenská republika je minoritným vlastníkom Slovenských elektrární s podielom 34 %.