Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Švédi zdolali Lotyšov, do štvrťfinále idú bez straty bodu

Švédsky hráč Daniel Sedin (vpravo) uniká s pukom pred Lotyšom Martinsom Cipulisom v hokejovom zápase C-skupiny Švédsko - Lotyšsko na ZOH 2014 v Šajba aréne v Soči 15. februára 2014. Foto: TASR/AP

Úradujúci majstri sveta sú bez straty bodu víťazom C-skupiny, z ktorej priamo postúpili do štvrťfinále.

Soči 15. februára (TASR) - Hokejisti Švédska zvíťazili aj vo svojom treťom zápase na ZOH v Soči, keď zdolali Lotyšsko 5:3. Úradujúci majstri sveta sú bez straty bodu víťazom C-skupiny, z ktorej priamo postúpili do štvrťfinále.

V úvode zápasu dominovali pozorné obrany. Viac sa o ofenzívnu hru snažili švédski hokejisti, ale viacero ich streleckých pokusov Lotyši zblokovali. Do vedenia sa o niečo aktívnejší Švédi dostali v 16. minúte. V presilovej hre Berglund usmernil strelu obrancu Karlssona a brankár Gudlevskis bol bezmocný. Brankár Lotyšov mal o minútu na to na svojej strane aj šťastie, keď strelu Jimmieho Ericssona zastavila horná žŕdka. Lotyši stihli vyrovnať ešte do prvej prestávky. Darzinš využil slabšiu chvíľku švédskej obrany a prekonal aj brankára Lundqvista.

Švédsky gólman kapituloval aj krátko po prvej prestávke. V 22. min. Sprukts tečoval puk pred Lundqvistom, ktorý nestihol zareagovať a Lotyši viedli 2:1. Tesný náskok však zverencom Teda Nolana dlho nevydržal. Už v nasledujúcej presilovej hre prekonal Gudlevskisa tvrdou strelou Karlsson a bolo 2:2. V závere druhej časti vyšli Švédom dve presilovky. Najskôr v 37. minúte Sedin ponúkol dobrú prihrávku Alfredssonovi a proti strele skúseného útočníka sa Gudlevskis nestihol presunúť. V 39. min. sa po odraze puku od mantinelu najlepšie zorientoval Jimmie Ericsson a Švédsko viedlo 4:2. Ani dvojgólový náskok súpera však Lotyšov nepoložil.

V 42. minúte znížil gólom z dorážky Girgensons a upravil na 4:3. O dve minúty na to podržal Lotyšov brankár Gudlevskis, keď proti strele Ericssona zasiahol efektným zákrokom. V polovici tretej tretiny si Švédsko vytvorilo súvislý tlak, ktorého výsledkom bol piaty gól. Tvrdá strela obrancu Edlera znamenala gól na 5:3. V závere tretej časti sa Lotyši snažili o vyrovnanie. Strelecké príležitosti si vytvorili najmä počas presilovky, ale Švédsko si už svoj náskok postrážilo.

C-skupina:
Švédsko - Lotyšsko (1:1, 3:1, 1:1)
Góly:
16. Berglund (Karlsson, Steen), 23. Karlsson (Bäckström, Alfredsson), 37. Alfredsson (Sedin, Edler), 39. Ericsson (Ekman-Larsson, Silfverberg), 53. Edler (Sedin, Johansson) – 19. Darzinš (Sprukts, Sotnieks), 22. Sprukts (K. Redlihs, Karsums), 42. Girgensons (Daugavinš, Freibergs). Rozhodovali: Jeřábek (Čes.), Walsh – George, McElman (všetci USA), vylúčení: 6:6, presilovky: 4:2, oslabenia: 0:0

Švédsko: Lundqvist – Hjalmarsson, Oduya, Jon. Ericsson, Kronwall, Edler, Karlsson, Ekman-Larsson – Landeskog, Berglund, Steen – Sedin, Bäckström, Eriksson – Alfredsson, Johansson, Silfverberg – J. Ericsson, Krüger, Hagelin – Nyquist

Lotyšsko:
Gudlevskis – Rekis, Ozolinš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Darzinš, Sprukts, M. Redlihs – Karsums, Girgensons, Daugavinš – Indrašis, Keninš, Cipulis – Jass, Pavlovs, Berzinš

Konečná tabuľka C-skupiny:
1. Švédsko 3 3 0 0 10:5
2. Švajčiarsko 3 2 0 1 2:1
3. Česká Republika 3 1 0 2 6:7
4. Lotyšsko 3 0 0 3 5:10


Hlasy po zápase:
Zemgus Girgensons (útočník Lotyšska):
"Snažili sme sa dostať švédskemu tímu pod kožu. Myslím si, že sme hrali naozaj dobre."

Janis Sprukts (útočník Lotyšska): "Po tomto zápase si myslím, že môžeme hrať s ktorýmkoľvek mužstvom. Sme veľmi radi, že sme odohrali vyrovnané zápasy so všetkými súpermi a to je dobré pre našu najbližšiu budúcnosť."

Jimmie Ericsson (útočník Švédska):
"Vieme, že Lotyšsko je dobrý tím a ak spravíte chybu, potrestajú vás. Teraz máme odohraté tri zápasy za štyri dni a dúfam, že takéto výkony prenesieme aj do štvrťfinále."