Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

ManCity hrozí mu vylúčenie z LM, ak neakceptuje pokutu

David Silva (uprostred) z Manchestru City strieľa gól počas zápasu 6. kola futbalovej Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov 10. decembra 2013 v Mníchove. Foto: TASR/AP

Základným princípom finančnej fair play je, že kluby nemajú míňať viac peňazí ako sami zarobia.

Londýn 7. mája (TASR) - Ak Manchester City neakceptuje finančnú pokutu za nedodržiavanie pravidiel finančnej fair play, hrozí mu vylúčenie z budúcosezónnej edície Ligy majstrov. Európska futbalová únia (UEFA) plánuje potrestať ManCity spolu s parížskym St. Germain pokutou 60 miliónov eur. Francúzsky klub so sankciami súhlasil, ale ako v stredu informovali viaceré britské médiá, City s výškou postihu nesúhlasia a chcú sa odvolať.

Ako v utorok informoval francúzsky denník L'Equipe, PSG bude môcť mať v nadchádzajúcom ročníku LM na súpiske namiesto 25 hráčov iba 21 futbalistov. Pravidlá finančnej fair play celkovo nedodržala takmer dvadsiatka klubov, deväť z nich má byť potrestaných. Maximálnu povolenú čiastku na prestupy a nákup nových hráčov najviac prekročili ManCity a PSG, oba kluby sú vo vlastníctve arabských šejkov z Dubaja.

Základným princípom finančnej fair play je, že kluby nemajú míňať viac peňazí ako sami zarobia. UEFA síce povoľuje špeciálne finančné dotácie, ale tie môžu dosiahnuť v priebehu trojročného obdobia iba maximálnu hranicu 45 miliónov eur. Do celkovej povolenej sumy na míňanie sa nepočítajú prostriedky vynaložené na výstavbu tréningových ihrísk či rozvoj mládeže.