Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Prezident FIFA chce prehodnotiť pravidlo o góloch na ihrisku súpera

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sepp Blatter volá po zmene pravidla, podľa ktorého v pohárových zápasoch pri zhodnom skóre z dvoch duelov zvýhodňuje mužstvo, ktoré na pôde súpera strelilo viac gólov


Zürich 10. októbra (TASR) - Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter vyzval na prehodnotenie pravidla o góloch na ihrisku súpera. To od 60-tych rokov minulého storočia v pohárových zápasoch pri zhodnom skóre z dvoch duelov zvýhodňuje mužstvo, ktoré na pôde súpera strelilo viac gólov.

"Je čas tento systém prehodnotiť," napísal Blatter pre aktuálne vydanie periodika FIFA Weekly. "Futbal sa od 60-tych rokov posunul dopredu, takže toto pravidlo môže byť teraz spochybňované. Má ešte vôbec zmysel? Duch pravidla vznikol ešte v časoch, keď zápasy vonku bývali často dobrodružstvom, vrátane dlhej a namáhavej cesty a podmienky na hru sa výrazne líšili."

Blatter je presvedčený, že pravidlo o góloch na ihrisku súpera teraz značne zvýhodňuje tím, ktorý hrá odvetný zápas vonku. "Ak je skóre vyrovnané, tento tím má ešte o 30 minút viac ako jeho súper na to, aby dosiahol rozhodujúci gól na ihrisku súpera. Napokon, v prvom zápase sa žiadne predĺženie nehrá. Takáto nerovnováha už bola zrušená vo viacerých súťažiach. Toto pravidlo sa napríklad už viac neuplatňuje v semifinále barážových zápasov v anglických ligách," dodal šéf svetového futbalu.

Blatter navrhol prevziať systém, ktorý už používajú v play off zámorskej profesionálnej MLS, či v Lige majstrov zóny CONCACAF. Tam platí pravidlo o góloch na ihrisku súpera iba do konca riadneho času odvety, v predĺžení na 2x15 minút sa už ruší.