Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Zelené budovy sú oproti starším konkurencieschopnejšie

Ilustračné foto Foto: TASR

Energetická hospodárnosť budovy je okrem ceny či lokality jedným z hlavných kritérií v rozhodovaní firiem o umiestnení svojho podnikania.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Energetická hospodárnosť budovy je okrem ceny či lokality jedným z hlavných kritérií v rozhodovaní firiem o umiestnení svojho podnikania. Potenciálni záujemcovia tento parameter zvažujú čoraz viac a pre majiteľov budov je konkurenčnou výhodou. Zhodujú sa na tom realitno-poradenské spoločnosti.

Väčšina zahraničných korporácií, ale aj moderných slovenských firiem sa zaujíma, ako budova, v ktorej plánuje sídliť, využíva moderné trendy v oblasti energetickej hospodárnosti. Väčšina firiem už tieto zelené prvky aplikuje vo svojom podnikaní, a preto kladú dôraz aj na budovu, v ktorej plánujú sídliť,“ uviedol pre TASR vedúci oddelenia správy budov JLL Slovensko Filip Polomský.

Za jednoznačný trend označil znižovanie spotreby energií a využívanie zelenej energie v čo najväčšej miere. „Najnovšie kancelárske budovy v Bratislave využívajú studne na úžitkovú vodu pre toalety a stabilné hasiace zariadenia, moderné nízkoenergetické chladiace zariadenia využívajúce studenú vodu z riek alebo studní, aktívne fasády zabraňujúce prieniku alebo úniku tepla a ďalšie,“ opísal.

Z pohľadu realitných odborníkov sú zelené budovy v porovnaní so staršími budovami viac konkurencieschopné. Riaditeľ divízie administratívnych priestorov v Colliers International Marek Vrbovský poukázal na to, že nižšia energetická náročnosť vyvolaná novou legislatívou a modernejšími technológiami má vplyv na nižšie prevádzkové náklady budovy, a to až o 20 až 40 % oproti starším budovám.

To prináša majiteľom budov možnosť žiadať vyššie nájomné, pričom však nájomníci užívajú kvalitnú budovu bez toho, aby v konečnom dôsledku platili viac ako v bežnej budove. Efektívna správa zelených budov preto patrí medzi kľúčové nástroje majiteľov budov pri dosahovaní zisku,“ zhodnotil.

Zelené budovy súčasnosti nie sú podľa neho len technologicky vyspelé, ale v prvom rade poskytujú vysokú kvalitu pracovného prostredia. Nájomníci pri sťahovaní vždy zvažujú okrem ceny aj lokalitu a dopravnú dostupnosť, energetickú efektivitu, kvalitu architektúry, štandard budovy a administratívnych priestorov.

Zelené budovy v tomto smere ponúkajú ohromnú výhodu, ktorú ocenia predovšetkým zamestnanci, a to v podobe dostupného zdravého pracovného prostredia s dostatkom denného svetla a materiálmi, ktoré neohrozujú ľudské zdravie,“ zdôraznil Vrbovský. Dodal, že spokojní, zdraví a motivovaní zamestnanci znamenajú lepšie výsledky firmy a jej lepšiu reputáciu na trhu.

Manažér správy nehnuteľností v Cushman & Wakefield Mário Klas hovorí o pomalšom trende znižovania energetickej náročnosti pri veľkých komerčných kancelárskych či maloobchodných objektoch v porovnaní s menšími budovami, ako sú napríklad rodinné domy.

„Tento rozdiel je daný predovšetkým vysokými investičnými nákladmi už pri samotnej stavbe objektov, ktoré majú následne priamy vplyv na výšku nájomného v prípade komerčných stavieb, s čím priamo už vopred súvisí výber skupiny klientov, pre ktorých bude stavba určená, a taktiež nutnosťou hľadania určitej optimálnej úrovne 'inteligencie' budovy v pomere ku komfortu užívateľov a investičným nákladom,“ vysvetlil.

Keďže však cena za spotrebu energií patrí k najvýznamnejším položkám servisných a prevádzkových nákladov budovy, je podľa Klasa jedným z prvoradých záujmov vlastníkov aj v prípade starších objektov či budov nižšej triedy znižovať náklady na energie.