Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Futbal

LIGA MAJSTROV: Procházka prispel gólom k obratu Plzne

Hráči Viktorie Plzeň sa tešia z gólu Romana Procházku počas zápasu G-skupiny 5. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov CSKA Moskva - Viktoria Plzeň 27. novembra 2018 v Moskve. Foto: TASR/AP

Moskovčania stratili šancu na postup do play off LM, pred záverečným kolom majú na konte štyri body rovnako ako Plzenčania, medzi nimi sa rozhodne o tretej priečke, ktorá zaručuje šestnásťfinále EL.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Futbalisti Ajaxu Amsterdam, AS Rím aj Realu Madrid postúpili do osemfinále Ligy majstrov. V utorňajšom stretnutí E-skupiny triumfoval Ajax na pôde AEK Atény 2:0, získal jedenásť bodov a v tabuľke nemôže skončiť horšie ako na druhom mieste. Viktoria Plzeň si v G-skupine udržala šancu na jarnú účasť v play off Európskej ligy po víťazstve na ihrisku CSKA Moskva 2:1, ku ktorému vyrovnávajúcim gólom prispel Slovák Roman Procházka. V "géčku" nadobudli už pred vzájomným súbojom istotu postupu AS a Real.

Bayern bol k postupu blízko už po prvom polčase domáceho zápasu 5. kola E-skupiny s Benficou Lisabon, po ktorom viedol o tri góly. Zvíťazil 5:1 vďaka dvom presným zásahom Arjena Robbena aj Roberta Lewandowského a gólu Francka Ribéryho. Je na čele tabuľky o dva body pred Ajaxom Amsterdam. Ten si zaistil premiérové jarné osemfinále od sezóny 2005/2006 triumfom na pôde AEK Atény 2:0. Hrdinom holandského tímu sa stal Dušan Tadič, ktorý v 68. minúte otvoril skóre z jedenástky a o štyri minúty neskôr pridal druhý zásah. Domáci dohrávali vyše dvadsať minút bez vylúčeného Marka Livaju. Pred zápasom prišlo k násilným potýčkam fanúšikov priamo na Olympijskom štadióne v metropole Grécka. Polícia musela spacifikovať domácich priaznivcov, ktorí hádzali na hostí plastové fľaše a ďalšie objekty. Miestne úrady neinformovali o žiadnych zraneniach či zadržaných osobách. Aténčania sú naďalej bez bodu, obsadia štvrté miesto a na jar budú chýbať v európskych súťažiach. Benfica si zahrá EL.

Hrdinom holandského tímu sa stal Dušan Tadič, ktorý v 68. minúte otvoril skóre z jedenástky a o štyri minúty neskôr pridal druhý zásah. Domáci dohrávali vyše dvadsať minút bez vylúčeného Marka Livaju. Pred zápasom prišlo k násilným potýčkam fanúšikov priamo na Olympijskom štadióne v metropole Grécka. Polícia musela spacifikovať domácich priaznivcov, ktorí hádzali na hostí plastové fľaše a ďalšie objekty. Miestne úrady neinformovali o žiadnych zraneniach či zadržaných osobách.

Ajax sa do osemfinále prebojoval premiérovo od sezóny 2005/2006. Aténčania sú naďalej bez bodu, obsadia štvrté miesto a na jar budú chýbať v európskych súťažiach. Bayern Mníchov sa môže pridať k Amsterdamu, pokiaľ od 21.00 h neprehrá doma s Benficou Lisabon.

V F-skupine stačil Manchestru City nerozhodný výsledok 2:2 v Lyone. Hostia nazbierali desať bodov, domáci majú dvojbodový náskok pred Šachtarom Doneck. Ten uspel na štadióne Hoffenheimu 3:2 a o dva týždňe zabojuje doma proti Francúzom. Slovenský rozhodca Ivan Kružliak ukázal hráčovi nemeckého mužstva Ádámovi Szalaiovi dve žlté karty v rozpätí 58. a 60. minúty a poslal ho predčasne pod sprchy.

Úradujúci český šampión prehrával v Rusku 0:1 po tom, ako Nikola Vlašič prelomil bezgólový stav už v 10. minúte z pokutového kopu a Procházka nepremenil penaltu tesne pred prestávkou. Slovenský stredopoliar sa dočkal v 56. minúte, keď sa presadil technickým pokusom na zadnú žrď po prihrávke Jana Kopica. Viktoria dokonala obrat deväť minút pred koncom riadneho hracieho času, po rohu slovenského reprezentanta Patrika Hrošovského skóroval Lukáš Hejda. Procházka aj Hrošovský odohrali celý duel, brankár Matúš Kozáčik sedel na lavičke náhradníkov.

Procházka aj Hrošovský sa podieľali na prvom víťazstve Viktorie v LM po jedenástich zápasoch vrátane kvalifikačnej fázy. "Cítil som sa mizerne, keď som nepremenil pokutový kop, veľmi som to chcel napraviť. Našťastie sa mi to podarilo v druhom polčase. CSKA je silný tím, ale odohrali sme dobré stretnutie a zaslúžili sme si zvíťaziť. Cez prestávku mi stále nebolo najlepšie, aj keď zostávalo dosť času. Vedel som, že som mal skórovať z penalty. Spoluhráči ma podporili, išli sme si za svojím a otočili sme vývoj. Som rád, že som dal gól, najprv som nevidel, či lopta skončila v sieti. Zbadal som však spoluhráčov, ako sa tešia," povedal 29-ročný Procházka pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA).

Zverenci Pavla Vrbu dosiahli dôležitý výsledok, majú po ňom veľkú šancu na jarnú účasť v play off Európskej ligy. Pred záverečným kolom majú na konte štyri body rovnako ako Moskovčania, medzi nimi sa rozhodne o tretej priečke, ktorá zaručuje šestnásťfinále EL. Viktorii stačí vyrovnať bodový zisk CSKA, keďže disponuje lepšou bilanciou vzájomných duelov. Ruské mužstvo nastúpi na ihrisku Realu Madrid, zatiaľ čo Plzeň hostí AS Rím.

"CSKA musí vyťažiť niečo zo súboja na pôde Realu. Chcem pozvať všetkých našich fanúšikov, proti AS túžime vybojovať body, aby sme odčinili prehru 0:5 z Ríma," dodal Vrba.

Moskovčania stratili šancu na postup do play off LM, pred záverečným kolom majú na konte štyri body rovnako ako Plzenčania, medzi nimi sa rozhodne o tretej priečke, ktorá zaručuje šestnásťfinále EL. Prvé dve pozície už s určitosťou pripadnú AS Rím a Realu Madrid, ich stretnutie je na programe od 21.00 h.

V F-skupine stačil Manchestru City nerozhodný výsledok 2:2 v Lyone. Hostia nazbierali desať bodov, domáci majú dvojbodový náskok pred Šachtarom Doneck. Ten uspel na štadióne Hoffenheimu 3:2 a o dva týždňe zabojuje doma proti Francúzom. Slovenský rozhodca Ivan Kružliak ukázal hráčovi nemeckého mužstva Ádámovi Szalaiovi dve žlté karty v rozpätí 58. a 60. minúty a poslal ho predčasne pod sprchy.

Juventus spečatil v H-skupine postup domácim triumfom nad Valenciou 1:0, o ktorý sa v 59. minúte postaral Mario Mandžukič po asistencii Cristiana Ronalda. Manchester United pokoril na vlastnom trávniku Young Boys Bern 1:0 v nadstavenom čase. Valencia skončí tretia, Bern bude na poslednom mieste.

5. kolo skupinovej fázy Ligy majstrov:



E-skupina:
AEK Atény - Ajax Amsterdam 0:2 (0:0)
Góly: 68. a 72. Tadič (prvý z 11 m). ČK: 67. Livaja (AEK) po 2. ŽK. Rozhodoval: Michael Oliver (Angl.)


G-skupina:
CSKA Moskva - Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)
Góly: 10. Vlašič (z 11 m) - 56. PROCHÁZKA, 81. Hejda. Rozhodoval: Danny Makkelie (Hol.)

/Patrik Hrošovský aj Roman Procházka odohrali celé stretnutie, Hrošovský dostal ŽK, Procházka dal v 56. min gól, Matúš Kozáčik (všetci Plzeň) bol na lavičke náhradníkov/