Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Hamšíkov Neapol v semifinále s Dneprom, Sevilla vs. Fiorentina

Kapitán Neapolu Slovák Marek Hamšík v zápase talianskej Serie A, archívne foto Foto: TASR/AP

Neapol začne boj o finále na domácej pôde, odveta bude na programe v Kyjeve.

Nyon 24. apríla (TASR) - V semifinále Európskej ligy UEFA 2014/2015 sa taliansky SSC Neapol so slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom stretne s ukrajinským Dnepropetrovskom. Druhú dvojicu tvoria obhajca trofeje z minulej sezóny FC Sevilla a ACF Fiorentina.

Neapol začne boj o finále na domácej pôde, odveta bude na programe v Kyjeve, kde Dnepr hráva domáce zápasy v EL. Španielsky zástupca začne doma, odveta bude na programe v Taliansku. Vo finále bude domácim tímom víťaz semifinálovej konfrontácie Neapol - Dnepr. SSC v skupinovej fáze dvakrát zdolal slovenského majstra Slovan Bratislava (2:0 v Bratislave a 3:0 v odvete-pozn.). Vo štvrťfinále vyradil bundesligový Wolfsburg, keď Hamšík dal v prvom súboji dva góly.

Neapol vyhral naposledy Pohár UEFA, predchodcu Európskej ligy UEFA, v roku 1989 ešte za éry Diega Armanda Maradonu. V semifinále vtedy vyradil Bayern Mníchov a vo finále zdolal ešte na dva zápasy VfB Stuttgart (2:1 doma, 3:3 vonku). "Našim hlavným cieľom je vyhrať Európsku ligu. Ak sa stanem najlepším strelcom, o to lepšie, ale najhlavnejšie je vyhrať EL a postúpiť tak do ďalšej sezóny Ligy majstrov," povedal Gonzalo Higuain, so siedmimi gólmi momentálne tretí najlepší strelec sezóny EL.



Španielsky tréner "Partenopei" Rafael Benitez sa môže stať prvým trénerom, ktorý vyhrá EL s troma klubmi. V roku 2004 vyhral Pohár UEFA s Valenciou, v roku 2013 EL s Chelsea Londýn. Okrem toho vyhral Ligu majstrov aj s FC Liverpool (2005) a s "The Reds" aj európsky Superpohár. Vyrovnal by tak počet troch trofejí, ktoré drží legendárny Talian Giovanni Trapattoni.

Sevilla má na konte dva triumfy v Pohári UEFA (2006 a 2007) a jeden v EL (2014). Bude sa snažiť stať sa prvým klubom, ktorý by Pohár UEFA, resp. EL vyhral rekordný štvrtýkrát. Po tri triumfy majú na konte Juventus Turín, Inter Miláno a FC Liverpool.

Dnipro ešte nikdy v semifinále európskej pohárovej súťaže nebolo. V roku 1985 ho v rozstrele zo značky 11 m vyradil vo štvrťfinále Pohára európskych majstrov francúzsky Bordeaux, v roku 1990 v rovnakej fáze rovnakej súťaže Benfica Lisabon (0:1 a 0:3). Fiorentina vyhrala už neexistujúci Pohár víťazov pohárov 1961, neuspela vo finále PEM 1957 a vo finále Pohára UEFA 1990.

Pri žrebe semifinále Európskej ligy neplatili už žiadne obmedzenia, tým pádom na seba mohli naraziť aj mužstvá z rovnakej krajiny. Nik nebol ani nasadený. Prvé zápasy tejto fázy sú na programe vo štvrtok 7. mája, odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 14. mája.

Finále je na programe 27. mája vo Varšave na tamojšom Národnom štadióne. Prvýkrát si víťaz EL vybojuje miestenku do Ligy majstrov 2015/2016.

žreb semifinále EL 2014/2015:

SSC Neapol - Dnepr Dnepropetrovsk
FC Sevilla - ACF Fiorentina

žreb finále:

víťaz SSC Neapol/Dnepr Dnepropetrovsk - víťaz FC Sevilla/ACF Fiorentina

Kalendár EL 2014/2015:

semifinále: 1. zápasy (7. mája), 2. zápasy (14. mája)
finále: 27. mája vo Varšave (Národný štadión)