Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Mimoriadny kongres UEFA zvolil Rusa Sorokina do Rady FIFA

Alexej Sorokin. Foto: TASR/AP

Na tomto poste nahradí krajana Vitalija Mutka a jeho funkčné obdobie v Rade FIFA bude trvať do roku 2021.

Ženeva 20. septembra (TASR) - Mimoriadny kongres Európskej futbalovej únie (UEFA) v stredu zvolil do Rady Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ako jej zástupcu Rusa Alexeja Sorokina. Na tomto poste nahradí krajana Vitalija Mutka a jeho funkčné obdobie v Rade FIFA bude trvať do roku 2021.

Sorokin je šéfom organizačného výboru MS 2018 v Rusku. Voľba na 13. mimoriadnom kongrese UEFA v Ženeve prebehla aklamačne. Pracovať bude v strategickej komisii FIFA. Riadiaci orgán svetového futbalu pred šiestimi mesiacmi zablokoval Mutkovi opätovné zvolenie do Rady, argumentmi boli konflikt záujmov, resp. nezlučiteľnosť jeho pôsobenia ako politika a súčasne futbalového funkcionára. Prezident Ruského futbalového zväzu (RFS) Mutko do roku 2016 pôsobil ako ruský minister športu, teraz je zastupujúcim premiérom krajiny.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin i šéf FIFA Gianni Infantino sa na kongrese vyslovili za zmeny v prestupovom systéme. Reagovali tak na letný transfer Brazílčana Neymara do Paríža St. Germain za astronomických 222 miliónov eur i na celkovú čiastku 3,93 miliardy eur, ktoré kluby minuli na prestupy od 1. júna do 1. septembra.

Podľa Čeferina s Infantinom by mohlo prísť k zavedeniu platových stropov, dane z luxusu, k zúženiu kádrov a obmedzeniu počtu hosťovaní. "Je celý arzenál prostriedkov, ktoré sa dajú využiť na to, aby bol futbal regulovaný lepším spôsobom. Treba si posvietiť na prestupový systém a prijať zmeny, ktoré prospejú futbalu," citovala agentúra DPA slová Infantina, ktorý sa na kongrese v Ženeve zúčastňuje ako hosť.