Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Zisk automobilky Volvo v 2. štvrťroku klesol, predaje výrazne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Spoločnosť, ktorej väčšinovým vlastníkom je čínska automobilka Geely, vykázala v druhom štvrťroku čistý zisk 3,5 miliardy švédskych korún.

Štokholm 20. júla (TASR) - Švédska automobilka Volvo Cars zaznamenala v druhom štvrťroku pokles zisku. Spoločnosť zároveň vo štvrtok oznámila, že za celý rok počíta s dvojciferným nárastom predaja, a to aj napriek vysokej inflácii a rastúcim úrokovým sadzbám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Spoločnosť, ktorej väčšinovým vlastníkom je čínska automobilka Geely, vykázala v druhom štvrťroku čistý zisk 3,5 miliardy švédskych korún (305 miliónov eur) po zisku 9 miliárd SEK v rovnakom období predchádzajúceho roka. Predaje Volvo Cars vzrástli o 25 % na 178.800 áut.

Generálny riaditeľ spoločnosti Jim Rowan uviedol, že rastúce úrokové sadzby síce vyvíjajú tlak na zákazníkov, dopyt po jej autách však zostáva silný. Za predpokladu, že nenastanú ďalšie nečakané narušenia dodávateľského reťazca, automobilka očakáva za celý rok 2023 solídny dvojciferný rast maloobchodného predaja, dodal.

Volvo plánuje do roku 2030 úplne zastaviť výrobu vozidiel na fosílne palivá. Plne elektrické autá tvorili v druhom kvartáli 16 % predaja, čo bol viac ako dvojnásobok oproti minulého roku.

(1 EUR = 11,476 SEK)