Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

V Podbrezovej sú všetci plní očakávania, čakajú na posily

Na snímke viceprezident Futbalového oddielu Železiarní Podbrezová Šport Podbrezová Vratislav Greško počas tlačovej konferencie pred štartom zimnej prípravy na jarnú časť futbalovej Fortuna ligy 2017/18 v Podbrezovej v pondelok 8. januára 2018. Foto: TASR/Branislav Račko

V tabuľke Fortuna ligy prezimovali futbalisti Podbrezovej na 10. priečke a niektorí si priniesli do pred zimnou prípravy kabíny aj darček v podobe nadváhy.

Podbrezová 8. januára (TASR) - Posilňovńou a presunom na Tále s naplánovaným klasickým tréningom začali nový rok hráči FK Železiarne Podbrezová. V tabuľke Fortuna ligy prezimovali na 10. priečke. Niektorí si priniesli do kabíny aj darček v podobe nadváhy.

"Asi niečo nepochopili, alebo sa málo snažili počas voľna, takže Ježiško ešte u nás nekončí," zasmial sa tréner Marek Fabuľa. "Asi sa aj maminky usilovali, aby chladničky vyprázdnili. Vianočná strava je lákavá a málokto jej odolá." Ako povedal Fabuľa, niektorých hráčov presunuli do juniorky, alebo sa s nimi neobnovila zmluva. "Príchody sú ešte v štádiu riešenia. V príprave zmeny nenastali, vychádzame z osvedčeného modelu, najskôr so sústredením na Táľoch v hotelovom komplexe Stupka, využívať budeme posilňovňu a umelú trávu. Potom nasleduje sústredenie v Turecku. Všetci dúfame v lepší rozbeh, minulý rok sme v mrazivom počasí doplatili aj na choroby."

S posilnením kádra narastú aj šance na záchranu. "Zatiaľ nám chýbajú pravoslávni chlapci, s jedným dňom voľna navyše, aby si sviatky v rodine vychutnali," vysvetlil Fabuľa. "Chceme posilniť i doplniť káder, to je samozrejmé, no nové meno vám zatiaľ nepoviem. Napĺňame aj filozofiu s väčším priestorom pre mladých hráčov. Prioritou je naša mládež, až potom skúsení hráči. Radi by sme privítali posilu do každej formácie, problém sme mali najmä so zakončením, so strieľaním gólov. V tureckom Beleku so štyrmi prípravnými zápasmi si zahráme už na kvalitných terénoch."

Pohľad na tabuľku Fabuľu do kalkulácie nenúti, susedské okolie nerieši. "Nemáme prečo kalkulovať, sústredíme sa na seba. Ak by to takto skončilo, je to v poriadku, no pokúsime sa ísť vyššie."

Skúsený brankár Martin Kuciak vyzdvihol význam jarnej prípravy. "Naozaj sa musíme dôkladne pripraviť, jar pre nás vzhľadom na postavenie v tabuľke bude opäť po dvoch rokoch existenčná. O to viac emócii treba vložiť do tréningov. Chceme sa zachrániť, máme veľkú motiváciu, musíme sa zaťať a pobiť o to, aby sme sa v lige udržali."

Aj počas sviatkov na prelome rokov podvedomie u Martina Kuciaka futbalovo pracovalo. "Starý rok nám podľa predstáv nevyšiel, postavenie v tabuľke i bodový zisk sme si predstavovali inak, teraz sa vynasnažíme, aby naše úsilie prinieslo želaný efekt. S atmosférou v šatni súviselo aj novoročné váženie s menšou zábavou, no nejaké veľké výkyvy sa neobjavili."

Z upršaného počasia si veľký problém Kuciak nerobil. "Vlani sme mali o takomto čase -20, a to nám aj úsmev zamrzol. Toto takmer jarné počasie nám viac vyhovuje a na umelých kvalitných trávach sneh nie je, voda nestojí."

Viceprezident Vratislav Greško označil káder zatiaľ za problematický. "Všetko je v riešení, nejaké predstavy máme, aj sme oslovili hráčov, no nie je to jednoduché. Každý má svoje predstavy a nájsť kompromis, dohodnúť sa na podmienkach si vyžiada o niečo viac času. Verím, že tento týždeň by sa jeden, dvaja hráči mali podariť a v tom ďalšom zlomovejšom by mohli prísť ďalší vyspelí, ktorí bez problémov naskočia do základnej zostavy."

Podbrezovej pomohol k lepšej nálade vydarený záver jesene, Greško však už myslí ďalej. "Vieme, aké máme pred sebou zápasy v prvých troch kolách, preto sú pre nás posily veľmi dôležité. Vlani nás dobiehali o tomto čase zranenia, choroby, karty, teraz sme na tom lepšie. Minimálne troch hráčov do základnej zostavy by sme chceli dotiahnuť, ale len od nás to nezávisí. Doslova existenčný problém máme na stopérskom poste, akútne ho riešime, no aj ďalšie v strede poľa i na hrote."

Podľa Greška by mala byť jar o naplnení cieľa. "Bude to náročné aj preto, že po rozdelení nadobudne súťaž iný model. Už od prvého jarného kola si dovolím povedať, že na nás čakajú šesťbodové zápasy. Naša bilancia na ihriskách súperov bola tragická, tabuľka pravdy hovorí tiež jasnou rečou, čaká na nás tvrdá robota. Hráči v závere jesene potvrdili, že ak chcú, vedia hrať dobrý futbal a narobiť problémy aj tým najlepším. Ak by sme káder posilnili a oživili minimálne dvoma, tromi hráčmi, bol by to veľký impulz aj na psychiku, to je veľká pravda. Síce nás považujú za dedinu, no s celkom slušnými podmienkami a máme čo ponúknuť."

Program prípravy

8.-13.1. sústredenie Tále
16.1. FK Železiarne Podbrezová – FK Pohronie Žiar n/H. (13.00)
20.1. FK Železiarne Podbrezová – Lokomotíva Zvolen (13.00)
23.1. FK Železiarne Podbrezová – FK Poprad (13.00)
26.1. FK Železiarne Podbrezová – MFK Tatran L. Mikuláš (13.00)
27.1.–8.2. sústredenie Turecko, prípravné stretnutia:
30.1. FK Železiarne Podbrezová – NK Veres Rivne (Ukr.)
2.2. FK Železiarne Podbrezová – FK Buducnost Podgorica (Č. Hora)
4.2. FK Železiarne Podbrezová – FC Paks (Maď.)
8.2. FK Železiarne Podbrezová – FCI Tallinn (Est.)