Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Zisk ropného koncernu Chevron za 2. kvartál klesol

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Porovnanie zisku, ktorý Chevron prezentoval v rámci predbežných údajov, však ovplyvnil fakt, že v minulom roku zaznamenala firma za 2. kvartál rekordný zisk vyše 11,6 miliardy USD.

Houston 24. júla (TASR) - Americký ropný koncern Chevron oznámil za 2. kvartál pokles čistého zisku o takmer polovicu, napriek tomu však prekonal očakávania trhov. Porovnanie zisku, ktorý Chevron prezentoval v rámci predbežných údajov, však ovplyvnil fakt, že v minulom roku zaznamenala firma za 2. kvartál rekordný zisk vyše 11,6 miliardy USD. Informovala o tom agentúra Reuters.

Chevron v nedeľu (23. 7.) oznámil, že v 2. štvrťroku dosiahol čistý zisk na úrovni 6,01 miliardy USD (5,40 miliardy eur). V 2. kvartáli minulého roka vykázal rekordný čistý zisk 11,62 miliardy USD, keď firma vyťažila z prudkého rastu cien energií.

Po úprave o mimoriadne položky však spoločnosť prekonala očakávania trhov. Chevron zaznamenal upravený zisk na úrovni 5,78 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 3,08 USD. Analytici očakávali, že upravený zisk spoločnosti dosiahne na akciu 2,97 USD až 2,99 USD. Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala spoločnosť upravený zisk 11,37 miliardy USD (5,82 USD/akcia). Podrobnejšie údaje zverejní firma v piatok 28. júla.

Firma okrem toho oznámila, že je otvorená ďalším fúziám a akvizíciám. Počas tohto roka oznámila dohodu o prevzatí PDC Energy za 7,6 miliardy USD, pričom kontrakt by sa mal dokončiť na budúci mesiac.

(1 EUR = 1,1123 USD)