Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Koncern SLB oznámil rast zisku o takmer štvrtinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Koncern SLB, najväčší poskytovateľ služieb v ropnom a plynárenskom sektore na svete, uviedol, že v 3. štvrťroku dosiahol zisk 1,12 miliardy USD (1,06 miliardy eur).

Houston 20. októbra (TASR) - Koncern SLB, pôvodne známy ako Schlumberger, oznámil za 3. štvrťrok rast zisku o takmer štvrtinu, k čomu prispel výrazný rast tržieb. Výsledky ovplyvnil najmä vysoký dopyt po produktoch firmy na medzinárodných trhoch. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Koncern SLB, najväčší poskytovateľ služieb v ropnom a plynárenskom sektore na svete, uviedol, že v 3. štvrťroku dosiahol zisk 1,12 miliardy USD (1,06 miliardy eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 23,5 %.

Zisk upravený o mimoriadne položky predstavoval na akciu 78 centov. Firma tak tesne prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 77 centov.

Tržby vzrástli o 11,1 % na 8,31 miliardy USD, keď najmä pokračujúca ťažobná aktivita na medzinárodných trhoch zvýšila dopyt po produktoch spoločnosti. Tržby SLB v rámci medzinárodnej divízie vzrástli o 12,5 %.

Rast zaznamenali aj tržby v rámci severoamerickej divízie, avšak miernejším tempom, a to o 6,5 %. Napriek výraznému rastu tržieb SLB v tomto ukazovateli mierne zaostal za očakávaniami trhov, keď analytici počítali s rastom tržieb na 8,32 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0558 USD)