Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v eurozóne sa vo 4. kvartáli zrýchlila, potvrdil Eurostat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zamestnanosť v menovej únii vzrástla vo 4. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 % po tom, ako v 3. kvartáli rast dosiahol 0,2 %.

Luxemburg 8. marca (TASR) - Zamestnanosť v eurozóne zaznamenala v poslednom štvrťroku minulého roka mierne zrýchlenie rastu. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Ten potvrdil predbežné údaje z februára.

Zamestnanosť v menovej únii vzrástla vo 4. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 % po tom, ako v 3. kvartáli rast dosiahol 0,2 %. Úrad tak potvrdil predbežné údaje zverejnené 14. februára. V prípade celej EÚ však Eurostat predbežné údaje revidoval smerom nadol. Pôvodne udával rast na úrovni 0,3 %, teraz ho upravil na 0,2 %.

V medziročnom porovnaní sa však tempo rastu zamestnanosti v eurozóne mierne spomalilo. Vo februári Eurostat stanovil rast zamestnanosti na 1,3 %, čo bolo rovnaké tempo ako v 3. kvartáli. Teraz však uviedol, že rast dosiahol 1,2 %. Slabší rast zamestnanosti vykázala aj celá EÚ. Vo februári Eurostat uvádzal rast o 1,2 %, v piatok informoval o raste na úrovni 1 %.

Za celý rok 2023 uvádza Eurostat rast zamestnanosti v eurozóne na 1,4-percentnej a v EÚ na 1,2-percentnej úrovni. V prípade eurozóny tak potvrdil údaje z februára, v prípade širšej Európskej únie ich však revidoval smerom nadol, keď pôvodne udával zvýšenie zamestnanosti o 1,3 %.