Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Hráčom mesiaca českej extraligy je slovenský brankár J. Lašák

Archávna snímka: Desaťtisíce fanúšikov privítalo 12. mája 2002 na Námestí SNP v Bratislave slovenských hokejových reprezentantov po prílete do Bratislavy zo švédskeho Göteborgu po zisku historicky prvého titulu majstrov sveta v ľadovom hokeji. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Majstrovskému Libercu dopomohol po pomalšom rozbehu do súťaže k natiahnutiu víťaznej šnúry na sedem zápasov ako aj k výraznému posunu v tabuľke na vyššie priečky.

Liberec 15. novembra (TASR) - Slovenský hokejový brankár Ján Lašák získal v českej extralige ocenenie Hráč mesiaca. Majstrovskému Libercu dopomohol po pomalšom rozbehu do súťaže k natiahnutiu víťaznej šnúry na sedem zápasov ako aj k výraznému posunu v tabuľke na vyššie priečky. Receptom na úspech sa podľa majstra sveta z roku 2002 stala pravá slovenská kapustnica, ktorá učarovala celému tímu.

Tridsaťsedemročný brankár prispel v uplynulom období veľkou mierou k vzostupu libereckej formy, keď v siedmich víťazných zápasoch inkasoval len štyri góly. Aj preto zvíťazil v hlasovaní fanúšikov v ankete Hráč mesiaca, v ktorej prekonal napríklad aj ostrieľaného kanoniera Martina Erata z Komety Brno. "Je to príjemné, ale stojí za tým celé mužstvo. Som rád, že si ma ľudia vybrali, zároveň ďakujem chlapcom, že ma v stretnutiach podporili. Individuálne ceny sú fantastické, ale nie hneď, až tak za desať rokov," citoval web hokej.cz Lašákove slová.

Okrem víťaznej série bol skúsený slovenský brankár blízko k prekonaniu klubového rekordu v počte minút bez inkasovaného gólu, ktorý drží jeho krajan Marcel Melicherčík. Čisté konto si udržal dovedna 209 minút a 13 sekundách, následne ho prekonal pardubický útočník Petr Hubáček. Hoci si Lašák robil zálusk na Melicherčíkov rekord, priznal, že prerušenie série bez gólu pred jeho prekonaním mu vlastne pomohlo. "Povedal som si, že už to mám za sebou a možno to bolo fajn. Priveľmi som na to myslel, svojím spôsobom to bola pre mňa úľava. Samozrejme, mrzelo ma, že som nevydržal ešte nejakých pätnásť minút, ktoré mi chýbali. Ak by som neinkasoval, myslím, že by som Marcelov rekord zlomil. Zďaleka však nie je všetkým dňom koniec. Môžem začať novú sériu a verím, že nejaká ešte príde a možno sa vydarí," dodal.

Za vychytané nuly sa majster sveta z roku 2002 bachol po vačku a príspevok do klubovej kasy očakáva aj po víťazstve v ankete Hráč mesiaca. "Nejaká pokuta rozhodne príde, ale zaplatím ju veľmi rád. Chlapci ma už za nuly poriadne 'skasírovali', tie som nemal zadarmo. Padol na ne snáď celý otcov dôchodok," konštatoval so smiechom. Receptom na osobný aj tímový úspech sa stala pravá slovenská kapustnica, ktorú si Lašák dáva po každom triumfe. "Objednal som si, pretože predtým som ju u kamaráta ochutnal a bola výborná. Potom som vzal na ňu celý tím, vyhrali sme nejaké zápasy, tak muselo prísť ďalšie kolo. A takto to išlo ďalej. Nikto nevedel, čo to je a ako chutí naša pravá poctivá slovenská kapustnica. Ešteže máme Google, mladí chlapci si o nej mohli prečítať."