Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Futbal

Žreb LIGY MAJSTROV: Neapol v skupine proti PSG, Plzeň s Realom Madrid

Ilustračná snímka. Foto: TASRAP

Rozhodol o tom štvrtkový žreb v DrawCentre UEFA v hoteli Grimaldi Forum v Monacu.

Monaco 24. augusta (TASR) -Trojnásobný obhajca titulu vo futbalovej Lige majstrov Real Madrid sa v základnej G-skupine ročníka 2018/19 stretne s AS Rím, CSKA Moskva a Viktóriou Plzeň s triom Slovákov Matúšom Kozáčikom, Patrikom Hrošovským a Romanom Procházkom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v DrawCentre UEFA v hoteli Grimaldi Forum v Monacu.

Taliansky vicemajster SSC Neapol so slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom sa v C-skupine skonfrontuje s Parížom St. Germain, minulosezónnym finalistom FC Liverpool a Crvenou Zvezdou Belehrad, ktorá v 3. predkole vyradila slovenského šampióna Spartak Trnava. Inter Miláno s obrancom Milanom Škriniarom si v B-skupine zahrá proti Barcelone, Tottenhamu Hotspur i PSV Eindhoven.

Žrebovalo sa zo štyroch výkonnostných košov. Real bol v prvom spoločne s Atleticom Madrid, Barcelonou, Bayernom Mníchov, Manchestrom City, Juventusom Turín, Parížom St. Germain a Lokomotivom Moskva. V druhom koši sa ocitli Borussia Dortmund, FC Porto, Manchester United, Šachtar Doneck, Benfica Lisabon, Hamšíkov Neapol, Tottenham Hotspur a AS Rím. Do tretieho koša zaradili minulosezónneho finalistu FC Liverpool, Schalke 04 Gelsenkirchen, Olympique Lyon, AS Monaco, Ajax Amsterdam, CSKA Moskva, PSV Eindhoven a FC Valencia. Do štvrtého koša sa dostali Viktória Plzeň, FC Bruggy, Galatasaray Istanbul, Young Boys Bern, Škriniarov Inter Miláno, Hoffenheim 1889, Crvena Zvezda Belehrad a AEK Atény.

Žreb rozdelil kluby do ôsmich štvorčlenných skupín, v ktorých sa stretne každý s každým systémom doma-vonku. Do jarného osemfinále postúpia prví dvaja, ôsmi tretí sa presunú do 16-finále Európskej ligy UEFA. Pri žrebe platilo pravidlo, že v jednej skupine sa nemohli stretnúť kluby z jednej krajiny. Rovnako tak nemohli v skupine na seba naraziť kluby z Ruska a Ukrajiny.

Tento ročník je už 64. v elitnej európskej súťaži, resp. 27. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Prvé kolo skupinovej fázy je na programe 18.-19. septembra. Finále sa bude hrať v sobotu 1. júna 2018 v Madride na štadióne Metropolitano - v domovskom stánku Atletica.

Reakcie na žreb:

Karl-Heinz Rummenigge, šéf predstavenstva Bayernu Mníchov (dpa):
"Je to atraktívna skupina, na ktorú sa veľmi tešíme. Cieľom je samozrejme osemfinále, ale nemôžeme podceniť ani jedného z troch súperov. Všetci v uplynulej sezóne vo svojich ligách dokázali, že sú veľmi silní. Ak chceme postúpiť, musíme byť veľmi sústredení."

Monchi, športový riaditeľ AS Rím (AP): "Real Madrid je favorit v každej súťaži, v ktorej nastúpi. Je to úradujúci šampión, nebude to vôbec ľahké."

Hans-Joachim Watzke, šéf predstavenstva Borussie Dortmund (AP): "Nie som príliš šťastný. Je to ťažká skupina. Atletico Madrid patrí medzi najlepšie tímy a zápasy s ním budú masívne."

Harry Kane, útočník Tottenham Hotspur (twitter): "Nemôžem sa dočkať tých veľkých európskych nocí! Je čas, aby sme sa oproti uplynulej sezóne ešte zlepšili."

Nasser Al-Khelaifi, prezident PSG (uefa.com): "Myslím si, že to nie je ľahká skupina, ale my sme PSG, musíme byť pripravení postaviť sa každému tímu. Verím trénerovi i hráčom, pre fanúšikov to budú úžasné zápasy. Myslím si, že je to najťažšia skupina."

Jürgen Klopp, tréner Liverpoolu (uefa.com): "PSG je jeden z najlepších tímov na svete a myslím si, že ich cieľ je vyhrať LM. Takže to budú dva veľmi zaujímavé zápasy. Neapol sme zdolali v príprave, no tieto zápasy budú úplne iné. Crvenu Zvezdu som videl včera a aj tam bude veľmi výnimočná atmosféra."

Pavel Vrba, tréner Plzne (uefa.com): "Hráči chceli hrať v skupine s Realom Madrid a to sa im splnilo. Dúfam, že nebudú mať príliš veľký rešpekt. Ale najlepší tím na svete príde do mesta a bude to úžasné nie len pre Plzeň, ale pre celý český futbal. Stále verím, že zabojujeme o tretie miesto."

Javier Zanetti, viceprezident Interu Miláno (uefa.com): "Sme v ťažkej skupine, nečakali sme, že bude až taká náročná. Ale máme čas na to, aby sme sa pripravili na každý zápas. Barcelona nie je iba o Messim, majú veľa hráčov, ktorí dokážu rozhodnúť zápas."

Sergio Ramos, obranca Realu (uefa.com): "Liga majstrov je vždy špeciálna súťaž. V uplynulej sezóne sme dokázali obhájiť titul, tri v rade, prečo nie aj štyri? Musíte snívať ďalej, mieriť vysoko a veriť v tím."

Žreb skupinovej fázy LM 2018/19:

A-skupina: Atletico Madrid, Borussia Dortmund, AS Monaco, FC Bruggy
B-skupina: FC Barcelona, Tottenham Hotspur, PSV Eindhoven, Inter Miláno
C-skupina: Paríž St. Germain, SSC Neapol, FC Liverpool, Crvena Zvezda Belehrad
D-skupina: Lokomotiv Moskva, FC Porto, Schalke 04 Gelsenkirchen, Galatasaray Istanbul
E-skupina: Bayern Mníchov, Benfica Lisabon, Ajax Amsterdam, AEK Atény
F-skupina: Manchester City, Šachtar Doneck, Olympique Lyon, 1899 Hoffenheim
G-skupina: Real Madrid, AS Rím, CSKA Moskva, Viktória Plzeň
H-skupina: Juventus Turín, Manchester United, FC Valencia, Young Boys Bern

Kalendár Ligy majstrov 2018/19:

18./19. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
2./3. októbra: 2. kolo skupinovej fázy
23./24. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
6./7. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
27./28. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
11./12. decembra: 6. kolo skupinovej fázy
17. decembra: žreb osemfinále
12./13./19./20. februára: 1. zápasy osemfinále
5./6./12./13. marca: 2. zápasy osemfinále
15. marca: žreb štvrťfinále a semifinále
9./10. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
16./17. apríla: 2. zápasy štvrťfinále
30. apríla/1. mája: 1. zápasy semifinále
7./8. mája: 2. zápasy semifinále
1. júna: finále (Estadio Metropolitano, Madrid)