Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Futbalistky SR berú Holandsko ako výzvu, Bíróová: Netreba sa báť

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Prvý duel čaká na zverenky trénera Pakuszu v piatok 24. novembra o 19.00 h v NTC Senec proti Holandsku. V druhom si v utorok 28. novembra o 17.30 h v Žiline zmerajú sily so Severným Írskom.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Slovenské futbalistky odohrajú v novembri dva zápasy v 3. skupine kvalifikácie MS 2019. Prvý duel čaká na zverenky trénera Zsolta Pakuszu v piatok 24. novembra o 19.00 h v NTC Senec proti favorizovanému Holandsku. V druhom si v utorok 28. novembra o 17.30 h v Žiline zmerajú sily so Severným Írskom.

V tíme absentuje pre zranenie kapitánka a hráčka Bayernu Mníchov Dominika Škorvánková. Zdravotné problémy trápili ďalšie hráčky vrátane Alexandry Bíróovej. "Do minulého týždňa som sa cítila dobre. V klube sme sa stali jesenným majstrom. Minulý týždeň som sa však zranila, mám natiahnutý väz v kolene, dúfam, že do piatkového zápasu s Holandskom sa dám do poriadku," citoval oficiálny web SFZ slová 62-násobnej reprezentantky.

Pred ňou a jej spoluhráčkami stojí obrovská výzva. Do Senca zavítajú aktuálne majsterky Európy z Holandska. "Toto je úplne iná trieda, takýto zápas si musíme len užiť. Nie je dôležité, či a ako dlho budeme pod tlakom, nastúpime proti hráčkam, ktoré sme doteraz videli len v televízii. Netreba sa ničoho báť. Musíme si vážiť každú loptu, ktorú získame a snažiť sa niečo vymyslieť. Určite nebudeme iba bezhlavo odkopávať, budeme sa snažiť loptu podržať a prejsť, aj keď možno s menším počtom hráčok, do rýchlych protiútokov. Budeme sa snažiť vsietiť gól, určite sa nebudeme hrať na remízu, po zisku lopty chceme byť pre súperky nebezpečné," prezradila Bíróová recept na úspech.

Priestor v slovenskom tíme dostanú mladé hráčky bez väčších medzinárodných skúseností. "Pre ne je to úžasná príležitosť niečomu sa priučiť a získať potrebné skúsenosti. Ideálne to z výkonnostného hľadiska asi nie je, pretože od mladých hráčok ešte nemôžeme očakávať, že tím potiahnu. Pri takom počte zranených hráčok si človek povie, že jednoducho máme smolu. Mladé hráčky musia pochopiť, že sa sem neprišli iba učiť, ale že tu sa hrá na výsledky. Staršie musia potiahnuť ešte viac ako v minulosti a verím, že tento mix by mohol viesť k úspechu," dodala pre futbalsfz.sk Bíróová.

Jeseň ukončí ženská futbalová reprezentácia o štyri dni neskôr Severnému Írsku. "Súper je z piateho koša, my zo štvrtého, hráme doma - mali by sme myslieť na body. Ak hovoríme, že pre nás je zbieranie bodov so súperkami z vyšších košov na ich pôde takmer nemožné, tak by to malo platiť aj tentoraz a nemali by sme dovoliť Severným Írkam u nás zabodovať. Takto sa treba k tomuto zápasu postaviť a je úplne jedno, koľko máme zranených hráčok. Chceme tri body. Ak by sme z tohto dvojzápasu získali štyri body, považovala by som to za úžasné. Výkonnostné rozdiely sú v ženskom futbale veľké, ale ak o tom nebudeme snívať, nemôžeme to ani dosiahnuť."

V 3. kvalifikačnej skupine patrí Slovenkám posledná piata priečka. V oboch doterajších súbojoch prehrali, v septembri na pôde Nórska 1:6, v októbri doma s Írkami 0:2.

Kvalifikácia MS 2019 žien - 3. skupina:

SLOVENSKO - Holandsko (piatok 24. novembra o 19.00 h, NTC Senec)
rozhodkyne: Volha Ciarešková - Alena Karasová, Anna Iljankovová (Bielor.)

Tabuľka 3. skupiny:

1. Nórsko 3 2 0 1 10:3 6
2. Írsko 2 2 0 0 4:0 6
3. Holandsko 1 1 0 0 1:0 3
4. Sev. Írsko 2 0 0 2 1:6 0
5. SLOVENSKO 2 0 0 2 1:8 0