Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Slovan chce v sobotu titul, Halenár vyzýva hráčov podať najlepší výkon

Juraj Halenár Foto: TASR/Martin Baumann

Ak belasí zdolajú ViOn, získajú rekordný 8. titul v lige.

Žilina 6. mája (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava prehrali v pondelňajšej dohrávke 29. kola Corgoň ligy 2013/2014 v Žiline 0:2 a na majstrovské oslavy si musia počkať. Minimálne do soboty, keď na Pasienkoch privítajú Zlaté Moravce. Opäť platí, že ak Slovan nad ViOnom vyhrá, získa rekordný 8. titul, no pomôcť mu môže už skôr trojbodový úlovok Ružomberka v Trenčíne.

Bez Dušana Perniša, Nicolasa Gorosita, Igora Žofčáka, Jiřího Kladrubského, Róberta Vitteka a Tomáša Bagiho pôsobili "belasí" pod Dubňom odovzdaným dojmom a do polčasu prehrávali po góle Michala Škvarku. Po zmene strán mohol vyrovnať Marko Milinkovič, ktorého pokus skončil na brvne, na viac sa však hostia nezmohli a Škvarka ich svojim druhým gólom v zápase definitívne "zarezal".

"Mali sme šance, ktoré sme nevyužili, napríklad brvno po strele Marka (Milinkoviča - pozn.). Žilina z piatich využila dve. Je toho na nás dosť, sme vyčerpaní, ale neustále nabádam chalanov, aby sme ako tím dali hlavy dokopy. Stále máme 10 bodov náskok pred Trenčínom a v sobotu proti Zlatým Moravciam musíme zodrať zadky," vravel kapitán a najskúsenejší hráč Slovana Juraj Halenár.

V Žiline nemal Slovan trénera na papieri, chorý Jozef Valovič zostal doma, zastúpil ho asistent Jozef Kontír. Celkovo atmosféra pondelňajšieho zápasu nepripomínala, že by sa malo schyľovať k majstrovským oslavám. Do mozaiky "unaveného" Slovana dokonale zapadla aj skutočnosť, že obhajcu titulu prišla podporiť len hŕstka fanúšikov, v sektore hostí visela na plote jediná vlajka...

Žilinčania prežívajú neúspešnú sezónu, momentálne im patrí až 10. priečka v tabuľke. Triumf nad Slovanom má však za každých okolností svoju cenu, vie to aj autor oboch gólov Michal Škvarka: "Sme veľmi radi, že sme nad Slovanom vyhrali, je to super. Nebrali sme do úvahy problémy súpera, sústredili sme sa na seba. Mali sme veľa šancí, ale snažili sme sa byť pri ich premieňaní trpezliví. Za stavu 2:0 sa zápas už len dohrával. Snažili sme sa hrať našu hru na brejky, čo nám vychádzalo. Táto sezóna je ako na hojdačke, ale snáď sa v tej ďalšej naštartujeme k lepším výkonom a výsledkom," vyhlásil Škvarka, ktorého mužstvo ťahá trojzápasovú víťaznú domácu šnúru bez inkasovaného gólu.

Kontír: Hlavy hore

Už pohľad na predzápasovú súpisku Slovana Bratislava v pondelňajšej dohrávke 29. kola Corgoň ligy v Žiline neveštil pre "belasých" dobrú pozíciu na obhajobu majstrovského titulu práve pod Dubňom. Absencie viacerých opôr, i chorého trénera Jozefa Valoviča, akoby predznamenali výsledok duelu, v ktorom domáci "belasých" zdolali 2:0.

V 29. kole futbalovej Corgoň ligy hrala MŠK Žilina doma s ŠK Slovan Bratislava 5. mája 2014 v Žiline. Na snímke brankár hostí Martin Poláček inkasuje gól.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
V tíme hostí dostali šancu viacerí hráči zo širšieho kádra, no Róberta Vitteka, Nicolasa Gorosita či Igora Žofčáka nenahradili. Len brankár Martin Polaček si viac ako dobre zastal miesto, viacerými skvelými zákrokmi dlho držal spoluhráčov nad vodou. No keď sa v 83. minúte valila na neho obrovská "žlto-zelená vlna", ktorej vzdorovali iba dvaja jeho nestíhajúci spoluhráči, hoci až na druhýkrát, ale napokon predsa len musel kapitulovať.

Asistent trénera Slovana Jozef Kontír hodnotil duel triezvo: "Vzhľadom na dej zápasu a množstvo gólových šancí na jednej či druhej strane sa tento zápas musel divákovi páčiť. Náš zámer bol počkať si na rýchle protiútoky, keďže nám chýbali hráči a dostali šancu chlapci zo širšieho kádra. Za stavu 0:0 sme tam mali dva tri protiútoky, ktoré sme zle riešili a stroskotali sme v predfinálnej fáze. Paradox je, že gól sme inkasovali po našej štandardnej situácii, kde sme sa v podstate z výhody dostali do nevýhody. Prvý gól ovplyvnil priebeh zápasu, Žilina sa dostala na koňa. Jej hráči získali patričné sebavedomie. Aj pri druhom góle sme urobili obrovskú individuálnu chybu. Žilina pri jej pekných kombináciách gól nedala, keď nás výbornými zákrokmi podržal brankár, ale inkasovali sme vždy pri našich individuálnych chybách, čo je paradoxné. V závere sme hrali vabank, skúsili hru na troch obrancov a to sa vypomstilo."

Majster je podobne ako minulý rok pri imperatíve urobiť posledný krok v kŕči. V lige dvakrát za sebou prehral, keď najprv v 28. kole doma nestačil na Ružomberok. A hráčom na pohode nepridala ani minulotýždňová prehra vo finále 45. ročníka Slovenského pohára - Slovnaft Cupu s Košicami (1:2). Podľa Kontíra ale pre "belasých" všetko dobre skončí už najbližšiu sobotu, keď príde na Pasienky ViOn Zlaté Moravce. "Hlavy máme stále hore. Prvý mečbal je za nami, dúfame, že druhý už doma využijeme proti Zlatým Moravciam."