Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Záujem o brigádu je podstatne vyšší ako možnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V minulosti bolo brigádovanie zaujímavé hlavne pre študentov, a to ako podstatná časť ich príjmov počas štúdia.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Kým v minulosti agentúry registrovali záujemcov o brigádu v stovkách, dnes sú to desaťtisíce. Podľa Petra Pašku, jedného zo zakladateľov agentúry Brigadnici.sk a konateľa personálnej agentúry ProAct People Slovensko od roku 1996, keď sa agentúra pre brigádnickú prácu zakladala, stúpol počet brigádnikov viac ako stonásobne.

Sú medzi nimi takí, ktorí brigádujú seriózne, ale je veľa tých, ktorí brigádnickú zmluvu používajú, aby neodvádzali odvody. Uvidí sa, čo s "brigádnikmi" urobí novela Zákonníka práce, po novom bohatšia o povinnosť odvodov aj z dohôd o vykonaní práce.

V minulosti bolo brigádovanie zaujímavé hlavne pre študentov, a to ako podstatná časť ich príjmov počas štúdia. Postupom času záujem o brigádnickú prácu stúpal nielen z radov študentov, ale aj dôchodcov, nezamestnaných, dokonca aj zamestnaných ľudí. Trend brigád sa stal obľúbeným zdrojom príjmov pre všetky tieto skupiny bez ohľadu na vek i pohlavie, a to počas celého roka. Najvyšší záujem o brigády však agentúry registrujú predovšetkým s príchodom letných prázdnin, keď hlavne študenti vítajú možnosť sezónnych prác ako príležitosť zarobiť si.

"Oproti minulosti, je v dnešnej dobe oveľa viac možností, ako si nájsť brigádu. Študenti kedysi pravidelne sledovali nástenky v školách, kde spoločnosti zverejňovali svoje ponuky. Postupne sa do popredia dostali personálne agentúry, ktoré sa začali na túto činnosť špecializovať," komentuje Paška.

Situácia na pracovnom trhu je však už niekoľko rokov taká, že je citeľný prebytok záujemcov o brigády v porovnaní s reálnou ponukou. Množstvo ľudí po strate niekoľkoročného trvalého pracovného pomeru využíva brigádu ako možnosť zárobku dovtedy, kým si nenájdu ďalšie stabilné zamestnanie.

Brigádnické pozície si zväčša nevyžadujú špecializáciu. Ide hlavne o pomocné práce, napríklad vo výrobe s vyšším podielom manuálnych činností, pri kontrolingu vo výrobe, ide o vykladanie tovarov, práce v logistike ako prebaľovanie a etiketovanie tovarov.

Na druhej strane, sú aj brigádnické práce, prostredníctvom ktorých študenti vysokých škôl získavajú potrebnú prax popri štúdiu, rozvíjajú si jazykové a odborné schopnosti a komunikáciu. Niekedy si takouto brigádou zabezpečia aj trvalé zamestnanie hneď po ukončení štúdia. Takto to funguje, napríklad v oblasti informačných technológií.