Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

NHL: Boston zdolal Toronto a vyrovnal stav série, Chára asistoval

Zdeno Chára z Boston Bruins. Foto: TASR/AP

Brankár Jaroslav Halák opäť nechytal.

New York 22. apríla (TASR) - Hokejisti Bostonu zvíťazili v nedeľňajšom šiestom stretnutí 1. kola play off vo Východnej konferencii NHL na ľade Toronta 4:2 a vynútili si rozhodujúci siedmy zápas. Slovenský obranca v drese Bruins Zdeno Chára sa na triumfe podieľal asistenciou, keď prihral na štvrtý gól Bradovi Marchandovi. Brankár Jaroslav Halák opäť nechytal.

Hrdinom hostí bol útočník Brad Marchand, ktorý k dvom gólom pridal asistenciu. V 12. minúte expresne odpovedal na otvárací zásah Morgana Riellyho a v závere pridal poistku pri hre Toronta bez brankára. "V play off idete naplno, na ľade chcete nechať všetko. Niekedy sa vyjde, inokedy nie. Dnes sme mali šťastie. Neviem ako to dopadne v ďalšom zápase, ale budeme bojovať a užijeme si to," povedal Marchand na oficiálnom webe NHL.

Rozuzlenie série prinesie až siedmy zápas. Špeciálnu príchuť bude mať pre kapitána Bostonu Zdena Cháru. Štyridsaťdvaročný obranca sa predstaví už v trinástom dueli číslo 7 a vyrovná rekord celej súťaže, ktorý držia Patrick Roy a Scott Stevens.

Stav série na 3:3 vyrovnalo aj San Jose po víťazstve vo Vegas 2:1 po dvojnásobnom predĺžení. Dramatický duel rozhodol v 92. minúte Tomáš Hertl. Brankár hostí Martin Jones zlikvidoval 58 striel "rytierov".

"Žraloci" prehrávali v sérii už 1:3, ale opäť sa im podarilo odvrátiť elimináciu. Po domácom hladkom víťazstve 5:2 mali tentokrát aj dávku šťastia. Najmä však skvelého Jonesa, jeho 58 zákrokov je vôbec najviac v histórii organizácie v jednom zápase. "Vieme čo dokáže. Dodáva istotu celému mužstvu. Má prehľad a je faktorom, vďaka ktorému sme uspeli," pochválil svojho brankára kapitán San Jose Joe Pavelski.

Rozhodujúci gól zápasu strelil až v druhom predĺžení český útočník Hertl. Podarilo sa mu to dokonca vo vlastnom oslabení. Je vôbec prvý hráč v histórii NHL, ktorý rozhodol viacnásobné predĺženie v oslabení. "Keď som sa dostal k puku, bol som trochu unavený, rozmýšľal som, že ho iba nahodím a pôjdem vystriedať, napokon som ho však potiahol a skúsil vystreliť. Niekedy vám to skrátka padne," uviedol Hertl. San Jose bude mať v rozhodujúcom stretnutí výhodu domáceho prostredia.

1. kolo play off NHL



6. zápas štvrťfinále Východnej konferencie

TORONTO MAPLE LEAFS - BOSTON BRUINS 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Góly: 10. Rielly (Nylander, Marleau), 45. Matthews (Gardiner, Dermott) - 12. Marchand (Bergeron), 18. Krug (Pastrňák, Marchand), 28. DeBrusk (Krejčí, Pastrňák), 59. Marchand (CHÁRA, McAvoy). Brankári: Andersen - Rask, strely na bránku: 24:41, 19.683 divákov.

/stav série: 3:3/

6. zápas štvrťfinále Západnej konferencie

VEGAS GOLDEN KNIGHTS - SAN JOSE SHARKS 1:2 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)

Góly: 32. Marchessault (Theodore, W. Karlsson) - 20. Couture (Meier), 92. Hertl (Vlasic). Brankári: Fleury - Jones, strely na bránku: 59:29, 18.458 divákov.

/stav série: 3:3/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 22:35 0 1 1 +1 1 2

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/