Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Zisk Sberbank bol vlani rekordný, oproti roku 2022 vzrástol päťnásobne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rekord zaznamenala vlani nielen Sberbank, ale celý ruský bankový sektor, keď zisk ruských bánk dosiahol približne 3,3 bilióna rubľov.

Moskva 28. februára (TASR) - Najväčšia ruská banka Sberbank zvýšila vlani zisk viac než päťnásobne a dosiahla nový rekord, ktorý v prepočte predstavuje viac než 15 miliárd eur. Prispel k tomu fakt, že ruský bankový sektor sa rýchlo zotavil z dôsledkov zahraničných sankcií voči Moskve za inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Sberbank v stredu oznámila, že za minulý rok dosiahla čistý zisk na úrovni 1,5 bilióna rubľov, čo v prepočte predstavuje 16,3 miliardy USD (15,01 miliardy eur). Výrazne tak vykompenzovala vývoj v roku 2022, v ktorom sa jej zisk prepadol o takmer 80 %. Za 4. kvartál predstavoval zisk Sberbank 359,7 miliardy rubľov.

Rekord zaznamenala vlani nielen Sberbank, ale celý ruský bankový sektor, keď zisk ruských bánk dosiahol približne 3,3 bilióna rubľov. Pod výsledky bánk sa podpísalo zvýšenie objemu nových úverov, ako spotrebiteľských, tak aj firemných, a to napriek tomu, že centrálna banka výrazne zvýšila úrokové sadzby na súčasných 16 %.

Bankovému sektoru v Rusku dominuje práve Sberbank s vyše 108 miliónmi klientov. Šéf banky German Gref povedal, že jej celkové úverové portfólio vzrástlo vlani o 27 % na 39,4 bilióna rubľov. Prekvapením bol podľa analytikov zo Sinara Investment Bank vývoj čistej úrokovej marže, ktorá sa v porovnaní s 3. kvartálom zvýšila, a to na 6,26 %.

(1 EUR = 1,0856 USD)