Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Sumár 17. kola futbalovej Fortuna Ligy: Slovan dal Trenčínu tri góly

Na snímke vľavo Róbert Boženík (Žilina) a Tomáš Huk (Dunajská Streda) v zápase 17. kola futbalovej Fortuna ligy MŠK Žilina - FC DAC 1904 Dunajská Streda 1. decembra 2018 v Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Prinášame výsledky 17. kola futbalovej Fortuna ligy.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Slovan si poradil s Trenčínom 3:0. Rovnakým výsledkom zdolal MFK Zemplín Michalovce FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble. Podbrezová so Sereďou remizovala 1:1. Nitra zdolala Senicu tesne 1:0.

FK Železiarne Podbrezová - ŠKF iClinic Sereď 1:1 (1:1)

Góly:
12. Obročník - 17. Ulrich. Rozhodca Hrčka, ŽK: Obročník, Leško - Hučko, Penksa, 458 divákov.

FK Železiarne Podbrezová: Kuciak – Turňa, Bartoš, Podstavek, Mojžiš – Viazanko, Obročník, Mikuš (77. Magda) – Leško, Bernadina, Breznaník

ŠKF iClinic Sereď: Penksa – Sus, Michalík, Menich, Hučko - Baéz, Ventúra - Richňák (58. Ondong-Mba), Pankaričan (66. Bilas), Ulrich (75. Mečiar) - Morong

Gergely Geri, tréner Podbrezovej: "Diváci mohli vidieť futbal v slušnom tempe, boli tam aj emócie z našej strany. Len jedno by som hráčom vyčítal, a to nepremieňanie šancí. Mali sme dosť streleckých pokusov, súpera sme prestrieľali, čo bol výsledok našej aktívnej hry. Hráči pochopili, čo sme od nich chceli, k zápasu vynikajúco pristúpili, a ak takto budú pracovať, výsledky sa dostavia a v tabuľke pôjdeme vyššie. Moju premiéru na lavičke som znášal dosť emotívne, no počas zápasu som to až tak nevnímal."

Karel Stromšík, tréner Serede: "My sme vedeli, že v Podbrezovej to nebudeme mať jednoduché, čo sa aj potvrdilo. V prvom polčase sme hrali bez pohybu, mali nepresné prihrávky, viazli kombinácie smerom dopredu a nedostávali sme sa do rýchlych protiútokov. V druhom polčase sa pohyb zlepšil, no stále to bolo málo na bojovnú Podbrezovú. Myslím si, že hlavne vďaka brankárovi Penksovi, ktorý nás opäť podržal, sme uhrali šťastný bod."


Podbrezová riešila tento týždeň výsledkovú i hernú krízu výmenou trénerov. Na lavičku po Marekovi Fabuľovi zasadol Gergely Geri s úlohou dôstojne dohrať jeseň a podať žezlo novému nástupcovi. Nelichotivú bilanciu šiestich prehratých ligových zápasov za sebou sa pokúsili domáci pretrhnúť s nováčikom zo Serede, ktorý sa nachádzal pred zápasom na pozitívnej vlne, päť zápasov neprehral a živil si nádej zimovať v tabuľke v najlepšej šestke. Po opatrnom začiatku domáci kopali prvý rohový kop v 10. min., pri ktorom odvrátil loptu Ventura. O dve minúty neskôr sa však už skóre menilo, po Obročníkovej strele brankára Penksu pomýlil teč Michalíka a lopta doplachtila do siete. Dlho sa z vedenia železiari netešili, po rohovom kope Susa v 17. min. mierila hlavička Venturu na Ulricha a z jeho hlavy do siete. Smolu mal v 23. min. Bernardina, ktorý trafil zblízka brvno a vzápätí razantná strela Obročníka spoza šestnástky skončila vedľa.

Po zmene strán sa snažili domáci pokračovať v nátlakovej hre, veľa však z nej nevyťažili, len Bernardina v 50. min. po rohovom kope trafil vzduch vedľa bránky a v 52. min. jeho slabú strelu Penksa zneškodnil. V 54. min. to bol opäť Bernardina, ktorý sa po centri Leška dostal k lopte a a len pohotový zákrok Penksu rukou na zemi znemožnil lopte cestu do bránky. Domáci ešte nastrelili zásluhou hlavičky Bartoša bočnú sieť a štvrťhodina druhého polčasu jednoznačne vyznela v ich prospech. Potom tempo upadlo, hostia sa sústredili najmä na obranu a nemuselo sa im to vyplatiť. V 75. min. prudko vystrelil Breznaník a nebezpečne do bočnej siete dorážal Bernardina. V citeľnej zime ku koncu už akoby stuhla hráčom v žilách krv a ani jedno mužstvo nemalo síl, aby rozhodlo, len Breznaník v 89. min. nastrelil opäť bočnú žrď, v 90. min. ešte Ondong-Mba vyslal len slabú strelu na Kuciaka a v nastavenom čase Breznaník preváhal vhodný moment na strelu.

FC Nitra – FK Senica 1:0 (1:0)

Gól:
17. Kuník. Rozhodovali: Smolák – Tomčík, Hrmo, ŽK: Vestenický - Deretti, 412 divákov.

Nitra: Hroššo – Kuník, Križan, Farkaš, Chovanec – Šimončič (63. Machovec), Charizopulos – Abdulrahman, Kóňa, Chobot (90+2. Macho) – Vestenický (72. Guláš)

Senica: Taborda – Kotula, Dias, Da Graca, Krč – Deretti, Tesija (86. Solano), Petshi, Zezinho – Castaňeda (87. Otrísal), Azankpo (66. Celis)

Ivan Galád, tréner Nitry: "V dnešnom zápase sme všetko podriadili taktike. Veľmi precízne sme sa na súpera pripravovali. Našou snahou bolo neinkasovať a streliť aspoň jeden gól. To sa nám podarilo, máme tri body. Hra by mala byť lepšia. Dnes vyhrala naša taktika."

Frederico Ricardo Cordeiro Rodrigues, tréner Senice: "Gratulujem súperovi k víťazstvu. Začali sme dobre, ale potom sme dostali nešťastný gól. V druhom polčase sme sa snažili niečo s výsledkom urobiť, ale v koncovke sme sa trápili."


V mrazivom počasí nastúpil siedmy tím súťaže FC Nitra posledný raz v tomto roku na domácom štadióne. Jeho súperom bola predposledná Senica. Domáci mali síce v prvom polčase viac z hry, v 13. minúte sa po centri Chobota z ľavej strany dostal k nebezpečnej hlavičke Vestenický. Z blízka však trafil rovno do brankára hostí Tabordu. O štyri minúty neskôr sa však domácim podarilo už skórovať. Nepodarený center Kuníka z pravej strany na prekvapenie všetkých skončil v bráne Senice – 1:0. Aj v ďalšom priebehu boli aktívnejší zverenci trénera Ivana Galáda. Naopak, hostia sa do zakončenia dostávali len sporadicky. Ich náznaky šancí však zmenu skóre už do polčasu neprivodili.

Ani v druhom polčase sa obraz hry veľmi nezmenil. Lopta sa pohybovala väčšinou medzi šestnástkami a tak 412 uzimených divákov si muselo na zaujímavý moment počkať až do 80. minúty. V nej sa po peknej akcii domácich dostal do zakončenia Taiwo. Jeho zakončenie z dobrej pozície si však cestu medzi tri žrde brankára Tabordu nenašlo. Senica v závere ešte vrhla všetky sily do útoku, ale Nitra si už svoj náskok postrážila. V samom závere mali domáci ešte niekoľko dobrých rýchlych kontier, ktorými si mohli svoj tesný náskok poistiť, ale vo finálnej fáze im chýbalo viac pokoja. Nitra napokon zdolala Senicu gólom Kuníka tesne 1:0.

AS Trenčín - Slovan Bratislava 0:3 (0:2)

Góly:
7. Šporar, 27. Ljubičič, 59. Moha. Rozhodovali: Prešinský - Vorel, Jenčura, ŽK: Yem, Mance (obaja Trenčín), 367 divákov.

AS Trenčín: Hrdlička – Yem, Šulek, Kleščík (46. Mance), Skovajsa – El Mahdioui – Van Arnhem, Ubbink – Bukari, Čatakovič (79. Paur), Sleegers (70. Kvocera)

Slovan Bratislava: Greif - Apau, Bajrič, Božikov, Suchockij - Ljubičič, de Kamps - Čavrič (79. Dražič), Holman (84. Nono), Moha (89. Savičevič) - Šporar

hlasy (zdroj: www.skslovan.com):

Martin Ševela, tréner Slovana: "Lepšie sme sa prispôsobili chladnému počasiu a náročnému terénu. Mali sme výborný vstup do zápasu, keď sme už v siedmej minúte otvorili skóre a do prestávky sme mali ešte dostatok šancí, aby bol náš náskok výraznejší než dvojgólový. Hráčov sme cez polčas upozorňovali, že súper po prestávke prestrieda a bude riskovať, pričom sme sa chceli vyhnúť scenáru z Nitry, kde sme nezachytili vstup do druhého polčasu a strachovali sme sa o výsledok. Dnes to bolo presne naopak. Výborne fungovala defenzívna činnosť v podaní celého nášho mužstva, podali sme zodpovedný, disciplinovaný výkon a zároveň sme boli nebezpeční smerom do ofenzívy. Súpera sme pustili len do náznakov príležitostí, naopak, naše víťazstvo mohlo byť ešte výraznejšie. Išli sme sem s cieľom zavŕšiť stopercentnú jesennú bilanciu na ihriskách súperov a to sa nám podarilo. Sme jesennými majstrami, ale to je len polovica cesty, rozhodujúce je poradie na konci súťaže, nie v jej polovici. Dnes sa tešíme z víťazstva a plne sa koncentrujeme na posledné jesenné kolo so Žilinou."

Vladimír Cifranič, tréner Trenčína: "Náš vstup do zápasu bol veľmi zlý, hneď prvý útok súpera sa skončil gólom. Každá kolmá lopta v podaní Slovana nám robila obrovské problémy. Súper ťažil aj z toho, že nám nefungovala stopérska dvojica a celkovo sme na ihrisku pôsobili veľmi zle, boli sme málo agresívni. Mali sme nejaké náznaky šancí, možno tá Bukariho bola vážnejšia, ale to bolo všetko. Po prestávke sme chceli niečo zmeniť, ale boli sme málo nebezpeční a Slovan vyhral zaslúžene."


Zápas sa začal s miernym meškaním, keď usporiadatelia museli dať do poriadku hraciu plochu, na ktorej bol sneh. "Belasí" išli do vedenia už v 7. minúte, keď veľkú chybu v strede trenčianskej obrany využil Šporar, ktorý úspešne zakončil nájazd na Hrdličku. Ešte pred uplynutím prvej polhodiny Slovan zvýšil na 2:0, keď Holman pekne vysunul Ljubičiča, ktorý rutinérsky prekonal brankára AS. Na 3:0 mohol zvýšiť v 42. minúte Šporar, uvoľnil sa cez obrancu, ale pálil vedľa. Trenčín mohol na konci prvého dejstva streliť kontaktný gól, ale Bukari vystrelil vedľa ľavej žrde.

V 59. minúte však Slovan dosiahol tretí gól, keď sa presadil Moha po prieniku a prihrávke Čavriča. Na 4:0 mohol v 78. minúte zvýšiť opäť Moha, ale v prieniku to zobral na seba, neprihral spoluhráčovi a tak sa skóre nezmenilo. Slovan tak potvrdil post lídra, získal ďalšie víťazstvo a v ligovej sezóne ešte neprehral. "Belasí" tiež predĺžili sériu víťazstiev z vonkajších zápasov už na deväť, resp. sériu bez ligovej prehry predĺžili na 19 duelov. Tiež si zaistili titul "jesenného majstra".

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


MFK Zemplín Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 3:0 (1:0)

Góly: 45.+ Vojtko, 60. P. Kolesár (z 11 m), 84. Nawotka. Rozhodovali: Kružliak (7. Marhefka) – Borsányi, Čajka, ŽK: Sulley - Richtárech, Práznovský, 783 divákov

Michalovce: Kira – Rota (87. M. Kolesár), Carrillo, Beskorovajny, Vojtko – Turik – Nawotka, Danko, P. Kolesár, Diarra (80. Grič) – Vaščák (72. Sulley)

Zlaté Moravce-Vráble: Krnáč – Čögley, Práznovský, Karlík, Chren – Dimitrijevič, Ľupták, Richtárech (60. Casado), Brašeň – Paixao da Silva – Švec (46. Urgela)

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "Do zápasu sme chceli vstúpiť aktívne, no to sa nám celkom neporadilo. Prvých 30 minút bolo z našej strany rozháraných. Neboli sme aktívni, mali sme ľahké straty lôpt. V tomto chladnom počasí je každý zápas náročný, za víťazstvo chlapcom ďakujem."

Branislav Mráz, tréner ViOn-u: "Gratulujem domácim k víťazstvu. Z našej strany to bolo na úspech málo. Dôležitý moment sa odohral v nadstavenom čase, keď sme inkasovali, keď sme neustrážili súperovho hráča. Do druhého dejstva sme išli s tým, že rýchlo vyrovnáme, čo sa nám však nepodarilo."


V chladnom počasí sa hral priemerný futbal. V 7. minúte musel byť vystriedaný hlavný rozhodca Kružliak, ktorého nahradil Marhefka. Michalovčania si dlho nevedeli poradiť so súperovou defenzívou. Centre do pokutového územia nenachádzali svojich adresátov. Všetko podstatné sa udialo až v nastavenom čase, kedy na center Diarru najvyššie vyskočil Vojtko a hlavou strelil svoj premiérový gól v najvyššej súťaži.

V druhom polčase už diváci videli viac vzruchu. Michalovské vedenie mohol poistiť Turik, ktorý v pokutovom území mieril nad. V 56. minúte opečiatkoval Danko brvno. Ďalší dôležitý moment zápasu sa odohral po hodine hry, kedy Práznovský zahral v pokutovom území rukou a hlavný rozhodca nariadil pokutový kop. Ten s prehľadom premenil Peter Kolesár. Hostia mohli odpovedať v 61. minúte Brašeňom, jeho strelu obrana zrazila na rohový kop. Definitívnu bodku dal v 83. minúte Nawotka, ktorý po rýchlej konte strelil tretí gól.

MŠK Žilina – FK DAC 1904 Dunajská Streda 2:2 (1:1)

Góly
: 43. Škvarka, 90.+ Balaj – 40. Bayo, 54. K. Vida. Rozhodovali: Pavlík – Pozor, Jekkel, ŽK: Fazlagič, Káčer – Bayo, Davis, Kalmár, Divkovič, 1903 divákov.

Žilina: Holec – Anang (86. Tomič), Kaša, Šušnjar, Sluka – Fazlagič (74. Jánošík) – Káčer, Škvarka – Mihalík, Boženík (83. Balaj), Diaz

Dunajská Streda: Jedlička – Šatka, Huk, Koné, Davis – M. Vida – K. Vida (90.+ Špiriak), Herc, Kalmár, Divkovič (85. Koštrna) – Bayo (78. Tretiakov)

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: „V prvom rade by som chcel povedať, že to bol to veľmi dobrý zápas, ku ktorému prispeli oba tímy svojím útočným futbalom. Bolo sa na čo pozerať, videli sme šance na oboch stranách. Boli sme lepší v postupnom útoku, súper zase v nebezpečných kontrách. V dobrom úseku zápasu sme paradoxne inkasovali, ale učím hráčov, aby na to správne reagovali a oni veľmi rýchlo vyrovnali. V úvode druhého polčasu boli hostia lepší, dali gól. Prevzali sme síce iniciatívu, stupňovali tempo, ale chýbalo tomu niečo vo finálnej fáze. Chlapci si však za odhodlanie a výkon bod zaslúžili. Mali sme trošku šťastia v závere, premenili sme peknú štandardku, Škvarka ju dobre zahral a Balaj ju dobre zakončil. Remíza je spravodlivá, pretože súper mal za stavu 1:2 niekoľko kontier. Pre našich mladých chlapcov je to dobrá skúsenosť na to, aby sa mohli zlepšovať.“

Peter Hyballa, tréner Dunajskej Stredy: „Ak by sme analyzovali celý zápas, tak by Žilina bola o niečo lepšia. Pre prvý polčas to platí určite, domáci boli lepší, my sme hrali na kontry, čo nie je náš štýl. Boli sme za domácimi o krok pozadu, ale naše protiútoky boli nebezpečné. Do druhého polčasu sme preskupili rady a prvú polovicu druhého polčasu sme boli lepší. Dali sme gól na 2:1. Od tohto stavu domáci posilnili útok, mali viac z hry, ale my sme mali viacero šancí, z ktorých sme mohli rozhodnúť. Aj v závere sme zahrávali roh, loptu sme mali podržať, ale vznikla z toho nebezpečná situácia, chýbajúca koncentrácia a domáci vyrovnali. Taký je futbal. Výsledok 2:2 je dobrý, Žilina bola o niečo lepšia.“


Žilinčania nastúpili na súboj o druhé miesto v tradičných žlto-zelených dresoch, pretože práve pred 110 rokmi vznikol pod Dubňom futbalový predchodca dnešného klubu MŠK. Úvodných desať minút bolo bohatých na šance. Najskôr sa zastreľovali Žilinčania, Jedlička musel v 4. min zneškodniť pokus Fazlagiča, ale o chvíľu na druhej strane pred nabiehajúcim Hercom dobre odkopol mimo šestnástky loptu Holec. V 7. min zakončil odrazenú loptu nebezpečne Kalmár, ale Holec predviedol dobré reflexy a jeho pokus vyrazil na roh. Hneď po ňom sa na zadnej tyči dostal k hlavičke Bayo, gólu však zabránil opäť výborný Holec. Na opačnej strane musel Mihalíkov krížny pokus vytesniť mimo pravú žrď Jedlička. Diváci sa napriek mínusovej teplote vzduchu na tribúnach nenudili a oba tímy im predvádzali veľmi dobré futbalové menu. Žilinu mohol poslať v 23. min do vedenia obranca Šušnjar, ale jeho hlavička sa za Jedličku nedostala. V 28. min kopali domáci priamy kop, Mihalík namieril k pravej žrdi, ale Jedlička vytiahol ďalší výborný zákrok. Po polhodine hry našiel Mihalík spätnou prihrávkou na hranici šestnástky Škvarku, jeho pokusu z prvej však chýbali pod brvno centimetre. V 40. min sa však hostia dočkali gólu, keď Divkovič našiel spätnou prihrávkou voľného Baya, ktorý strelou k ľavej žrdi rozradostil fanúšikov v sektore hostí. O tri minúty však Diaz vyviezol po ľavej strane loptu, posunul ju Slukovi, ktorý prihral pred šestnástku Škvarkovi a žilinský kapitán strelou k ľavej tyči vyrovnal.

Hostia vstúpili do druhého dejstva lepšie a boli nebezpečnejší. V 53. min Bayo po centri od Divkoviča hlavičkoval dobre, ale Holec zachránil Žilinu od gólu. O minútu neskôr však Bayo posunul loptu na Kristophera Vidu, ktorý nechytateľne pod brvno poslal Dunajskostredčanov opäť do vedenia. Šošoni odpovedali zvýšenou aktivitou a strelami Škvarku z priamych kopov a Sluku zo strednej vzdialenosti, ktoré však hostia zblokovali na roh, alebo do bezpečia. Žilinčania boli na lopte dominantnejší, ale do šancí sa nedostávali, navyše sa museli mať vzadu na pozore, pretože hostia hrozili nebezpečnými brejkmi. V 76. min aktívny Škvarka mieril dobre k ľavej žrdi, no Jedlička jeho pokus vyrazil a neskôr loptu skrotil pred nabiehajúcim Anangom. Žiline sa nedarilo proti pozornej defenzíve hostí presadiť, nepomáhali ani striedania. V 84. min mohol rozhodnúť opäť K. Vida, ale zblízka prekopol Holecovu bránu. V nadstavenom čase sa však domáci dostali k priamemu kopu, do šestnástky šiel na center aj brankár Holec, ale Škvarka poslal loptu na hlavu Balaja, a ten svojím prvým gólom v sezóne rozhodol o spravodlivej deľbe bodov.