Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Import

Ceny ropy mierne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Barel WTI s májovým kontraktom sa v piatok ráno o 8.28 h SELČ predával po 63,84 USD.

Singapur 12. apríla (TASR) - Ceny ropy v piatok ráno mierne vzrástli. Naďalej ich podporuje obmedzenie ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov, rovnako ako sankcie USA proti Iránu a Venezuele. Cena ropy Brent sa pohybovala tesne nad hranicou 71 USD (63,03 eura) za barel (159 litrov) a cena americkej ropy WTI pod 64 USD za barel.

Barel WTI s májovým kontraktom sa v piatok ráno o 8.28 h SELČ predával po 63,84 USD. To bolo o 26 centov alebo 0,41 % viac než vo štvrtok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Vo štvrtok WTI stratila 1,03 USD alebo 1,6 % a uzavrela na úrovni 63,58 USD za barel. Dôvodom štvrtkového zlacnenia boli obavy z poklesu dopytu v dôsledku ochladenia globálnej ekonomiky.

Júnový kontrakt na severomorskú ropu Brent si v piatok ráno polepšil o 24 centov alebo 0,34 % a predával sa po 71,07 USD za barel.

Situácia na ropnom trhu je aktuálne jasná, riziká na strane ponuky podporujú ceny. Od začiatku roka cena Brentu vyskočila približne o 30 % a cena WTI o dobrých 40 %. Skupina OPEC+ obmedzila produkciu, okrem toho krízy a sankcie spôsobili pokles ťažby v Iráne, Líbyi a Venezuele.

Rast cien čierneho zlata brzdí spomaľovanie svetovej ekonomiky. V poslednom čase sa však ukazujú signály stabilizácie ekonomiky, ako sú napríklad povzbudzujúce údaje z Číny alebo z priemyslu niektorých veľkých ekonomík eurozóny.