Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Do Bieloruska idú futbalisti s víťaznou náladou

Na snímke radosť slovenských futbalistov po víťazstve 2:1 nad Španielskom vo futbalovom kvalifikačnom zápase na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline. Sprava strelec rozhodujúceho gólu na 2:1 Miroslav Stoch, Ján Ďurica a Filip Kiss. Foto: TASR/Martin Baumann

Tréner Ján Kozák očakáva ťažký zápas.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Senzačné víťazstvo 2:1 nad Španielskom si slovenskí futbalisti užijú len epizódne, na oslavy nie je čas, pretože sa musia rýchlo preorientovať na najbližšieho súpera. Už v nedeľu 12. októbra o 20.45 SELČ nastúpia proti domácemu Bielorusku v dôležitom zápase C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 a ich zámerom je nevracať sa z Borisova s prázdnymi rukami. Zverenci trénera Jána Kozáka majú na konte ako lídri skupiny plný počet šesť bodov, Bielorusom po remíze 1:1 v Luxembursku a štvrtkovej domácej prehre 0:2 s Ukrajinou patrí s jedným bodom posledná 6. priečka v tabuľke.

"Už v nedeľu som vravel lekárom, fyzioterapeutom a masérom, že tento zraz je dôležitejší ako ja. Dať chlapcov do takého stavu po ťažkom zápase so Španielskom, aby aj v Bielorusku podali rovnako kvalitný výkon, si vyžiada veľké úsilie. V Bielorusku nás čaká takisto silný súper, aj preto tam ideme už v piatok, aby sme sa v pokoji zregenerovali, potrénovali a čo najlepšie sa pripravili. Bude to veľmi ťažké, ale väčšina chlapcov ide aj cez bolesť a to ma teší. Verím, že spoločnými silami to zvládneme," povedal Kozák, ktorému bude pre trest za dve žlté karty chýbať stredopoliar Juraj Kucka.

Bielorusi považujú zápas za dôležitý

Množstvo bieloruských legionárov hráva v Rusku, stredopoliar Sergej Krivec pôsobí vo francúzskom FC Méty, resp. ďalší stredopoliar Renan Bressan v portugalskom Rio Ave. Naturalizovaný Brazílčan považuje zápas proti Slovensku za dôležitý, tobôž po dvoch po sebe idúcich bodových stratách. Ak chcú Bielorusi reálne pomýšľať na postup, musia v nedeľu proti novému lídrovi skupiny bodovať. "Slovensko je tím, ktorý vie hrať dobrý futbal. My však dúfame, že ho dokážeme zdolať. Bude to nesmierne náročné, ale veríme vo svoje schopnosti," vyhlásil Bressan.


Kostra mužstva z BATE Borisov

Gro tímu tvorí sedem hráčov majstrovského BATE Borisov, ktorý v play off vyradil Slovan Bratislava a účinkuje v skupinovej fáze Ligy majstrov 2014/2015. Domáci však nie sú až tak na očiach ako napríklad Španieli. Tréner Slovenska Ján Kozák sa aj z tohto dôvodu snažil o Bielorusoch vysondovať čo najviac informácií a sledoval na videu až päť ich medzištátnych zápasov. Do dejiska zápasu sa slovenská výprava presunula v piatok popoludní z Piešťan v dobrej nálade. Excelentný štart do kvalifikácie ju veľmi reálne drží v hre o šampionát, ale samotní hráči si uvedomujú, že kvalifikačný cyklus je len na začiatku. "Šesť bodov je skvelý štart, ale musíme na neho nadviazať už v nedeľu v Bielorusku. Verím, že dobre zregenerujeme a pripravíme sa na ďalší dôležitý zápas," povedal brankár Matúš Kozáčik. Slovenskí futbalisti v tomto roku odohrali šesť zápasov s pozitívnou bilanciou 5-0-1. Prehrali len v májovom prípravnom zápase v Rusku, inak získali skalpy Izraela, Čiernej Hory, Malty, Ukrajiny i Španielska.

Zápas Bielorusko - SR hostí borisovská Borisov Arena s kapacitou vyše 13.000 miest, úvodný výkop je na programe v nedeľu 12. októbra o 21.45 miestneho času (na Slovensku je o hodinu menej - pozn.). Súboj, ktorý povedú belgickí rozhodcovia na čele s hlavným Sergeom Gumiennym, vysiela v priamom prenose RTVS. V ďalšom kole sa slovenskí futbalisti predstavia 15. novembra v Macedónsku, o tri dni neskôr ich v Žiline čaká prípravný zápas s Fínskom, ktorým uzavrú kalendárny rok.

Na finálový turnaj EURO 2016 do Francúzska postúpia prví dvaja z deviatich kvalifikačných skupín a najlepší tím z tretieho miesta. Ďalších osem tretích bude hrať baráž o štyri miestenky, domáce Francúzsko má účasť ako organizátor automatickú.



kvalifikácia EURO 2016:

C-skupina:

Bielorusko - SLOVENSKO /nedeľa 12. októbra o 20.45 SELČ, Borisov/

rozhodcovia: Gumienny - Bleyen, Cremers (všetci Belg.)

predpokladaná zostava SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Gyömbér - Stoch, Hamšík, Weiss - Nemec



tabuľka C-skupiny:

1. SLOVENSKO 2 2 0 0 3:1 6

2. Španielsko 2 1 0 1 6:3 3

3. Ukrajina 2 1 0 1 2:1 3

4. Macedónsko 2 1 0 1 4:7 3

5. Luxembursko 2 0 1 1 3:4 1

6. Bielorusko 2 0 1 1 1:3 1



S Bieloruskom hrali Slováci v Nitre 1996 víťazne



S najbližším súperom v kvalifikácii EURO 2016 Bieloruskom sa slovenská futbalová reprezentácia stretla v jedinom medzištátnom zápase. V marci 1996 v Nitre zvíťazili zverenci Jozefa Jankecha 4:0, o góly slovenského tímu sa postarali Július Šimon, Jaroslav Timko, Marek Ujlaky a Jozef Juriga. Najlepšie umiestnenie dosiahli Bielorusi v kvalifikácii MS 2002, keď vo svojej skupine obsadili tretiu priečku. Súper z piateho výkonnostného koša odohral doteraz 185 medzištátnych stretnutí s bilanciou 55 víťazstiev, 50 remíz a 80 prehier.



prehľad vzájomných zápasov SR a Bieloruska:

27. marca 1996 (Nitra, prípravný zápas):

SLOVENSKO - Bielorusko 4:0 (2:0)

Góly: 24. Šimon, 32. J. Timko, 60. Ujlaky, 83. Juriga. Rozhodca: Kowalczyk (Poľ.), 3058 divákov

Zostavy:

SR: Molnár (72. Seman) - Tittel (46. I. Kozák), Karhan, Glonek – Bališ, Šimon (46. Juriga), Tomaschek, Moravčík, D. Tóth – Semeník (64. Sz. Németh), J. Timko (46. Ujlaky)

Bielorusko: Šantalosov - Jakimovič - Gurenko, Šťaňuk, Dovnar (46. Maljejev) - Baranov, Čajka, Rodnenok, Romaščenko (76. Kuľčij) - Beľkievič, Kačuro (64. Gerasimec)

bilancia: 1 - 0 - 0 (skóre 4:0)



Vizitka Bieloruskej futbalovej federácie:

oficiálny názov: Belaruskaja federacija futbola (BFF)

prezident: Gennadij Nevyglas

člen FIFA: 1992

člen UEFA: 1993

web: www.bff.by

súčasné postavenie v rebríčku FIFA: 89. miesto (september 2014)

najlepšie umiestnenie v rebríčku FIFA: 36. miesto (február 2011)

najhoršie umiestnenie v rebríčku FIFA: 142. miesto (marec 1994)

tréner: Georgij Kondratjev

kapitán: Timofej Kalačev

štadión: Borisov Arena, Borisov (kapacita 13.126 miest)

počet registrovaných hráčov: 25.810

počet klubov: 160

najviac reprezentačných štartov: Aleksandr Kuľčij (102 zápasov)

najviac reprezentačných gólov: Maxim Romaščenko (20)

najvyššie víťazstvo: 5:0 proti Litve (7. júna 1998 v Minsku), 6:1 proti Tadžikistanu (4. septembra 2014 v Borisove)

najvyššia prehra: 0:5 proti Rakúsku (11. júna 2003 v Innsbrucku)



nominácia Bieloruska na zápas proti SR:

brankári: Jurij Ževnov (Torpedo Moskva), Andrej Klimovič (Gomeľ), Sergej Černik (BATE Borisov)

obrancovia: Igor Šitov (Mordovia Saransk), Sergej Matvejčik (Šachťor Soligorsk), Alexander Martinov (FK Krasnodar), Dmitrij Verchovcov (FK Ufa), Jegor Filipenko, Denis Poljakov (obaja BATE Borisov), Maxim Bordačev (FK Rostov)

stredopoliari: Timofej Kalačev (FK Rostov), Sergej Balanovič (Amkar Perm), Sergej Kisľak (Rubin Kazaň), Stanislav Dragun (Krídla Sovietov Samara), Michajl Sivakov (Černomorec Odessa), Edgar Olechnovič, Ilja Aleksievič, Michail Gordejčuk (všetci BATE Borisov), Igor Stasevič (Dinamo Minsk), Sergej Krivec (FC Méty), Renan Bressan (Rio Ave)

útočníci: Vitalij Rodionov (BATE Borisov), Sergej Kornilenko (Kridla Sovietov Samara), Nikolaj Januš (Šachťor Soligorsk), Pavel Savickij (Neman Grodno)