Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Wenger po sezóne skončí ako tréner Arsenalu Londýn

Tréner Arsenalu Londýn Arsene Wenger. Foto: TASR/AP

Meno 68-ročného odborníka vyznávajúceho ofenzívny herný štýl zostane navždy spojené s Arsenalom, v ktorom prežil vyše dve dekády.

Londýn 20. apríla (TASR) - Francúzsky kormidelník Arsene Wenger v piatok oznámil, že táto sezóna je pre neho posledná na lavičke anglického futbalového klubu Arsenal Londýn. "Kanonierov" viedol nepretržite takmer 22 rokov, do klubu prišiel v októbri 1996.

"Profesor", ako znie Wengerova prezývka, vyhral s Arsenalom trikrát anglickú Premier League (1998, 2002, 2004), sedemkrát Pohár FA (1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015, 2017) a rovnako sedemkrát Community Shield (1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015, 2017). V roku 2006 priviedol tím do finále Ligy majstrov, v ktorom Arsenal prehral s FC Barcelona 1:2. Ligovým ročníkom 2003/04 prešli jeho vtedajší zverenci bez jedinej prehry, s bilanciou 26 výhier a 12 remíz získali titul s obrovským jedenásťbodovým náskokom pred mestským rivalom Chelsea Londýn.

"Po dôkladnom rozhodovaní a rozhovoroch s predstaviteľmi klubu cítim, že je správny čas opustiť po skončení sezóny post trénera Arsenalu. Som šťastný a vďačný za privilégium slúžiť tomuto klubu takú dlhú dobu, boli to nezabudnuteľné roky. Trénoval som ho vždy s najväčším zanietením a maximálnou oddanosťou. Chcem sa poďakovať kolegom z realizačného tímu, hráčom, vedeniu a fanúšikom, ktorí robia tento klub taký špeciálny. Vyzývam všetkých priaznivcov, aby vždy stáli za mužstvom. S láskou a večnou oddanosťou Arsene Wenger," uviedol Wenger v oficiálnom stanovisku.

Meno 68-ročného odborníka vyznávajúceho ofenzívny herný štýl zostane navždy spojené s Arsenalom, v ktorom prežil vyše dve dekády. Predtým viedol AS Nancy, AS Monaco a trénoval aj japonskú Nagoju Grampus Eight.

Väčšinový majiteľ "The Gunners" Stan Kroenke akceptoval rozhodnutie rodáka zo Štrasburgu, teraz sa musí obzerať po jeho nástupcovi. "Toto je jeden z najťažších dní v doterajšej športovej kariére. Arsene je elitný tréner, ktorému vďačíme za všetko, čo pre klub urobil. Každý, kto miluje Arsenal a má rád futbal, mu dlhuje slová vďaky a uznania. Tri tituly v Premier League, z nich jeden získaný bez čo i len jednej prehry, sedem víťazstiev v Pohári FA, 20 nepretržitých sezón v Lige majstrov, to sú výnimočné čísla a rekordy," uviedol Kroenke.

"Dlhé roky strávené v Arsenale sú dôkazom jeho talentu, profesionality a odhodlania. Je bezpochyby jedným z najlepších trénerov v Premier League a ja som hrdý na to, že som bol súperom a zároveň aj kolegom tohto skvelého človeka a priateľa," povedal Sir Alex Ferguson, trénerská legenda Manchestru United.

Terajší kouč "červených diablov" José Mourinho vyjadril Wengerovi veľkú poklonu napriek ich častým konfliktom. "Veľmi sa rešpektujeme, aj keď to niekedy vyzerá inak. Keď ho urobí šťastným ukončiť trénerskú kariéru, budem šťastný za neho. Verím, že úplne neodíde z futbalu. O niekoľko dní sa v lige postavíme proti sebe a preukážeme pánovi Wengerovi všetku úctu, pretože si ju zaslúži."

"Je to veľká osobnosť. Premier League je tým, čím je aj vďaka nemu. Dúfam, že vo svete futbalu bude pôsobiť aj naďalej," vyhlásil lodivod Manchestru City Pep Guardiola.

Wengerov dlhoročný zverenec Thierry Henry uviedol, že francúzsky tréner urobil z Arsenalu celosvetovo uznávaný klub. "Je to pre mňa veľmi smutný deň. Verím, že všetci ľudia mu zložia takú poklonu, akú si zaslúži. Keď som hral pod jeho vedením v drese 'Gunners', tak všetci hovorili o tom, aký hráme futbal. Tréner Wenger zmenil Arsenal a všetci náš klub začali uznávať."