Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Slováci sú čiernym koňom kvalifikácie, Kozák hovorí o kvalite

Tréner Slovenska Ján Kozák vo futbalovom zápase 3. kola kvalifikácie na EURO 2016 medzi Bieloruskom a Slovenskom. Borisov, 12. októbra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Keď som videl, aké máme vyžrebovanie, myslel som si, že kvalifikácia sa pre nás začne až zápasom v Bielorusku. Pretože to je súper, od ktorého máme lepších hráčov, skonštatoval Kozák.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Z doterajších troch zápasov kvalifikácie EURO 2016 získali slovenskí futbalisti napriek ťažkému vyžrebovaniu plný počet deväť bodov, o ktorých sa azda ani tomu najväčšiemu optimistovi nemohlo snívať. Po víťazstve 1:0 na Ukrajine prišiel minulý štvrtok v Žiline domáci triumf nad topfavoritom C-skupiny a úradujúcim majstrom Európy Španielskom (2:1), na ktorý nadviazal tím Jána Kozáka v nedeľu v Borisove. Domáce Bielorusko zdolal po bojovnom výkone 3:1 a právom mu patrí nálepka čierneho koňa kvalifikácie. V nej už prehrali viaceré špičkové tímy - Španielsko, Nemecko, Holandsko, či Portugalsko, zato Slováci rad radom valcujú svojich súperov.

"Keď som videl, aké máme vyžrebovanie, myslel som si, že kvalifikácia sa pre nás začne až zápasom v Bielorusku. Pretože to je súper, od ktorého máme lepších hráčov a je pre nás hrateľný. Začali sme víťazstvom na Ukrajine, ktoré nás veľmi povzbudilo. Zvládli sme zápas so Španielskom, ktoré má silný tím a na ďalšie víťazstvo nad ním bude Slovensko čakať možno ďalších 20 rokov, taká je realita. Proti Bielorusku sme ukázali kvalitu. Hráči dokázali, že vedia vyhrávať zápasy, ktoré v minulosti nevedeli doviesť do víťazného konca," povedal Kozák.

Tréner Slovenska Ján Kozák (vľavo) sa teší po futbalovom zápase 3. kola kvalifikácie na EURO 2016 medzi Bieloruskom a Slovenskom. Borisov, 12. októbra 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Rozhodla psychika

Duel v Bielorusku našiel oba tímy v odlišnom psychickom rozpoložení - s jedným bodom deprimovaní domáci vs. rozbehnutí hostia. Aj táto skutočnosť sa prejavila na systéme hry bieloruského tímu, ktorý začal hrať s piatimi obrancami. Víťazstvá slovenského tímu nad Ukrajinou a Španielskom leteli do sveta a u súperov si urobili rešpekt. "Bielorusi vedomí si našej sily sa snažili prehustiť obranné pásmo, hrali na troch stopérov a zabezpečili kraje. Dôsledne bránili a čakali na našu chybu, tá však neprichádzala. Cez prestávku som hráčom povedal, že to domáci viac otvoria, pretože potrebovali vyhrať na vrátenie sa do postupového boja. Dali sme gól a myslel som si, že je to v poriadku, lebo dovtedy sme ich do ničoho nepustili. Potom však prišla jedna chyba a inkasovali sme. Od toho momentu sa hral otvorený, živelný futbal, ktorý sa divákom musel páčiť. Jedno aj druhé mužstvo chcelo vyhrať. My sme mali viac kvalitných hráčov a Marek Hamšík sa vynikajúco zhostil vodcovskej úlohy. Dal druhý gól, loptu trafil parádne, bol to ozaj ťažký kop. Potom už to bolo v poriadku. Opakujem, rozhodla naša kvalita," uviedol 60-ročný lodivod SR.

Vyjadrenie bieloruského trénera Kondratieva nájdete TU.

Futbalová mašinéria je neúprosná. Ďalšie kolo kvalifikácie je na programe už o mesiac. Kouč slovenskej reprezentácie si cez týždeň v kruhu rodiny a priateľov vychutná radosť z dosiahnutých výsledkov a už bude pripravovať stratégiu na ďalšieho súpera - Macedónsko, s ktorým sa Slováci stretnú 15. novembra v Skopje. Kozák je maximálne spokojný nielen s 9 bodmi, ale aj s prístupom hráčov a celkovou atmosférou okolo národného mužstva. "Deväť bodov je pekných. Nechceme sa dostať do pozície, že sme pod tlakom. Ťažko sa hrá, keď mužstvo musí vyhrať. Mňa teší, že sa dala dohromady partia, ktorá si zapasovala a chce niečo spolu dosiahnuť. Títo chlapci majú kvalitu na to, aby dokázali ešte niečo veľké," poznamenal Kozák, podľa ktorého bude na postup do Francúzska potrebné získať 23-24 bodov. "Ešte nám ich chýba dosť," dodal so smiechom.