Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Montreal, Pittsburgh a Anaheim vstúpili do play off víťazne

Gólová radosť hokejistom Montrealu Canadiens. Foto: TASR/AP

Domáce prostredie využil v tej istej vetve Pittsburgh, ktorý zdolal Columbus 4:3. V Západnej konferencii Anaheim rovnakým pomerom uspel doma proti Dallasu.

New York 17. apríla (TASR) - Úvodnými tromi zápasmi sa v noci na štvrtok začali v zámorí boje o Stanleyho pohár. Víťazný vstup do 1. kola play off NHL zaznamenali hokejisti Montrealu, Pittsburghu a Anaheimu. Canadiens sa ujali vedenia vo štvrťfinálovej sérii Východnej konferencie, keď vyhrali v prvom súboji na ľade Tampy Bay 5:4 po predĺžení.

Ofenzívne ladený súboj, v ktorom sa skóre menilo ako na hojdačke, muselo rozhodnúť až predĺženie. Víťazný gól strelil v 79. minúte sviatočný strelec Dale Weise, ktorý prišiel do Montrealu 3. februára výmenou z Vancouveru. "Canadiens som fandil už ako malé dieťa a snáď miliónkrát som snil, že raz v ich drese strelím takýto dôležitý gól. Je to fantastický pocit, že sa mi podaril v reálnom živote," vyznal sa pre zámorské médiá hrdina večera, ktorý zužitkoval prihrávku Daniela Briera od zadného mantinelu a sám pred Andersom Lindbäckom namieril z prvej priamo do odkrytého pravého horného rohu súperovej bránky. "Vedel som, že zacielim presne. Pokľakol som, ako to robil starý-dobrý Brett Hull, a vypálil," opísal rozhodujúci moment Weise, pre ktorého to bol prvý presný zásah vo vyraďovacích bojoch v kariére. Domácim nepomohli ani dva góly kanoniera Stevena Stamkosa, ten prvý padol po jeho krásnom sóle cez celé klzisko. "Nehrali sme takým spôsobom, akým sme mali. Celý zápas sme cítili, že si ho vyhrať nezaslúžime. Máme v mužstve veľa hráčov, ktorí sa ešte nikdy neocitli v takejto situácii, ale dúfajme, že tu skúsenosť teraz získajú a zbavia sa nervozity," povedal kapitán Tampy Stamkos. V drese Lightning zažili debut v play off NHL až deviati hráči, medzi nimi aj Slovák Richard Pánik. Ten odohral na krídle tretieho útoku "bleskov" vyše 20 minút, pripísal si však len dva neúspešné strelecké pokusy, dve trestné minúty za podrazenie, dva bodyčeky a jednu mínusku. Pred Petrom Budajom dostal v bránke Montrealu prednosť Carey Price.
Richard Pánik v súboji so Subbanom.
Foto: TASR/AP

Domáce prostredie využil v tej istej vetve Pittsburgh, ktorý zdolal Columbus 4:3. Víťaz Metropolitnej divízie prehrával na začiatku druhej tretiny už 1:3, ale dokázal skóre otočiť. Víťazný gól favorizovaných "tučniakov" vsietil v tretej tretine center Brandon Sutter, dve asistencie si zapísal Rus Jevgenij Malkin, ktorý sa vrátil do zostavy Penguins po tom, čo vynechal posledných 11 zápasov základnej časti pre zranenie nohy. V závere výrazne podržal domácich brankár Marc-Andre Fleury. "Je to zábavné, stresujúce a zároveň úžasné dosiahnuť prvú výhru v sérii. Na začiatku som bol poriadne nervózny, no to asi každý. S každou ďalšou strelou som sa cítil na ľade komfortnejšie," priznal kanadský brankár. Pittsburgh tak zdolal "modrokabátnikov" aj v šiestom vzájomnom zápase v sezóne, ten siedmy je na programe v sobotu opäť v Consol Energy Center. Blue Jackets sa v ňom pokúsia vyrovnať sériu svojím prvým víťazstvom vo vyraďovacích bojoch v histórii.

Getzlaf inkasoval strelu do tváre

V Západnej konferencii Anaheim rovnakým pomerom uspel doma proti Dallasu. Ducks rozbehli duel vo veľkom štýle, v polovici stretnutia viedli už 4:0, no potom poľavili, čo súper využil na strelenie troch gólov. Dallaským "hviezdam", ktoré hrali prvý zápas v play off od 19. mája 2008, sa však v dramatickom závere vyrovnať nepodarilo. Dánsky nováčik v bránke domácich "káčerov" Frederik Andersen tak zažil víťazný debut vo vyraďovačke, zaznamenal 32 úspešných zákrokov. Divákov v Honda Center zamrazilo, keď 16 sekúnd pred koncom duelu zasiahol domáceho kapitána Ryana Getzlafa puk do tváre po strele Tylera Seguina a s bolestivou grimasou zamieril do šatne na ošetrenie. Jeho zranenie by však podľa prvých správ nemalo byť vážne. "Myslím si, že bude v poriadku, akurát bude mať na jednej strane úst škaredú ranu. Viac budeme vedieť zajtra," informoval tréner Anaheimu Bruce Boudreau.



1. kolo play off NHL:

prvé zápasy štvrťfinále Východnej konferencie


TAMPA BAY - MONTREAL 4:5 pp (1:1, 1:1, 2:2 - 0:1)



Góly: 11. Kučerov (Brown, Paquette), 34. Stamkos (Kostka), 48. Killorn (Johnson), 54. Stamkos (Killorn) - 11. Plekanec (Jemelin, Gallagher), 37. Gionta (Eller, Weaver), 46. Eller (Gionta), 52. Vanek (Desharnais, Jemelin), 79. Weise (Briere, Gorges). Brankári: Lindbäck - Price, strely na bránku: 25:44. Diváci: 19.204.

/na zápasy 0:1/



PITTSBURGH - COLUMBUS 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)



Góly: 18. Jokinen (Malkin, Määttä), 22. Bennett (Niskanen, Martin), 23. Niskanen (Malkin, Crosby), 49. Sutter (Bennett, Martin) - 7. Johnson (Dubinsky), 18. Letestu (Johnson, Jenner), 21. MacKenzie. Brankári: Fleury - Bobrovskij, strely na bránku: 32:34. Diváci: 18.646.

/na zápasy 1:0/



prvý zápas štvrťfinále Západnej konferencie

ANAHEIM - DALLAS 4:3 (3:0, 1:2, 0:1)



Góly: 2. Palmieri (Bonino, Winnik), 13. Getzlaf (Beleskey, Perry), 20. Perreault (Maroon, Getzlaf), 30. Beleskey (Beauchemin, Selänne) - 37. Jamie Benn (Sceviour, Chiasson), 39. Sceviour (Eakin, Jordie Benn), 54. Seguin (Daley, Ničuškin). Brankári: Andersen - Lehtonen, strely na bránku: 35:35. Diváci: 17.294.

/na zápasy 1:0/



Slovák v akcii:

Richard Pánik (Tampa Bay) 20:37 0 0 0 -1 2 2



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/