Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Zs. Simon: Agrosektor potrebuje z rezortu čo najskôr finančnú pomoc

Zsolt Simon Foto: TASR/Pavel Neubauer

V roku 2011 farmári už do polovice júla dostali vyplatené finančné prostriedky na podporu živočíšnej výroby, uviedol Zs. Simon.

Bratislava 23. júla (TASR) - Situácia v agrárnom sektore SR je podľa slov bývalého šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolta Simona (Most-Híd) nielen v dôsledku poveternostných vplyvov prinajmenšom nelichotivá, osobitne u tých, ktorí majú aj živočíšnu výrobu.

"Celý agrárny sektor potrebuje zo strany rezortu čo najskôr finančnú pomoc. V roku 2011 farmári už do polovice júla dostali vyplatené finančné prostriedky na podporu živočíšnej výroby, teda veľkých dobytčích jednotiek (VDJ)," uviedol v tlačovom vyhlásení Simon.

Pre rok 2012 podľa neho boli a sú v štátnom rozpočte na uvedené účely vyčlenené finančné prostriedky v sume 18 miliónov eur. "Na agrárny sektor, ako sa zdá, v tomto roku dolieha nielen vplyv počasia, ale aj neodbornosť vedenia rezortu, ktoré nedokázalo zabezpečiť vyplatenie prostriedkov v rovnakom čase," poznamenal.

"Vyzývam preto ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) a jeho tím, aby namiesto prázdnych slov zabezpečil vyplatenie v štátnom rozpočte vyčlenených finančných prostriedkov na účet farmárov. Som presvedčený, že 18 miliónov eur v značnej miere dokáže pomôcť v zakladaní budúcoročnej úrody," dodal Simon.

"K zadržiavaniu finančných prostriedkov určených pre doplatky k priamym platbám nedochádza. Rok 2012 je však rokom tzv. modulácie, kedy platby zo zdrojov EÚ v pôvodnej EÚ-15 klesnú o 10 % a platby zo zdrojov v novej EÚ-10 už budú na úrovni 90 %. Z tohto dôvodu je potrebné pre výplatu doplatkov k priamym platbám vychádzať aj z výšky priamej platby na každého žiadateľa, aby nedochádzalo k prekročeniu stropu, jednak za krajinu, tak aj za žiadateľa," uviedla v reakcii na dnešné Simonove vyjadrenia hovorkyňa MPRV SR Magda Tóth Želeňáková.

Informovala zároveň, že o tom exminister Simon vie a vedel, pretože to vychádza z legislatívy EÚ, ako aj z pracovných dokumentov Európskej komisie (EK), ktoré boli na úrovni predchádzajúceho vedenia ministerstva niekoľkokrát prerokovávané, a to v júli a novembri 2011 a v marci 2012. Každoročne sa do Bruselu na EK totiž zasiela autorizácia doplatkov, pričom zvyčajne počas mesiaca marec, avšak v tento "kritický" rok 2012 až po nástupe nového ministra Ľubomíra Jahnátka v apríli 2012.

"Je to teda vina predchádzajúceho vedenia MPRV SR, že sa mešká s výplatou podpôr na VDJ. SR každú chvíľu očakáva schválenie autorizácie národných doplatkov, aby mohla začať s prípravou samotného vyplácania. Kontroly VDJ sú už ukončené. Predpoklad vyplatenia je z týchto dôvodov posunutý a predpokladáme ho počas mesiaca októbra. Zároveň treba poukázať na to, že vplyvom uplatňovania legislatívy a postupov EK príde k obmedzeniu platieb na VDJ pre veľkých poberateľov dotácií, čo má vplyv na veľkých chovateľov dobytka," konštatovala.

MPRV SR preto podľa jej informácií hľadá spôsoby, ako zamedziť neúmernému kráteniu dotácií v rámci VDJ a v čase predpokladaného nárastu cien kŕmneho obilia v dôsledku sucha ešte viac nedestabilizovať sektor živočíšnej výroby. "Tento rok je špecifický tým, že sa musia brať do úvahy všetky priame platby vyplácané žiadateľom, čo sa musí sledovať individuálne za žiadateľa. Tieto informácie pán Simon mal a má, preto nechápeme, prečo opäť zavádza a klame," dodala.