Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

NHL: Detroit aj Calgary víťazne, Tatar ani Hrivík nebodovali

Hráč Detroit Red Wings Tomáš Tatar (vľavo), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Radovalo sa aj Calgary po víťazstve na klzisku Caroliny Hurricanes 4:1.

Washington 15. januára (TASR) - Slovenský hokejista Marek Hrivík zažil víťazný debut v drese Calgary. Dvadsaťšesťročný útočník v noci na pondelok prvýkrát nastúpil za Flames a kanadský klub vyhral v dueli NHL na ľade Caroliny 4:1. "Plamene" triumfovali v siedmom zápase za sebou.

Pre Hrivíka to bola tohtosezónna premiéra v zámorskej profilige, v minulých ročníkoch nazbieral v NHL 20 štartov (0+3) za NY Rangers. V aktuálnej sezóne sa po otrase mozgu, ktorý utrpel počas prípravy, rozohral najprv na farme v Stocktone (AHL), kde predvádzal skvelé výkony a dosiahol 29 bodov (10+19) v 28 vystúpeniach. Cestu do zostavy Flames mu otvorilo zranenie fenomenálneho českého útočníka Jaromíra Jágra. Na klzisku Hurricanes dostal Hrivík šancu na ľavom krídle tretieho útoku po boku Marka Jankowského a Garneta Hathawaya, v drese s číslom 46 odohral deväť minút, pripísal si jeden strelecký pokus a plusový bod.

Flames uspeli aj vďaka dvom gólom obrancu Dougieho Hamiltona, dva body nazbierali i jeho spoluhráči Matt Tkachuk (1+1) a Johnny Gaudreau (0+2). Brankár hostí Mike Smith predviedol 38 úspešných zákrokov, čisté konto mu pokazil až Lee Stempniak presilovkovým gólom v 56. minúte. Kanadský klub uspel vo všetkých štyroch zápasoch počas série na klziskách súperov. "Bol to určite výjazd, aký sme si predstavovali. Išli sme zápas od zápasu a nakoniec sme vyhrali všetky. Keď sa obzriem dozadu, bola to pred prestávkou určite vydarená šnúra," povedal pre zámorské médiá mladík Tkachuk. Hurricanes naopak prehrali tretie domáce stretnutie za sebou, navyše prišli o fínskeho útočníka Sebastiana Aha, ktorého na začiatku tretej tretiny trafil lakťom do hlavy Mark Giordano. Toho išiel hneď pomstiť Justin Williams a pobil sa s obrancom hostí.

V ďalšom súboji Detroit zvíťazil na ľade Chicaga jasne 4:0. Slovenský útočník hostí Tomáš Tatar nebodoval počas 16 minút a 29 sekúnd, ktoré absolvoval na hracej ploche. Český brankár Petr Mrázek zastavil všetkých 27 súperových striel a pripísal si druhé čisté konto v sezóne a 12. v profiligovej kariére. Mrázek vychytal nulu v Chicagu ako prvý brankár Red Wings od 23. decembra 2001, keď to dokázal Dominik Hašek pri víťazstve 5:0. "Myslím si, že Petr chytal excelentne. Výrazne nám uľahčil zápas. Puky sa k nemu lepili, predviedol dôležité zákroky v kľúčových momentoch, navyše aj dobre rozohrával," pochválil svojho brankára tréner "červených krídel" Jeff Blashill. Jedným gólom sa na výhre podieľal Tyler Bertuzzi, pre ktorého to bol premiérový presný zásah v NHL. "Bol som nadšený, keď puk prešiel brankárovi pomedzi betóny. Skôr, než sa dostal za čiaru, som schytal od súpera dva údery," opísal gólový moment 22-ročný nováčik, synovec niekdajšieho hokejového búrliváka Todda Bertuzziho. Slovenský krídelník Tomáš Jurčo nedostal šancu v zostave Blackhawks a nenastúpil proti svojmu bývalému klubu.

Obhajca titulu z Pittsburghu zdolal doma New York Rangers 5:2 a natiahol víťazné ťaženie na štyri zápasy. Prvý gól v NHL strelil český útočník "tučniakov" Dominik Simon, kanonier Penguins Phil Kessel si pripísal gól a asistenciu a dosiahol hranicu 700 bodov v profiligovej kariére. V desiatej sezóne za sebou nastrieľal 20 gólov, čo dokázal iba ako tretí Američan v ligovej histórii po Keithovi Tkachukovi a Patrickovi Kaneovi. Švédsky krídelník domácich Carl Hagelin si pripísal jubilejný 200. bod v NHL.

Vancouver zvíťazil na ľade Minnesoty 3:2 po predĺžení. Vydarený návrat do zostavy Canucks zažil Brandon Sutter, ktorý svojím gólom v tretej minúte predĺženia rozhodol o výhre hostí. Sutter odohral prvý duel od 24. novembra, pre zranenie vynechal predchádzajúcich 21 zápasov.

NHL - sumáre:



CHICAGO BLACKHAWKS - DETROIT RED WINGS 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

Góly: 5. Larkin (Athanasiou, Bertuzzi), 7. Green (Mantha, Nyquist), 46. Mantha (Zetterberg, Athanasiou), 54. Bertuzzi (Jensen, Frk). Brankári: Glass - Mrázek, strely na bránku: 27:26, 21.830 divákov.

CAROLINA HURRICANES - CALGARY FLAMES 1:4 (0:2, 0:0, 1:2)

Góly: 56. Stempniak (McGinn, Rask) – 7. Stajan (Lazar), 19. Hamilton (Gaudreau, Ferland), 44. Hamilton (Tkachuk, Gaudreau), 53. Tkachuk (Brouwer, Backlund). Brankári: Darling - M. Smith, strely na bránku: 39:30, 15.218 divákov.


PITTSBURGH PENGUINS - NEW YORK RANGERS 5:2 (1:2, 2:0, 2:0)

Góly: 4. Hörnqvist (Hagelin, Letang), 34. Simon (Sprong, Dumoulin), 35. Kessel (Sheary), 53. Crosby (Kessel, Oleksiak), 59. Hagelin (Oleksiak) – 16. Grabner, 20. B. Smith (Lettieri, Carey). Brankári: Jarry - Lundqvist, strely na bránku: 47:28, 18.647 divákov.


MINNESOTA WILD - VANCOUVER CANUCKS 2:3 pp (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)

Góly: 5. Zucker (Koivu, Mik. Granlund), 53. Winnik (Staal) – 17. Eriksson (Edler, H. Sedin), 57. Vanek (Gagner, Tanev), 63. Sutter (Edler, Eriksson). Brankári: Dubnyk - Markström, strely na bránku: 23:25, 18.927 divákov.

Slováci v akcii:

Marek Hrivík (Calgary) 9:04 0 0 0 +1 1 0

Tomáš Tatar (Detroit) 16:29 0 0 0 0 0 2

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/