Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Superpohár piatykrát pre FC Barcelona, Sevilla v derby podľahla 4:5 pp

Kapitán FC Barcelony Andrés Iniesta zdvíha pohár po tom, čo jeho klub získal piatykrát v klubovej histórii európsky Superpohár, keď zdolali v gólovo úrodnom súboji víťaza Európskej ligy UEFA a španielskeho rivala FC Sevilla 5:4 po predĺžení v gruzínskom meste Tbilisi 12. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Barcelona získala do svojej vitríny v tomto kalendárnom roku už štvrtý pohár.

Tbilisi 11. augusta (TASR) - Futbalisti FC Barcelona získali piatykrát v klubovej histórii európsky Superpohár. Úradujúci šampióni Ligy majstrov zdolali v utorňajšom gólovo úrodnom súboji víťaza Európskej ligy UEFA a španielskeho rivala FC Sevilla 5:4 po predĺžení, vďaka čomu sa v počte trofejí vyrovnali AC Miláno.

Barcelona získala do svojej vitríny v tomto kalendárnom roku po triumfe v Lige majstrov, Primera division a Španielskom pohári už štvrtý pohár. Zároveň sa jej obranca Dani Alves dostal na úroveň legendy "rossoneri" Paola Maldiniho, obaja zdvihli európsky Superpohár nad hlavu štyrikrát. Alvesovi sa to podarilo trikrát s Barcelonou a raz so Sevillou.

Skóre jubilejného 40. súboja o európsky grál na Štadióne Borisa Paichadzeho v gruzínskej metropole Tbilisi otvoril už v 3. minúte argentínsky stredopoliar v službách Sevilly Ever Banega, no v 7. a 16. minúte odpovedal rovnako z priamych kopov jeho krajan Lionel Messi a favorit sa razom dostal na koňa. V 44. minúte zvýšil vedenie zverencov trénera Luisa Enriqueho v prvom oficiálnom súťažnom zápase novej sezóny Rafinha.

V 52. minúte po zásahu Luisa Suareza svietilo na tabuli už 4:1 a Barcelona kráčala za triumfom, no Jose Antonio Reyes, Kevin Gameiro a Jevhen Konopljanka sa postarali o senzačné vyrovnanie. V predĺžení napokon rozhodol o triumfe favorizovaných Kataláncov Pedro Rodriguez - 5:4.



Barcelona vstupovala do zápasu v pozícii obrovského favorita aj napriek tomu, že jej chýbali ľavý obranca Alba i Neymar. Brazílčanovo miesto v ofenzívnom trojzáprahu popri Messim a Suarezovi zaujal Rafinha. Už v 3. minúte sa zrodil prvý gólový okamih stretnutia a prekvapujúco išla do vedenia Sevilla. Po faule Mascherana na Reyesa tesne za šestnástkou si loptu na priamy kop vo výhodnej streleckej pozícii postavil Banega a ponad múr ju ideálne zakrútil k ľavej žrdi, čím nechal ter Stegena v roli štatistu - 0:1. Barcelona o štyri minúty z takmer identickej situácie dostala šancu na vyrovnanie, keď sa na zemi ocitol Suarez po nedovolenom zákroku Krychowiaka. Messi svojou unikátnou ľavačkou napodobnil "kúsok" Banegu a exkluzívne vymietol ľavý roh Betovej svätyne - 1:1. Do rušného úvodu zápasu sa ešte zmestili akcie Rafinhu a Piqueho, ale neskončili sa priamym ohrozením sevillskej brány.
Zoznam víťazov európskeho Superpohára vo futbale v rokoch 1973-2015:
2015 FC Barcelona
2014 Real Madrid
2013 Bayern Mníchov
2012 Atletico Madrid
2011 FC Barcelona
2010 Atletico Madrid
2009 FC Barcelona
2008 Zenit Petrohrad
2007 AC Miláno
2006 FC Sevilla
2005 FC Liverpool
2004 CF Valencia
2003 AC Miláno
2002 Real Madrid
2001 FC Liverpool
2000 Galatasaray Istanbul
1999 Lazio Rím
1998 Chelsea Londýn
1997 FC Barcelona
1996 Juventus Turín
1995 Ajax Amsterdam
1994 AC Miláno
1993 FC Parma
1992 FC Barcelona
1991 Manchester United
1990 AC Miláno
1989 AC Miláno
1988 KV Mechelen
1987 FC Porto
1986 Steaua Bukurešť
1984 Juventus Turín
1983 FC Aberdeen
1982 Aston Villa
1980 CF Valencia
1979 Nottingham Forest
1978 Anderlecht Brusel
1977 FC Liverpool
1976 Anderlecht Brusel
1975 Dynamo Kyjev
1973 Ajax Amsterdam
Barcelonskej hre dávali kúzelný rozmer Iniesta s Rakitičom, ktorí v strede poľa úplne vygumovali silové zložky súpera. Ukážkovým príkladom ich kooperácie bola 16. minúta, keď si faulom na chorvátskeho stredopoliara pomohol Krychowiak. Ďalšia príležitosť pre Messiho, tentoraz z väčšej vzdialenosti a viac v strede, pre argentínskeho fenoména však ani táto situácia nepredstavovala vážny problém a s prispením žrde dal na 2:1. Na hre Barcelony sa nezohratosť z úvodu sezóny nepodpísala, kombinačne súpera jasne prevýšila a viackrát zovrela do ofenzívnych klieští. Biliardovú akciu po osi Iniesta - Mathieu - Suarez zakončil zblízka uruguajský útočník, stál však v tesnom ofsajde a gól neplatil. V 35. minúte sa Messi po akcelerácii dostal až do šestnástky, ale následnou prihrávkou zahnal Rafinhu do nevýhodnej pozície. Po odrazenej lopte sa dostal k strele Iniesta, do ktorej vložil nohu pohotový Krychowiak. V 44. minúte Sevilla totálne prepadla pri bránení. Suarez sa ocitol v úniku a sám postupoval z polovice ihriska na Beta. Ten jeho pokus zneškodnil, no Uruguajčan zabojoval a centrom našiel v päťke nabiehajúceho Rafinhu, ktorý zvýšil na polčasových 3:1.

Barcelona si vytvorila solídny náskok, ale gólovo sa jej hráči necítili dostatočne nasýtení. V 52. minúte Busquets vystihol nepresnú prihrávku, posunul loptu osamotenému Suarezovi, aby si aj tretí člen katalánskej ofenzívnej mašiny poľahky ukojil gólové chúťky - 4:1. Gólové hody pokračovali, v 57. minúte Mathieu podcenil center na zadnú žrď a Reyes zblízka doklepol loptu do siete - 4:2. Dvojgólový rozdiel dával Seville šancu bojovať ešte o zvrat. Ten mohol definitívne zažehnať Rafinha, ktorého hlavička po rohu Rakitiča pohladila brvno. V 71. minúte sa Mathieu dopustil ďalšej fatálnej chyby, keď v šestnástke stiahol k zemi Vitola a Gameiro z jedenástky znížil - 4:3. Sevilla vycítila šancu, favorit znervóznel a po odchode Iniestu stratil pôdu pod nohami. V 81. minúte sa nemožné stalo skutočnosťou, Barcelona prišla o trojgólový náskok. Immobile sa v súboji dvoch striedajúcich hráčov zbavil Bartru, našiel prihrávkou ďalšieho nového muža Konopljanku, ktorý senzačne vyrovnal a poslal zápas do predĺženia - 4:4.

V ňom sa hralo opatrne, ani jedno mužstvo nechcelo riskovať. Sevilla sa snažila podkurovať čerstvým Immobilem, ale defenzíva "Barcy" bola tentoraz pripravená. Aktéri už toho mali plné zuby, no v 115. minúte Pedro Rodriguez vyslobodil Barcelonu, keď upratal do siete Betom vyrazenú loptu po priamom kope Messiho - 5:4. Koke mohol v hektickom závere vyrovnať, hlavičkou v tutovkovej pozícii však tesne minul a v druhej minúte nadstavenia Rami sám pred prázdnou bránou tvrdo prestrelil. Nočná mora trénera Sevilly Unaia Emeryho tak stále trvá, Barcelonu sa mu s jeho mužstvom nepodarilo zdolať ani na 20. pokus.

Hráči FC Barcelony sa radujú z gólu v zápase o európsky futbalový Superpohár 2015 medzi FC Barcelona - Sevilla FC v gruzínskom meste Tbilisi 11. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

európsky Superpohár 2015:

FC Barcelona - FC Sevilla 5:4 po predĺžení (3:1)
Góly:
7. a 16. Messi, 44. Rafinha, 52. Suarez, 115. Pedro Rodriguez - 3. Banega, 57. Reyes, 72. Gameiro (z 11 m), 81. Konopljanka. ŽK: Mathieu, Pedro, Busquets, Dani Alves - Krychowiak, Coke, Banega, Immobile, Krohn-Dehli. Rozhodoval: Collum (Škót.), 51.000 divákov.

zostavy a striedania:

Barcelona:
ter Stegen - Dani Alves, Pique, Mascherano (93. Pedro Rodriguez), Mathieu - Rakitič, Busquets, Iniesta (63. Roberto) - Messi, L. Suarez, Rafinha (78. Bartra)

Sevilla: Beto - Coke, Rami, Krychowiak, Tremoulinas - Krohn-Dehli, Banega - Reyes (68. Konopljanka), Iborra (80. Mariano), Vitolo - Gameiro (80. Immobile)

Povedali po zápase:
Javier Mascherano, obranca FC Barcelona:
"Fanúšikovia si museli prísť na svoje. Boli svedkami málo vídaného futbalového predstavenia, v ktorom padlo deväť pekných gólov. Sme šťastní, že sme vyhrali, ale máme čo zlepšovať. V našej hre sa vyskytlo príliš veľa chýb, ktorými sme Seville umožnili vrátiť sa za stavu 4:1 do zápasu. Čo sa stalo, to sa stalo, už sa to nedá zmeniť. Našťastie nás vykúpil svojím gólom Pedro. Dúfam, že neodíde do Manchestru United. Je to hráč stvorený pre veľké okamihy, má magický dotyk s loptou a vie rozhodovať dôležité zápasy."

Vitolo, stredopoliar FC Sevilla: "Naše mužstvo predviedlo výkon na hranici možností. Nie je ľahké vyrovnať proti Barcelone, keď prehrávate o tri góly. Chceli sme získať pohár pre našich úžasných fanúšikov, preto sme teraz smutní, že sa nám to nepodarilo. Ale dali sme do zápasu všetko, nevzdali sme sa ani za stavu 1:4. Messi dnes opäť ukázal, že je nezastaviteľný. Je najlepším hráčom celých futbalových dejín."

Lionel Messi, útočník FC Barcelona: "Hrali sme veľmi dobre 50 či 60 minút. Potom sme však na ihrisku trpeli. Cítili sme únavu a súper to využil, poriadne nám skomplikoval cestu za prvou trofejou v začínajúcej sa sezóne. Nemalo by sa nám stávať, že prídeme o trojgólový náskok. Mám veľkú radosť z Pedrovho gólu. Zaslúžil si ho za všetko, čo odovzdal v prospech nášho klubu."

Luis Enrique, tréner Barcelony: "Je ťažké vyhrávať trofeje a tento zápas to ukázal. Od začiatku bol zápas pre nás zložitý. Sme šťastní za ďalšiu trofej. Už myslíme na španielsky Superpohár."

Unai Emery, tréner Sevilly: "Keď sme prehrávali 1:4, už sme boli skoro na dne, ale hráčom som hovoril, aby bojovali až do konca. Po vyrovnaní na 4:4 sme sa nadýchli a išli do predĺženia so šancou zvíťaziť. Ale Barcelona hrala lepšie, keď už boli všetci unavení. Chcel by som tiež zagratulovať Lionelovi Messimu, neustále dokazuje vysoké schopnosti vyhrávať s Barcelonou trofeje. Každý má svoje úlohy, takže on potom môže byť ten jazýček na váhach. Či ho nabudúce zastavíme? Pokúsime sa o to."