Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

VETERNÁ SMRŠŤ: Väčšinu porúch už odstránili, poisťovne vyčísľujú škody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Vo všetkých oblastiach západného Slovenska bol ukončený kalamitný režim.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Západoslovenská distribučná (ZSD) odstránila väčšinu porúch, ktoré vznikli následkom silného vetra a búrok v uplynulých dňoch. Vo všetkých oblastiach západného Slovenska bol ukončený kalamitný režim. ZSD o tom informuje na svojom webe.

"Poruchy, ktoré momentálne evidujeme, boli nahlasované v priebehu nedele (13.8.) a dnešného dňa. Sú opravované v štandardnom režime," uvádza ZSD. V teréne pracovali po štvrtkovej (10.8.) veternej smršti všetky dostupné pohotovostné zložky. Do najviac postihnutých oblastí boli nasadení pracovníci aj z ostatných regiónov západného Slovenska.

Počas piatka (11.8.) a v noci na sobotu (12.8.) sa pracovalo na odstránení porúch na vedeniach vysokého napätia, odstraňovali sa pováľané stromy na vedeniach a opravovali potrhané vodiče. "Tieto opravy si vzhľadom na svoj rozsah vyžiadali dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek," informovala ZSD. Následne sa pracovalo na odstraňovaní porúch na úrovni nízkeho napätia, čiže sa opravovali konkrétne odberné miesta.

Počas noci na piatok evidovali 160.000 zákazníkov bez elektrickej energie. Následne ráno bolo bez elektriny približne 14.000 odberných miest a v sobotu na obed ešte zhruba 6000 zákazníkov. ZSD v nedeľu okolo obeda informovala, že bez elektrickej energie bolo ešte približne 300 zákazníkov.   

Západ Slovenska zasiahli vo štvrtok večer silné búrky. Sprevádzal ich silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch približne 100 kilometrov za hodinu. Najviac výjazdov mali hasiči v Bratislavskom kraji, kde zasahovali najmenej pri 188 udalostiach. Hasiči odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest a osobných áut. Zasahovali aj pri spadnutých stĺpoch elektrického vedenia, telefónnych stĺpoch či strhnutých strechách.

Klienti najčastejšie hlásia poškodené strechy



Približne 400 škodových udalostí spôsobených minulotýždňovou víchricou eviduje Allianz-Slovenská poisťovňa. Víchrica sa v noci zo štvrtka na piatok prehnala západným Slovenskom a následne aj severovýchodom krajiny.

Podľa Lucie Muthovej, hovorkyne poisťovne, najviac hlásení prišlo z Bratislavského a Trnavského kraja. Klienti najčastejšie hlásia poškodené strechy, najmä zrolované a pokrčené plechy, polámané škridly či zničené prístrešky a skleníky. Poisťovňa eviduje aj desiatky áut poškodených padnutými stromami a konármi.

Silný nárazový vietor strhol v noci počas búrky časť strechy z bytovky na Ceste mládeže v Malackách.
Foto: I. Sochorová, S. Osuský


Vietor, ktorý na niektorých miestach presiahol rýchlosť 100 km/h, spôsobil na Záhorí dlhší výpadok prúdu a viaceré domácnosti ostali bez elektrickej energie.

"Klienti z okresov Malacky, Skalica a Senica nám hlásili výpadok spotrebičov, najmä chladničiek a mrazničiek, a z toho vyplývajúce zničenie a poškodenie potravín. Výšku škôd zatiaľ odhadujeme na 200.000 eur, avšak hlásenia poistných udalostí naďalej pribúdajú," uviedla Muthová.