Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Bieloruská polícia zadržala fanúšikov za heslá proti Putinovi

Futbalový zápas 2. kola kvalifikácie EURO 2016 C-skupiny Bielorusko - Ukrajina v Borisove. Foto: TASR/AP

Po štvrtkovom kvalifikačnom zápase Bieloruska s Ukrajinou zadržali približne 40 ľudí, z ktorých väčšinu pokutovali alebo na päť dní umiestnili do väzenia.

Minsk 10. októbra (TASR) - Bieloruská polícia zadržala desiatky domácich i ukrajinských fanúšikov, ktorí skandovali vlastenecké ukrajinské heslá a slogany proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi počas štvrtkového duelu kvalifikácie EURO 2016 vo futbale. Bielorusi v C-skupine v Borisove prehrali s Ukrajinou 0:2.

Ľudskoprávna organizácia z Minsku Vesna-96 informovala, že zadržali približne 40 ľudí, z ktorých väčšinu pokutovali alebo na päť dní umiestnili do väzenia. Bieloruská polícia v stanovisku uviedla, že niektorých zadržaných prepustili a 25 ľudí sa postaví pred súd pre obvinenia z chuligánstva.

Pracovník bieloruského ministerstva vnútra Ivan Kubrakov agentúre AP povedal, že po zápase medzi mužstvami oboch krajín bolo zatknutých 14 Ukrajincov a 11 Bielorusov. Na zázname zo štvrtkového zápasu, ktorý sa hral v meste Borisov, asi 100 kilometrov na východ od metropoly Minsk, vidno fanúšikov, ako vykrikujú urážky na adresu ruského prezidenta vrátane takej, ktorú nemožno zverejniť.

Putin v piatok pricestoval do Bieloruska na summit 11-členného Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), ktorý prebieha v bieloruskej metropole Minsk.

Video, na ktorom fanúšik zachytil atmosféru na štadióne: