Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Euro 2020: Štart za tri body, Rusnák: Splnili sme, čo tréner chcel

Na snímke Albert Rusnák (Slovensko) sa teší po strelení gólu v úvodnom stretnutí prvého kola E-skupiny kvalifikácie EURO 2020 Slovensko - Maďarsko 21. marca 2019 v Trnave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Teraz sa po víťazstve 2:0 nad Maďarskom dostali do komfortnejšej pozície, pravda, zápolenia v E-skupine sa vo štvrtok iba začali a na kontinentálny šampionát vedie ešte sedem tŕnistých ciest.

Trnava 22. marca (TASR) - Slovenským futbalistom vyšiel vstup do kvalifikácie EURO 2020 podstatne lepšie, ako tomu bolo v bojoch o účasť na MS 2018 v Rusku. Predošlý cyklus odštartovali v septembri 2016 domácou prehrou 0:1 s Anglickom a rovnakým výsledkom o mesiac neskôr neuspeli v Slovinsku. Stratené potom museli krvopotne naháňať, prišla síce séria víťazstiev, ale v konečnom zúčtovaní im na miestenku v baráži chýbal jeden bod.

Teraz sa po víťazstve 2:0 nad Maďarskom dostali do komfortnejšej pozície, pravda, zápolenia v E-skupine sa vo štvrtok iba začali a na kontinentálny šampionát vedie ešte sedem tŕnistých ciest. Na najbližšiu sa zverenci Pavla Hapala vydajú v nedeľu v Cardiffe, kde ich v repríze skupinového súboja z EURO 2016 vo Francúzsku čaká Wales, ktorému majú čo oplácať (prehru 1:2).

Proti Maďarom to v Trnave nebol v prvom polčase pekný futbal. Šancí pred oboma bránami bolo pramálo, no Slováci jednu z nich predsa len využili a v 42. minúte sa ujali vedenia, keď Albert Rusnák naservíroval loptu Ondrejovi Dudovi a tomu na malom vápne stačilo iba správne nastaviť loptu. "Musím povedať, že som sa necítil optimálne, pretože na hrote to nie je moja pozícia. Robil som, čo som mohol, aj keď som loptu nemal na kopačkách tak často, ako keď hrám v klube trocha nižšie. Som rád, že som dal gól a že som pomohol mužstvu," povedal legionár Herthy Berlín, ktorý nie je klasický útočník, ale už v minulosti národného tímu pomohol v pozícii "falošnej deviatky" a teraz jeho ťah so zaradením na hrot vyšiel opäť.

Po zmene strán Maďari párkrát nebezpečne zaútočili a dokázali už aj priamou strelou ohroziť Martina Dúbravku, ale bližšie ku gólu boli domáci. Tí napokon odpor súpera zlomili až v 85. minúte, keď si Rusnák dobre nabehol na Dudovu prihrávku a koncovku zvládol s ľahkosťou ukážkovo. "Dostal som dobrú loptu za obranu od Ondreja Dudu, hodil som si loptu na ľavačku a mieril som obrancovi medzi nohy. Dva góly sme doma dali a po každej stránke sme splnili, čo od nás tréner chcel," sršala spokojnosť z krídelníka Realu Salt Lake, pre ktorého to bol piaty presný zásah v reprezentácii. Rovnaký počet má na konte aj druhý štvrtkový strelec Duda, ktorý na ne potreboval o trinásť zápasov viac ako Rusnák. Tomu vyhovovalo, že Maďari za stavu 0:1 museli otvoriť hru, dovtedy boli stiahnutí vzadu a veľa toho Slovákom v ofenzíve nedovolili.

Slovenský tím nastúpil v pozmenenom zložení. Nemohol už počítať so službami kapitána Martina Škrtela, chýbal ďalší dlhoročný zadák Tomáš Hubočan i útočné kladivo Adam Nemec. V reprezentácii za zvláštnych okolností skončil po novembrovej prehre s Českom v Lige národov krídelník Vladimír Weiss. Šancu v najcennejšom drese dostala mladá krv - debutant Denis Vavro, Dávid Hancko a v závere zápasu ďalší nováčik a člen bývalej úspešnej 21-ky Pavol Šafranko. Vavro patril medzi najpríjemnejšie prekvapenia, pri Milanovi Škriniarovi nepôsobil ako učeň, ale minimálne ako rovnocenný stopérsky partner opory milánskeho Interu. Z vydarenej premiéry pred takmer 15-tisícovou kulisou mal radosť - výhra na nulu, úspešný vstup do kvalifikácie. "Debut som si užil výborne, sú to neopísateľné pocity. Prvý kvalifikačný zápas a víťazstvo, takže spokojnosť. Verím, že budeme ako mužstvo pokračovať v týchto výkonoch. Prvých 5-10 minút som mal stres, bol to môj prvý zápas, ale pomohli mi chalani aj diváci, ktorí ma povzbudili. Teraz treba v prvom rade dobre zregenerovať pred zápasom vo Walese."

V ňom pôjde o veľa. Ostrovný tím mal v prvom kole kvalifikácie voľno, využil ho na odohratie prípravy, v ktorej zdolal Trinidad a Tobago 1:0. Určite však nehral naplno a neodkryl všetky svoje zbrane, dokonca na Slovákov šetril najväčšiu oporu Garetha Balea. Až nedeľňajší duel ukáže, na čom sú oba tímy ašpirujúce na postup na EURO 2020. "Všetky krajiny na Britských ostrovoch hrajú ten istý futbal. Myslím si, že to bude po fyzickej stránke ešte ťažší zápas ako proti Maďarom. Hráme vonku, očakávam dobrú atmosféru od waleských fanúšikov. Na zápas sa teším," povedal Rusnák.