Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Fortunaliga

FORTUNA LIGA: Žilina zdolala Michalovce, Podbrezová vyhrala v Prešove

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Fortuna liga pokračovala v sobou zápasmi 30. kola.

Žilina 6. mája (TASR) - Žilinčania sa po prvý raz od zisku siedmeho majstrovského titulu predstavili na domácom trávniku, kde však boli iba hosťami „domácich“ Michaloviec. Šošoni nastúpili v zostave s viacerými zmenami, v bráne s Mandousom, ktorý mal však menej práce ako jeho náprotivok Kira. Ten musel v 4. min. dostávať loptu do bezpečia po zlej rozohrávke svojich spoluhráčov a v 10. min. ho od gólu zachránila iba nepresnosť Škvarku. O desať minút sa po centri od Hlohovského dostal do zakončenia, ale Kira bol na mieste a o dve minúty, keď si žilinskí ofenzívni hráči úlohy vymenili, bol z toho iba rohový kop. Prvú strelu Michaloviec videli diváci až v 29. min., ale Kušta pálil iba vysoko nad. V 34. min. mali Žilinčania druhú veľkú príležitosť na gól, ale Mráz po Káčerovom vysunutí zakončil iba do Kiru, ktorý pohotovo zareagoval.

V prestávke sa spustil nad štadiónom lejak a mohli sa aj góly, no v 49. min. Mabouka prízemnou strelou iba tesne minul Kirove tri žrde. Necelých 1500 divákov sledovalo naďalej dobýjanie brány Zemplína, ale Kira a obrana sa prekonávali. Po hodine hry sa dostal na trávnik aj nigérijský kanonier Yusuf Otubanjo, ktorý nastúpil po novembrovom zranení na svoj prvý duel. Po dvoch minútach pobytu na ihrisku sa dostal po centri Špalek z pravej strany aj do zakončenia, ale jeho hlavičku Kira zastavil.

Zápas potom čoraz viac smeroval k bezgólovej remíze, s ktorou sa tréner hostí Adrián Guľa nechcel zmieriť a poslal do hry ďalšieho útočníka Šejdajeva. V 80. min. sa po dlhom zranení z jesene vrátil do hry aj reprezentačný defenzívny stredopoliar Viktor Pečovský. O minútu mal gól na kopačke kanonier Hlohovský, ale zoči-voči Kirovi oblúčikom neprekvapil gólmana Michaloviec. V 84. sa však hostia predsa len dočkali, keď Otubanjovu strelu Kira iba vyrazil pred Šejdajeva a útočník MŠK zakončil presne. Michalovce sa v závere snažili aspoň o remízu, ale ani jedna z nádejne vyzerajúcich situácií sa gólom neskončila. Šejdajev ešte v posledných sekundách nedostal loptu do brány po dobrom zákroku Qoseho na bránkovej čiare, a tak Žilinčania zvíťazili najtesnejším rozdielom.

MFK Zemplín Michalovce – MŠK Žilina 0:1 (0:0)
Gól: 84. Šejdajev. Rozhodoval Somoláni, 1436 divákov

Zostavy a striedania:
Michalovce: Kira – M. Kolesár, Qose, Sipľak, Šimčák – Grič – Serečin (66. Vajs), Dimitriadis, Turík (88. Bellás), Regáli (74. A. Leško) – Kušta.

Žilina: Mandous – Mabouka, Kaša, Králik, Mazáň – Diaz (74. Šejdajev) – Káčer (80. Pečovský), Škvarka – Špalek, Mráz (61. Otubanjo), Hlohovský.


Povedali po zápase
Anton Šoltis, tréner Michaloviec:
"Po zmenách v zostave sme chceli vychádzať zo zabezpečenej obrany. Vedeli sme, že súperovi nemôžeme dať veľa priestoru za našou obranou a darilo sa nám to. Chlapcom môžem iba poďakovať, odovzdali sa pre tím, makali. Škoda jednej chybičky, kedy sme to neustáli a niektorých protiútokov, ktoré sme nedotiahli do úspešného konca. Musíme sa zlepšiť v ofenzíve, aby sme mohli konkurovať mužstvám v lige viac."

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Vážime si víťazstvo, ktoré sa zrodilo po sympatickom výkone oboch mužstiev. Mali sme v pláne dostať do hry Mazáňa, Otubanja a Pečovského, čo sa nám dokonale podarilo. Zápas mal slušné tempo a intenzitu, snahu hrať mali oba tímy. Chýbal nám zabijácky inštinkt v ofenzíve a viac akcií, ktoré by sme premenili na gól. som rád, že aspoň hŕstka ľudí nás potešila, ale nie je to adekvátna návšteva tomu, čo chalani predvádzajú, nie je to adekvátna návšteva tomu, čo klub robí pre nich. Mrzí nás slabá podpora fanúšikov a som presvedčený, že keby sme hrali v Michalovciach, príde tam 4-tisíc nadšených divákov, ktorí vidia majstrovskú Žilinu. Vieme ovplyvniť iba našu hru a nasadenie, ostatné nie. Oceňujem prístup Michaloviec, ktoré v situácii, keď sa nevypadáva, hrajú aspoň futbal, futbal s mladými hráčmi, futbal konštruktívny, nekopú a zameriavajú sa čisto na hru ako takú a vedia, čo chcú."

1. FC Tatran Prešov - ŽP Šport Podbrezová 0:2

Železiari v NTC Poprad na pôde posledného Prešova od úvodu naznačovali, že chcú bojovať o pohárovú Európu. Mali viac z hry, boli aktívnejší. V 10. minúte v stopercentnej šanci z päťky prestrelil Viazanko. A tak sa hostia ujali vedenia až v závere polčasu. Trebuňák v pokutovom území fauloval Turňu a z nariadenej penalty suverénne otvoril skóre Kochan.

Hostia mali vyloženú šancu aj 55. minúte, Viazanko po brejku urobil Talianovi kľučku, ale pri zakončení trafil do obrancu. Opora ŽP Šport si všetko vynahradila v 70. minúte. Po veľmi peknej kombinačnej akcii Podia s Kochanom do odkrytej bránky mohol zakončiť práve Viazanko - 2:0 pre hostí. Podbrezovčania potom kontrolovali priebeh a Prešovu nedovolili dostať sa do žiadneho tlaku. Z Popradu si odviezli veľmi dôležité body v boji o Európsku ligu UEFA 2017/2018.

b>1. FC Tatran Prešov - ŽP Šport Podbrezová 0:2 (0:1)
Góly: 43. Kochan (z 11 m), 70. Viazanko. Rozhodoval: Prešinský, ŽK: Micherda, Petko - Polievka, Kostelný, Vajda, 284 divákov.

zostavy a striedania:
1. FC Tatran Prešov: Talian - Petko, Dzurík, Kerestes, Kačala, - Kubus (65. Katona), Micherda, Hovančík, Trebuňák (82. Straka) - Streňo, Rolinc

ŽP Šport Podbrezová: Kuciak - Turňa, Krivák, Kostelný, Dordevič - Vajda, Podio - Viazanko, Kochan (84. Kuzma), Polievka (56. Mikuš) - Bernardina (89. Kupčík)

FK Senica - MFK Ružomberok 1:2

Na Záhorie pricestoval kandidát na európsku miestenku z Ružomberka. Prvý polčas veľa vzruchu nepriniesol. Územnú prevahu mali hostia, ale cez prehustenú obranu Záhorákov sa do gólovej šance nedostali. Na druhej strane sa domáci snažili o rýchle protiútoky, ale takisto sa im nepodarilo žiadnu z nich doviesť do gólového konca. Tesne pred odchodom do kabín zaujala hlavička Pillára po rohu Briganta, lopta letela tesne nad hosťujúcu bránku.

Aj v druhom polčase prevažovala uzemná prevaha hostí, ktorí zvýšili svoje úsilie a chceli v Senici vyhrať. V 56. minúte lopta po Faškovej technickej strele letela tesne vedľa, o 10 minút sa presadil v súboji jeden na jedného Mareš, jeho strelu Šulla ale vyrazil. V posledných 15 minútach Záhoráci akoby fyzicky odišli, Ružomberok sa snažil streliť rozhodujúci gól, ten prišiel v 77. minúte, keď po centri Ďubeka zakončil pod brvno Daniel. O tri minúty vyšiel hosťujúcim hráčom rýchly protiútok, na konci ktorého bol opäť Daniel, po ktorého strele lopta aj za pomoci pravej žrde skončila v Šullovej sieti. Domáci strelili aspoň česný gól v 90. minúte, keď po nákope Kotulu vybehol brankár Macík a striedajúci Pajer ho hlavou prehodil. Ružomberčania tak napokon dosiahli víťazstvo, po ktoré si na Záhorie prišli.

FK Senica - MFK Ružomberok 1:2 (0:0)
Góly: 90. Pajer - 77., 80. Daniel. Rozhodoval: Vlk, ŽK: Faško, Mareš (obaja Ružomberok), 511 divákov.

zostavy a striedania:
Senica: Šulla – Kotula, Ranko, Pillár, Šušolík – Blažek - Brigant (81. M. Kosorín), Kratochvíl, Kováč (60. Pajer), Bališ (75. Kovaľ) - O. Šašinka

Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo (29. Menich), Kružliak, Kupec – Nagy – Daniel (86. Lovás), Faško, Ďubek, Gál-Andrezly – Mareš (82. Gerec)


Povedali po zápase
Miroslav Mentel, tréner Senice:
"My sa strašne narobíme na gól a nakoniec sme ho ani neviem či dali, lebo to bol taký polovlastný gól. Zápas bol o prvom góle, ktorý dal súper. Nie je to prvý zápas, v ktorom je rozdiel iba o gól, alebo je to remíza. Robíme na tom v tréningu, no nevieme to preniesť do zápasu, strašne neskoro sme v loptách. To je náš obrovský problém. Súperovi gratulujem k víťazstvu."

Norbert Hrnčár, tréner Ružomberka: "Bolo nám jasné, že zápas nebude jednoduchý, no chceli sme získať tri body, čo sa nám podarilo. Všetky veci v zápase neboli optimálne, no najpodstatnejšie je to, že trpezlivosťou a vierou v to, že ten gól dáme sme to v závere vcelku dobre uhrali a vezieme si domov veľmi cenné tri body."