Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Slováci zhltli aj Bielorusov a robia si chute na Francúzsko

Fanúšikovia Slovenska vo futbalovom zápase 3. kola kvalifikácie na EURO 2016 medzi Bieloruskom a Slovenskom. Foto: TASR/Michal Svítok

V Borisove prevládali v prvom polčase taktické šachy a vyzeralo to, že ktoré mužstvo strelí prvý gól, napokon aj zvíťazí.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenskí futbalisti zatiaľ kráčajú kvalifikáciou EURO 2016 bez straty bodu, aj preto mali po nedeľňajšom víťazstve 3:1 v Bielorusku dôvod i priestor na menšie oslavy počas leteckého presunu z Minska do Bratislavy. Napriek pozícii lídra C-skupiny sa však zverenci Jána Kozáka snažia držať pri zemi. Idú od zápasu k zápasu a uvedomujú si, že do cieľovej stanice, ktorým je šampionát vo Francúzsku, vedie ešte dlhá cesta.

"Pred začiatkom kvalifikácie by sme nikomu neverili, že získame z troch zápasov deväť bodov. Sme šťastní, ale ideme ďalej. Kvalifikácia je len na začiatku, ešte nič nemáme vyhrané. Ale už teraz sa všetci tešíme na ďalší zápas v Macedónsku, pretože atmosféra v mužstve je skvelá a poslednými výsledkami každý z nás nadobudol väčšie sebavedomie," prehovoril za kabínu kapitán slovenského tímu Martin Škrtel, ktorý v Bielorusku opäť patril k oporám mužstva. Slováci zvíťazili 3:1 a zápas zvládli najmä po taktickej stránke. Súperovi nasúkali góly vo chvíľach, keď sa ten v zúfalej druhopolčasovej snahe pokúšal o útočenie a zabúdal pritom brániť. "Nebol to najkrajší zápas, čo sa týka kvality, ale toto je kvalifikácia a hrá sa na body. Naším zámerom bolo hrať zo zabezpečenej obrany, nechceli sme sa hrnúť dopredu. Napokon sme strelili tri góly, sme šťastní," dodal stopér FC Liverpool.

Prvé oslavy spustili Škrtelovci už v šatni borisovskej arény, rev z nej sa rozliehal aj do ďalších miestností. O čosi neskôr, zhruba po hodinovom presune autobusom z Borisova do Minska, pokračovali v lietadle, kde si hráči spolu s fanúšikmi zaspievali tradičné pesničky "Slovenské mamičky" a "Macejko". V uvoľnenej atmosfére nemohlo chýbať skandovanie pléna "Ďakujeme" a opakované vyvolávanie mien nových futbalových hrdinov. Spomedzi nich z davu najviac vyčnievali šoumeni Ján Ďurica a Martin Škrtel, ku ktorým sa postupne pridala veľká časť osadenstva. Slovenská futbalová pospolitosť si podobné oslavy pamätá spred štyroch rokov, keď sa výprava vracala z MS 2010 v Juhoafrickej republike po postupe do osemfinále. "Po víťazstvách sa vždy dobre oslavuje. My sme si chceli trochu užiť už po zápase so Španielskom, ale vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas v Bielorusku. Som rád, že sme zdolali súpera, ktorý bol pred kvalifikáciou jedným z kandidátov na postup a teraz sa z toho môžeme chvíľku potešiť," vyhlásil Škrtel.

Taktické šachy v prvom polčase vystriedala bieloruská hra o vabank

V Borisove prevládali v prvom polčase taktické šachy a vyzeralo to, že ktoré mužstvo strelí prvý gól, napokon aj zvíťazí. Po zmene strán sa však obraz hry zmenil, diváci videli až štyri presné zásahy. V hektickom závere ukázali väčšiu kvalitu Slováci, ktorí nekompromisne trestali "okienka" v domácej obrane, dvakrát sa to podarilo Marekovi Hamšíkovi a definitívny klinec zatĺkol v nadstavenom čase Stanislav Šesták. "Bielorusi boli nepríjemní v prechode do útoku. Po vyrovnávajúcom góle sa začali tlačiť dopredu a tým pádom aj viac riskovali. Nám sa tak otvorila ich obrana a strelili sme im tri góly. Tréner nám vravel, že to po zmene strán otvoria a dôležité je predovšetkým neinkasovať. To sa nám síce nepodarilo, ale naše víťazstvo je zaslúžené," pridal svoj postreh jediný fortunaligový zástupca v zostave Viktor Pečovský.

Štítový stredopoliar MŠK Žilina si taktiež uvedomuje, že kvalifikácia je rozbehnutá výborne. Slováci získali skalpy troch najsilnejších tímov v skupine - Ukrajiny, Španielska a Bieloruska. "Bola by škoda, keby sme to nedotiahli do úspešného konca," doplnil Pečovský. Pred zápasom v Borisove trápili niektorých hráčov zranenia zo zápasu so Španielskom. Nastúpiť napokon nemohol iba Tomáš Hubočan, ale so sebazaprením hrali viacerí. "Aj to svedčí o tom, ako sme opäť bojovali ako kolektív. Myslím si, že sme zaslúžene zvíťazili," uzavrel Pečovský.