Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

ManCity a PSG hrozí pokuta 60 miliónov eur

Futbalista Manchesteru City Yaya Toure (vpravo) sa teší so spoluhráčom Jesusom Navasom po strelení gólu Foto: TASR/AP

Pravidlá finančnej fair play celkovo nedodržala takmer dvadsiatka klubov, deväť z nich má byť potrestaných.

Londýn 6. mája (TASR) - Manchestru City a Parížu St. Germain hrozí za nedodržiavanie pravidiel finančnej fair play finančná pokuta 60 miliónov eur. Súčasťou trestu od Európskej futbalovej únie (UEFA) by mali byť podľa agentúry Reuters aj obmedzenia na súpiskách oboch tímov v budúcej sezóne Ligy majstrov.

Francúzsky denník L'Equipe v utorok informoval, že PSG bude môcť mať v nadchádzajúcom ročníku LM na súpiske namiesto 25 hráčov iba 21 futbalistov. L'Equipe dodal, že parížsky klub s trestom súhlasil, čo však neplatí v prípade ManCity. Angličania sa chcú proti podmienkam postihu odvolať.

Pravidlá finančnej fair play celkovo nedodržala takmer dvadsiatka klubov, deväť z nich má byť potrestaných. Maximálnu povolenú čiastku na prestupy a nákup nových hráčov najviac prekročili ManCity a PSG, oba kluby sú vo vlastníctve arabských šejkov z Dubaja.

Základným princípom finančnej fair play je, že kluby nemajú míňať viac peňazí ako sami zarobia. UEFA síce povoľuje špeciálne finančné dotácie, ale tie môžu dosiahnuť v priebehu trojročného obdobia iba maximálnu hranicu 45 miliónov eur. Do celkovej povolenej sumy na míňanie sa nepočítajú prostriedky vynaložené na výstavbu tréningových ihrísk či rozvoj mládeže.