Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

V DAC panuje pred jarnou časťou optimizmus, cieľom je prvá šestka

Na snímke zľava tréner FC DAC 1904 Marco Rossi, športový riaditeľ FC DAC 1904 Jan Van Daele, manažér mládežníckej akadémie FC DAC 1904 Krisztián Németh a kapitán mužstva FC DAC 1904 Marin Ljubičič počas tlačovej konferencie futbalového klubu FC DAC 1904 Dunajská Streda pred jarnou časťou ročníka 2017/18. V Dunajskej Strede, 14. februára 2018. Foto: TASR/Marko Erd

DAC si zimnú prestávku užíval s najlepším umiestnením za posledných 24 rokov, keďže výber talianskeho trénera Marca Rossiho prezimoval na štvrtej priečke.

Dunajská Streda 14. februára (TASR) - V slovenskom futbalovom klube DAC Dunajská Streda panuje pred štartom jarnej časti Fortuna ligy 2017/18 optimizmus. DAC si zimnú prestávku užíval s najlepším umiestnením za posledných 24 rokov, keďže výber talianskeho trénera Marca Rossiho prezimoval na štvrtej priečke.

V press centre novej MOL Arény na stredajšej tlačovej konferencii pred médiami predstavil káder a ciele klubu športový riaditeľ Jan Van Daele. O príprave a športových ambíciách hovorili aj kouč Rossi, kapitán mužstva Marin Ljubičič či manažér mládežníckej akadémie Krisztián Németh. Na Žitnom ostrove na jar možno očakávať aj veľký záujem fanúšikov, keďže v posledných týždňoch klub predal 3115 permanentiek.

"Podarilo sa nám splniť predsezónny cieľ, zatiaľ sme v prvej šestke, zaslúžili by sme si byť medzi prvými štyrmi. Body sme neukradli, zaslúžene sme ich získali. S vedomím top štvorky sme išli do prestupového obdobia. V obrane sme sa potrebovali posilniť, lebo Huk, Šatka a Ljubičič odohrali všetky minúty. Prišiel Timotej Záhumenský, ktorý má vyše 30 prvoligových zápasov, ukázal charakter a dobrý prístup. Bude pre nás prínosom. Na hosťovanie prišiel Koné, ktorý v Djurgardene nedostal veľa príležitostí. V zálohe sme potrebovali posilniť kreativitu, preto prišiel Christián Herc, slovenský hráč s anglickou školou. Očakávame od neho zvýšenie kreativity v strede poľa. Potrebovali sme zlepšiť aj útok, boli sme málo nebezpeční v súperovej šestnástke. Z Prešova sme stiahli Černáka, ktorý je mladý a talentovaný. Odišiel zadnými dverami a vrátil sa prednými. Je talentovaný a treba mu dať šancu. Prvoradým cieľom je dostať sa do top šestky. Koncentrujeme sa na prvé tri zápasy. V nedeľu nás čaká Senica, očakávame ťažký zápas, lebo u nich nastalo veľa zmien. Nasledujú dva domáce zápasy a veríme, že nám fanúšikovia pomôžu k dobrým výsledkom. Posily a zmeny boli v zmysle našej filozofie a rozpočtu. Počas zimnej prípravy sme mali čas a priestor, aby sme zapracovali na novom hernom systéme. Sme pred jarou optimisti," rozhovoril sa športový riaditeľ.

Tréner Rossi pracoval s trénerským štábom na novom hernom systéme, do mužstva zapracovali aj nových hráčov: "Začali sme asi pred mesiacom. Okrem prípravných zápasov sme pracovali veľa na tréningoch. Teraz sme mali viac času, v lete nám chýbali hráči kvôli reprezentačným povinnostiam. Pracovali sme hlavne na taktickej stránke. Preto môžeme hrať v rôznych systémoch, či je to s tromi alebo piatimi obrancami. Je to dôležité, lebo v lige nie je zápas, ktorý začnete a skončíte s rovnakým systémom. Čo sa týka nových hráčov, ak sme doteraz boli mladí, tak sme teraz ešte mladší, možno máme najmladší tím v lige. Je to vízia klubu, hrať s mladými hráčmi. Okrem Ljubičiča, Davisa a Pačindu sú to mladí hráči, potrebujú čas a trpezlivosť. Hlavný cieľ je skončiť v prvej šestke a už sa sústreďujeme na prvý zápas v Senici. Bude náročný a tvrdý. Senica má nových hráčov a trénera."

Za hráčsku kabínu dostal priestor kapitán Ljubičič. "Zimná príprava je vždy ťažká, ale odohrali sme dobré zápasy. Tešili sme sa do Turecka, kde sme hrali s dobrými súpermi. Dúfam, že jar bude taká, ako minulý rok, lebo jarná časť je pre DAC vždy lepšia. Prvý zápas je veľmi dôležitý. Noví hráči dobre zapadli, ale potrebujú čas, lebo máme mladé mužstvo," uviedol.

V DAC je práca s mládežou na vysokej úrovni, tamojšia DAC Akadémia prináša čoraz lepšie výsledky. "Naše podmienky sú na svetovej úrovni. Máme sedem ihrísk a tri špeciálne ihriská. V tomto roku otvárame malý štadión a mládežnícke mužstvá budú hrať na akadémií. Naša 17-ka dosiahla historický výsledok, je na prvom mieste tabuľky a to sa ešte v histórií klubu nestalo. Je to aj výsledkom dobrej práce našich trénerov. Naši mladí futbalisti pravidelne dostávajú pozvánku do reprezentácií. Rozbiehame regionálne projekty, chceme naštartovať tento región. Aby začali mladí hrávať futbal, rozbiehame akcie pre škôlky. Spolupracujeme s Komárnom, teraz mu išli pomáhať štyria hráči," objasnil prácu na akadémií manažér mládeže Krisztián Németh.

Dunajská Streda odohrá prvý jarný zápas 18. februára, keď sa "žlto-modrí" predstavia na pôde Senice.

Odchody: Tomáš Malec (Žalgiris Vilnius), Branislav Ľupták, Jakub Kosorin (obaja ukončenie zmluvy), Ashiru (Brno, koniec hosťovania), Kristóf Domonkos, Dominik Špiriak, András Mészáros (všetci Komárno, hosťovanie), Noe Kwin, Branko Bajić, Zoltán Kontár (všetci DAC B)
Príchody: Timotej Záhumenský (Zlaté Moravce-Vráble), Souleymane Koné (Djurgĺrdens IF, hosťovanie), Christián Herc (Wolwerhampton, hosťovanie), Černák (Prešov, návrat z hosťovania), Martin Jedlička (Mladá Boleslav, hosťovanie)

Káder DAC Dunajská Streda na jar FL 2017/18:

brankári: Patrik Macej, Matej Slávik, Martin Jedlička, Benjamin Száraz
obrancovia: Tomáš Huk, Souleymane Kone, Kristián Koštrna, Marko Živkovič, Eric Davis, Ľubomír Šatka, Timotej Záhumenský, Cesar Blackman
stredopoliari: Marin Ljubičič, Simon Pambou, Kristopher Vida, Zsolt Kalmár, Christián Herc, Esmerald Aluku
útočníci: Roland Černák, Marko Divković, Bence Mervó, Lukáš Čmelík, Erik Pačinda

Realizačný tím:

tréner: Marco Rossi
asistenti trénera: Cosimo Inguscio, Giovanni Costantino, Branislav Fodrek
tréner brankárov: Martin Raška