Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Hokej

ŠVAJČIARSKY POHÁR:Slováci chcú v Bieli uspieť kolektívom a bojovnosťou

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger (Slovensko) v zápase medzinárodného hokejového turnaja o Nemecký pohár. Foto: TASR/Michal Svítok

V Bieli ich na úvod čakajú Bielorusi, od ktorých očakávajú agresívny herný prejav s aktívnym forčekingom.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Slovenskí hokejisti chcú na Švajčiarskom pohári nadviazať na výkony i výsledky z Augsburgu, kde sa pred vyše mesiacom tešili z turnajového prvenstva. V Bieli ich na úvod čakajú Bielorusi, od ktorých očakávajú agresívny herný prejav s aktívnym forčekingom. Hoci sa na dvojdňové podujatie nenaladili ideálne, tréner Zdeno Cíger verí, že vo Švajčiarsku všetko odčinia.

Šéf reprezentačnej striedačky spravil ešte pred utorňajším zrazom vo svojom kádri do Bielu dve zmeny. Zranené duo Marek Bartánus - Dávid Skokan nahradili Michal Hlinka zo Slovana Bratislava a banskobystrický útočník Dalibor Bortňák, ktorý sa predstavil aj na tohtoročnom Nemeckom pohári. Deň po zraze nastúpilo mladé mužstvo v Martine na prípravný duel proti Výberu Tipsport Ligy a podľa Cígera malo po prehre 1:6 o čom premýšľať. "Nevyšlo nám to, začali sme zle, ligový výber bol lepšie nachystaný. Naši chalani boli v náročnejšej situácii, keďže na ich pleciach ležala väčšia zodpovednosť. Úvod nám ušiel, potom sa manko ťažko doháňalo. Snaha o strelenie gólu nám nechýbala, no súper chcel zvíťaziť, kvalitne bránil a jeho brankár zachytal dobre. Chalani si musia uvedomiť, že v reprezentácii sa hrá od prvej minúty. Ťažko sa mi hodnotí, nechcem nikoho súdiť. Je pred nami náročný turnaj, vo Švajčiarsku majú chalani čo odčiniť," povedal po nevydarenom stretnutí Cíger.

S odmyslením si stredajšieho zápasu ťahali slovenskí reprezentanti od začiatku sezóny štvorzápasovú víťaznú sériu. Od úspešného augustového štartu s Rakúskom (2:0) prišli tri triumfy na Nemeckom pohári, ktoré Cígerových zverencov pasovali štvrtýkrát v histórii za turnajových víťazov. Oproti súpiske z Augsburgu sa nominácia do Bielu veľmi nezmenila. Hlavný kormidelník doplnil tímovú kostru o trojicu hráčov Slovana Bratislava - Ivana Švarného, Mareka Ďaloga, Michala Hlinku - či brankára Denisa Godlu, ktorý vytvoril dvojicu s Jánom Lacom. Uplynulý turnaj v Augsburgu oprávňuje pomýšľať na celkové prvenstvo aj v Bieli. "Ľahšie sa nám robí, keď máme za sebou výsledky. Nie je jednoduché udržať sa na pozitívnej vlne. Je to hokej, súperi sú nároční. Pre nás je však podstatné, aby sme si udržali kolektívny herný prejav, disciplínu a bojovnosť," podčiarkol Cíger.

Tradičný predvianočný turnaj sa konal od roku 2010 v alpskom lyžiarskom stredisku Arosa, po vypršaní dohody so švajčiarskym hokejovým zväzom sa podujatie presunulo do Bielu. Prijalo názov Swiss Ice Hockey Challenge, vo voľnom preklade Švajčiarsky pohár. Cígera zmena dejiska potešila: "Trošku sme radi, pretože cesta do Arosy bývala náročná. Prostredie je tam síce pekné, horské, ale doprava je komplikovaná. Biel bude pre nás jednoduchší, aj hráčom padne vhod, keď ich nebude vyčerpávať zbytočne dlhá cesta."

Slovenskí reprezentanti vykročia za obhajobou vlaňajšieho prvenstva piatkovým duelom proti Bielorusku. Naposledy sa s ním stretli na májových MS v Petrohrade, kde po dvoch tretinách viedli 2:0, no po záverečnom uragáne súpera napokon prehrali 2:4. "Bielorusi sú nepríjemní. Najhoršie bolo, že v uplynulých zápasoch hrali agresívne a niekto sa nám vždy s nimi zranil. Dúfam, že chlapci to ustoja. Máme im čo vracať, pretože v poslednej tretine na majstrovstvách sveta nám riadne zavarili, keď na nás vyleteli. Máme sa na čo tešiť," avizoval Cíger. Rady o bieloruskom štýle hokeja môže spoluhráčom poskytnúť jeden z tria slovanistov v súčasnom výbere. Obranca Ivan Švarný odohral sezónu 2014/2015 v KHL za Dinamo Minsk a súpera dobre pozná. "Tréner má hráčov pokope celú sezónu a myslím si, že si to skladá už smerom k šampionátu. Podľa mňa budú hrať kanadsko-americký systém, budú nás napádať dvomi hráčmi," predpovedal Švarný.

Po úvodnom piatkovom dueli Slovenska s Bieloruskom, ktorý je na programe o 16.15 h, sa o štyri hodiny neskôr stretnú Švajčiari s Francúzmi. Na ďalší deň nastúpia proti sebe víťazné a zdolané tímy.

Nominácia Slovenska na Švajčiarsky pohár (16.-18. decembra):

brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín., 2 zápasy/0 gólov), Ján Laco (Piráti Chomutov, ČR, 46/0)
obrancovia: Peter Čerešňák (HC Plzeň, ČR, 37/2), Marek Ďaloga (HC Slovan Bratislava, SR/KHL, 52/3), Martin Gernát (HC Sparta Praha, ČR, 4/1), Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec, ČR, 30/2), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, ČR, 41/3), Eduard Šedivý (HC Košice, 10/1), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, SR/KHL, 104/3), Peter Trška (HC Kometa Brno, ČR, 6/1)
útočníci: Michal Hlinka (Slovan Bratislava, KHL 9/1), Dalibor Bortňák (HC'05 iClinic Banská Bystrica, 7/0), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha, ČR, 9/1), Matej Češík (HC'05 Banská Bystrica, 6/0), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR, 52/13), Tomáš Hrnka (HC Plzeň, ČR, 19/3), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, ČR, 12/4), Radoslav Macík (HK Nitra, 7/1), Tomáš Matoušek (HC'05 Banská Bystrica, 3/0), Juraj Mikúš (HC Olomouc, ČR, 85/17), Bruno Mráz (HKM Zvolen, 3/0), Jakub Suja (HC Košice, 3/0)

realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Július Šupler (konzultant), Zdeno Cíger (tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), Igor Andrejkovič (videoanalytik), MUDr. František Okál (lekár), Samuel Petráš (výstrojový manažér), Michal Malina (masér), Andrej Foltýn, Viktor Fábik (fyzioterapeuti), Tomáš Štulajter (médiá)


Program Švajčiarskeho pohára:

piatok 16. decembra

16.15 SLOVENSKO - Bielorusko
20.15 Švajčiarsko - Francúzsko

sobota 17. decembra

16.15 Francúzsko - SLOVENSKO/Bielorusko
20.15 Švajčiarsko - SLOVENSKO/Bielorusko