Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Šlágrom semifinále MS bude Švédsko - USA, Švajčiari chcú prekvapiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nezdolaných Švédov sa na ceste za obhajobou titulu pokúsia zastaviť Američania. Švajčiari sa už vo štvrťfinále postarali o prekvapenie, keď vyradili Fínov a zaskočiť chcú aj Kanadu.

Kodaň 19. mája (TASR) - Dve konfrontácie zámorskej hokejovej školy s európskou prinesú semifinálové zápasy MS v Dánsku. Nezdolaných Švédov sa na ceste za obhajobou titulu pokúsia zastaviť Američania. Švajčiari sa už vo štvrťfinále postarali o prekvapenie, keď vyradili Fínov a zaskočiť chcú aj Kanadu.

Švédi sú zatiaľ stopercentní, z ôsmich zápasov neprehrali ani jeden a naďalej platí, že slovenskí hokejisti sú jediní, kto s nimi doviedol zápas aspoň do predĺženia. Ďaleko od toho neboli vo štvrťfinále ani Lotyši, ktorí predvádzali koncentrovaný výkon, no napokon predsa len odchádzali zdolaní (2:3). Američania budú pre Švédov nemenej ťažkým orieškom, ich sila stúpa každým zápasom. Hoci si v závere základnej skupiny vybrali slabší deň, keď podľahli Fínsku 2:6, vyradením Česka vo štvrťfinále stúplo ich sebavedomie i ambície. Lídrom zámorského tímu je najproduktívnejší hráč šampionátu a kapitán USA Patrick Kane. "Majú veľa dobrých hráčov, najmä Kanea. Ale nedá sa brániť každého osobitne, musíme hrať ako tím," uviedol obranca Oliver Ekman-Larsson pre švédsky denník Aftonbladet.

Švédi túžia zopakovať vlaňajšie majstrovské oslavy z Kolína, k tomu však potrebujú spraviť ďalší krok, ktorým je postup do finále. Američania vyhrali štyri zo šiestich štvrťfinálových zápasov MS za uplynulých šesť rokov, avšak do finále sa ani raz nepozreli. Na väčší úspech než je bronzová medaila čakajú od roku 1960, keď získali svoj druhý a zatiaľ posledný titul majstrov sveta. Od roku 2000 sa Švédsko a USA stretli na MS celkovo desaťkrát. Švédi vyhrali osem zápasov, ten predošlý na MS v základnej skupine v Kolíne vyznel 4:3 pre USA.

Kanaďania odohrali s Rusmi zaujímavý a dramatický štvrťfinálový zápas, ktorému nechýbali góly, zápletka ani predĺženie. V ňom rozhodol o kanadskom víťazstve 5:4 a postupe Ryan O'Reilly. "Musíme zlepšiť našu obrannú hru a zostať agresívni po celý zápas. Vo chvíli, keď sme vo vedení, nesmieme upustiť od detailov. Štvrťfinále bola pre nás dobrá lekcia, no ďalej by to takto nešlo. Potešiteľné však je, že sme strelili veľa gólov," poznamenal O'Reilly.

Forma Švajčiarov na MS sa postupne zlepšovala, na sile im pridali aj príchody Romana Josiho a Kevina Fialu. "Odohrali sme náročné zápasy proti silným tímom, v ktorých nám však hra nefungovala podľa predstáv. V zápase s Fínskom to však išlo ako malo. Príchodom posíl sa zvýšila naša sila a je to vidieť na ľade a cítiť to aj na striedačke. Sila tímu sa zvyšuje a priniesla nám senzačný výkon a výsledok," citovala stránka iihf.com trénera Švajčiarov Patricka Fischera. Švajčiari už v nedávnej minulosti viackrát Kanaďanov zdolali, z uplynulých desiatich vzájomných zápasov na MS však Kanada vyhrala sedem.

Program semifinále MS, sobota 19. mája:

15.15 h (Kodaň): Švédsko - USA
19.15 h (Kodaň): Kanada - Švajčiarsko