Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŽSR chcú na trati Bratislava - Komárno zmodernizovať sedem priecestí

Na snímke zmodernizované železničné priecestie v obci Dolný Štál v okrese Dunajská Streda v piatok 19. januára 2018. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ministerstvo dopravy sa podľa Érseka snaží zvyšovať bezpečnosť na železničných priecestiach nielen ich modernizáciou, ale aj rôznymi preventívnymi a výchovnými opatreniami.

Dolný Štál 19. januára (TASR) - Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) si v piatok počas kontrolného dňa prezrel zmodernizované železničné priecestie v obci Dolný Štál v okrese Dunajská Streda. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tu vybudovali nové zabezpečovacie zariadenie, osadili rampy, nainštalovali svetelnú signalizáciu a opravili povrch cesty.

Ako skonštatoval minister, rekonštrukcia je súčasťou programu, ktorý sa rozbieha na celom Slovensku. „Jeho cieľom je zmodernizovať železničné priecestia tak, aby doprava na nich bola bezpečnejšia,“ povedal Érsek.

Na trati Bratislava–Komárno je celkovo 52 železničných priecestí. ŽSR v poslednom období zmodernizovali dve, jedno v Dolnom Štále a ďalšie v obci Horný Bar. „Samozrejme, plánujeme na tejto trati zmodernizovať ďalších sedem priecestí, nakoľko počet nehôd nám za minulý rok celkovo dramaticky stúpol,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Podľa jeho slov došlo vlani na železničných priecestiach k 50 dopravným nehodám, pri ktorých zahynulo šesť ľudí. „A čo je veľmi smutné, je to, že nám rastie počet nehôd, ktoré sa udiali na zabezpečených železničných priecestiach. Z 50 nehôd to bolo vlani až 33 a veľmi nám stúpa počet vodičov-profesionálov, ktorí tieto nehody spôsobujú,“ dodal Erdössy.

Ministerstvo dopravy sa podľa Érseka snaží zvyšovať bezpečnosť na železničných priecestiach nielen ich modernizáciou, ale aj rôznymi preventívnymi a výchovnými opatreniami. Jedným z nich je aj pravidelná názorná ukážka zrážky vlaku s autom. „Budem ju robiť aj tento rok v Bratislave, aby mohli vodiči, ale aj žiaci zo škôl vidieť, k čomu pri takejto nehode dochádza, o aký silný náraz ide a prečo majú takéto zrážky obvykle tragické následky,“ uviedol Érsek.

Ako doplnil, ďalšou aktivitou je pilotný projekt, ktorý sa bude realizovať na priecestí vo Veľkom Mederi. „Budú sa tu na povrch vozovky pred koľajnicami maľovať plastické priečne pruhy. Tie budú fungovať ako nízke spomaľovače, ktoré upozornia vodičov, že sa blížia k železničnej trati. Ak sa nám tento projekt osvedčí, budeme ho realizovať aj na ďalších priecestiach,“ dodal minister.