Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zisk Ryanairu v 2. kvartáli klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ryanair v pondelok uviedol, že jeho čistý zisk za tri mesiace do konca septembra 2018 sa znížil na 841,5 milióna eur z 895,4 milióna eur v rovnakom období vlani.

Dublin 22. októbra (TASR) - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zaznamenala v 2. štvrťroku svojho finančného roka, počas svojej najrušnejšej letnej sezóny, pokles zisku o 6 %. Ryanair už pred tromi týždňami avizoval, že očakáva slabší zisk po sérii štrajkov svojho personálu.

Ryanair v pondelok uviedol, že jeho čistý zisk za tri mesiace do konca septembra 2018 sa znížil na 841,5 milióna eur z 895,4 milióna eur v rovnakom období vlani.

V údaji za 2. kvartál je zahrnutá aj strata vo výške 35,6 milióna eur spojená s podielom spoločnosti v rakúskom prepravcovi Laudamotion.

Tržby najväčších nízkonákladových aerolínií v Európe pritom v 2. kvartáli vzrástli na 2,76 miliardy eur z minuloročných 2,52 miliardy eur, a to najmä vďaka iným príjmom ako z predaja leteniek, a tržbám Laudamotion.

Začiatkom tohto mesiaca Ryanair varoval, že jeho príjmy za finančný rok, ktorý sa skončí 31. marca 2019, klesnú viac, ako pôvodne odhadoval. Vedenie znížilo prognózu zisku za celý rok na 1,1 až 1,2 miliardy eur z predchádzajúcich 1,25 - 1,35 miliardy eur. Dôvodom revízie boli okrem iného aj slabší dopyt a rastúce náklady na pohonné látky, ktoré len v 2. kvartáli stúpli o 21 %. Aerolínie znižujú zimnú kapacitu o 1 %.

Ryanair zasiahli aj problémy s plánovaním voľna posádok a štrajky personálu za lepšie mzdové a pracovné podmienky. Vlani v decembri letecká spoločnosť prvýkrát vo svojej histórii uznala odbory, ale rokovania s odborovými zväzmi na niektorých trhoch vrátane Nemecka boli ťažké a viedli k štrajkom.

Náklady na zamestnancov boli v 2. štvrťroku o 32 % vyššie v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Ryanair tiež opäť varoval pred zvyšujúcim sa rizikom tvrdého brexitu bez dohody a jeho dôsledkami pre leteckú dopravu medzi Britániou a kontinentom.

Aerolínie sa domnievajú, že sa im podarí získať britskú licenciu na niekoľkých trás v Spojenom kráľovstve pred koncom roka.