Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

VIDEO: Druhá najvyššia hokejová súťaž pod Tatrami prešla zmenami

Spoločná fotografia zástupcov prvoligových hokejových klubov, uprostred prezident SZĽH Miroslav Šatan počas tlačovej konferencie 10. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

S novým názvom Slovenská hokejová liga (SHL) a novým logom prišla aj nová koncepcia a nový generálny partner.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Druhá najvyššia hokejová súťaž pod Tatrami prešla pred novou sezónou viacerými zásadnými zmenami. S novým názvom Slovenská hokejová liga (SHL) a novým logom prišla aj nová koncepcia a nový generálny partner. Tým sa stal Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), ktorý vyčlenil prvoligovým klubom sumu v celkovej výške pol milióna eur, no len v prípade, že budú využívať mladých slovenských hráčov.



"Náš cieľ je, aby sa z tejto ligy stala rozvojová súťaž a zásobáreň hráčov pre našu najvyššiu ligu.
Aby tipsportligové kluby nemuseli hľadať len v zahraničí. Aby mala výraznejší rozvojový charakter pre mladých hráčov, ktorí často ešte v juniorskom veku opúšťajú Slovensko, alebo sa pri prechode do seniorského hokeja rozhodnú skončiť, keďže nevidia perspektívu a nemajú kde hrať. Preto sme sa rozhodli podporiť kluby nie len marketingovo, ale aj dotáciou na hráčov do 23 rokov,"
povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan.



Dotácia je približne 4000 eur na jedného hráča. Kluby môžu mať v kádri až sedem hráčov do 23 rokov, z toho dvoch do 20 rokov, aby z projektu ťažila aj juniorská reprezentácia, na ktorých sa vzťahuje dotácia. Samozrejme, do zápasov môžu nasadiť aj viac mladíkov nad rámec zmluvy so SZĽH. "Celková dotácia vo forme rôznych príspevkov a aj s marketingovými právami je približne 50.000 eur na jeden klub. Som rád, že sme sa dohodli so všetkými klubmi, samozrejme, nedávame tie dotácie len tak za nič, ale chceme, aby liga zvýšila svoju úroveň. Táto spolupráca je zatiaľ skúšobná a potrvá jeden rok," pokračoval Šatan.



V druhej najvyššej súťaži bude aj v tejto sezóne platiť legionársky limit. V jednom zápase môžu nastúpiť maximálne piati cudzinci. "Na poslednú chvíľu sme už nechceli nič meniť, keďže kluby sa už pripravovali na sezónu. Viaceré mužstvá aj bez obmedzenia nastúpia len s minimálnym počtom legionárov. Už v ďalšej sezóne by sme radi znížili ich počet na štyroch, možno aj troch," povedal prezident SHL Miroslav Lipovský.

Okrem finančnej a marketingovej podpory bude SZĽH organizovať aj viaceré semináre pre trénerov, ktorí budú mať možnosť stretnúť sa aj s reprezentačným kormidelníkom Craigom Ramsaym. "Vlani s ním spolupracovali tréneri mládežníckych reprezentácií, teraz dáme túto šancu trénerom z I. ligy. Mali by sa uskutočniť dve sedenia, ktoré bude viesť Ramsay a ukáže im prvky moderného hokeja. Táto liga by mala byť mladá, rýchlejšia, mala by sa zamerať na to, aby všetci hrali moderný hokej, moderné systémy a hráči sa ich naučili už v mladom veku. Ak nebudú dosahovať vrchol v 18-19 rokoch, ale neskôr, nech majú možnosť predĺžiť si hokejovú životnosť a kariéru," dodal. Šatan.


V druhej najvyššej súťaži sa v novej sezóne predstaví desať tímov - MsHK DOXXbet Žilina, HK Martin, HC Topoľčany, HK Skalica, MHK Dubnica nad Váhom, Bratislava Capitals, Trnava Gladiators, HK Spišská Nová Ves, HK'95 Považská Bystrica a HK Levice, ktoré budú vystupovať ako farma Nitry a nemôžu postúpiť. Okrem desiatky klubov bude v lige pôsobiť aj projekt slovenskej reprezentácie do 18 rokov, ktorá sa bude pripravovať v Piešťanoch a s každým tímom sa stretne raz doma a raz vonku.

Kluby si v základnej časti navzájom zmerajú sily systémom dvakrát doma, dvakrát vonku. Hracími dňami sú väčšinou streda a piatok. Po odohraní 36 kôl sa liga po 17. januári rozdelí na dve časti. V A-skupine sa predstaví prvých šesť tímov v 10 kolách, v "béčku" odohrajú dvanásť kôl tímy na siedmej až desiatej priečke, pričom najlepšie dva postúpia do play off k prvej šestke. Štvrťfinále vyraďovacej časti odštartuje 4. marca, víťaz Slovenskej hokejovej ligy bude známy najskôr 6. a najneskôr 12. apríla 2020 a automaticky postúpi do Tipsport Ligy. V play off sa odohrajú všetky série na štyri víťazné zápasy. Posledný tím po nadstavbovej časti nevypadne, o rok sa súťaž rozšíri o víťaza II. hokejovej ligy. Zápas hviezd SHL sa odohrá 11. januára.