Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

LM: V semifinále Guardiola proti Barce, Real vyzve starú dámu

Hráči Realu Madrid sa tešia po góle Chicharita (na zemi uprostred) v odvetnom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Madride 22. apríla 2015. Foto: TASR/AP

V žrebovacom osudí figurovalo kvarteto, ktoré už "ušatú" trofej v mnohokrát minulosti získalo.

Nyon 24. apríla (TASR) - Španielsky futbalový klub Real Madrid sa na ceste za obhajobou titulu v Lige majstrov 2014/2015 stretne v semifinále s Juventusom Turín. Druhú dvojicu tvoria FC Barcelona a Bayern Mníchov. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Prvý zápas odohrá "biely balet" v Turíne, šláger Barcelona - Bayern bude mať prvý diel na Nou Campe. Žreb súčasne určil, že domácim tímom vo finále, ktoré je na programe v sobotu 6. júna na Olympijskom štadióne v Berlíne, bude víťaz semifinále číslo dva Juventus - Real.

V žrebovacom osudí figurovalo kvarteto, ktoré už "ušatú" trofej v mnohokrát minulosti získalo. "Biely balet" má stále šancu stať sa prvým klubom v moderných dejinách LM, ktorý by obhájil triumf. Bol by pre neho už jedenástym v histórii. Bayern, pre ktorý je lákadlom aj fakt, že finále sa bude hrať na nemeckej pôde v Berlíne (6. júna), útočí na šiesty triumf v súťaži, Barcelona na piaty a "stará dáma" na tretí.

Bayern sa do semifinále Ligy majstrov prebojoval štvrtýkrát za sebou, "Barca" siedmykrát za posledných osem rokov. Juventus vyhral LM naposledy v roku 1996, keď po rozstrele z 11 m zdolal Ajax Amsterdam v Ríme a v roku 2003 prehral vo finále až po penaltách s AC Miláno na Old Trafford.



Real a Juventus sa naposledy v LM stretli v skupinovej fáze v minulej sezóne. Real doma vyhral 2:1 a v Turíne remizoval 2:2. V semifinále sa oba tímy naposledy stretli v roku 2003, keď postúpila "stará dáma", ktorá v Španielsku prehrala 1:2, ale doma zvíťazila 3:1. Naposledy sa vo vyraďovačke stretli v roku 2005 v osemfinále, i tam uspel Juventus, ktorý najprv v Madride prehral 0:1, doma po predĺžení ale vyhral 2:0.

"Bude to veľmi tesné semifinále. Gratulujem Juventusu, že je v elitnom kvartete. Pre Madrid je česť hrať s takýmto súperom. Keď sa nám po zraneniach vrátia hráči, budeme oveľa silnejší. Samozrejme, očakávam veľmi náročné zápasy," povedal bezprostredne po žrebe vyslanec "pusiniek" Emilio Butragueňo. Aj za "zebry" dostal priestor na reakciu jeho bývalý skvelý hráč, dnes športový riaditeľ klubu Pavel Nedvěd: "My sme veľmi šťastní, že sme opäť v semifinále po dvanástich rokoch. Ja som hral naposledy v semifinále proti Madridu, keď sme postúpili do finále v roku 2003. Určite to budú veľmi vzrušujúce dva semifinálové zápasy. Až po nich zistíme, či budeme natoľko dobrí, aby sme cez Real prešli."

Duel Bavorov a Kataláncov bude mať pikantný náboj v osobe trénera nemeckého klubu Josepa Guardiolu. Populárny Pep nazbieral ako hráč i trénera Barcelony obrovské množstvo trofejí, teraz ale poľuje na poháre v Bayerne. Guardiola nastúpi proti "svojim" prvýkrát od roku 2012, keď Barcu opustil. Súboj je reprízou semifinále z roku 2013, keď Nemci najprv doma prevalcovali Barcelonu 4:0 a v odvete v Španielsku aj 3:0. V tej sezóne sa Bayern tešil z unikátneho treble, keď ovládol LM, Bundesligu aj Pohár DFB.

"Šance sú 50:50. Ja som to tak nejak aj cítil, že dostaneme Barcelonu. Som s výsledkom žrebu spokojný a šťastný," citoval oficiálny klubový web Bayernu športového riaditeľa Matthiasa Sammera. "Žreb nás neprekvapil. Ale fakt, že je to Bayern, a fakt, že hráme prvý zápas doma, nám veci skomplikujú. Pepa výborne poznáme, s Luisom Enriquem sa dobre poznajú a to dodá súboju ďalšie atraktívne rozmery," povedal viceprezident Barcelony Jordi Mestre.

Pri žrebe semifinále Ligy majstrov neplatili žiadne obmedzenia, tým pádom na seba mohli naraziť aj mužstvá z rovnakej krajiny. Nik nebol nasadený. Prvé zápasy tejto fázy sú na programe v utorok 5. mája a v stredu 6. mája, odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 12., resp. 13. mája.

žreb semifinále LM 2014/2015:

FC Barcelona - Bayern Mníchov
Juventus Turín - Real Madrid

žreb finále:

víťaz Juventus Turín/Real Madrid - víťaz FC Barcelona/Bayern Mníchov

program semifinále:

1. zápasy:

utorok 5. mája: Juventus Turín - Real Madrid
streda 6. mája: FC Barcelona - Bayern Mníchov

odvety:

utorok 12. mája: Bayern Mníchov - FC Barcelona
streda 13. mája: Real Madrid - Juventus Turín

Kalendár LM 2014/2015:

semifinále: 1. zápasy (5. a 6. mája), 2. zápasy (12. a 13. mája)
finále: 6. júna v Berlíne (Olympijský štadión)