Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Čína označila tvrdenia o čínskej špionáži v Nemecku za výmysel

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Úrady zadržali troch ľudí v západnom Nemecku, čelia obvineniam z odovzdávania informácií o námorných technológiách Číne. Neskôr nemecké úrady zadržali štvrtého podozrivého.

Peking 26. apríla (TASR) - Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za "číry výmysel". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Tento takzvaný čínsky špionážny prípad je číry výmysel," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. "Čína už nemeckej strane vyjadrila rázny protest v súvislosti s nepodloženými obvineniami Nemecka," dodal.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

Traja ľudia, ktorých úrady zadržali v pondelok na západe Nemecka, čelia obvineniam z odovzdávania informácií o námorných technológiách Číne. V utorok potom nemecké úrady zadržali štvrtého podozrivého - asistenta poslanca Európskeho parlamentu za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximiliana Kraha. Asistent je podozrivý okrem iného zo sledovania aktivít čínskej opozície v Nemecku.

"Čína rezolútne odmieta akékoľvek očierňovanie a ohováranie Číny," uviedol Wang. Dodal, že Peking žiada, aby bolo Nemecko ostražité voči snahám o poškodenie čínsko-nemeckých vzťahov a aby zastavilo "túto protičínsku politickú frašku".