Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Import

Sv. Cyril a sv. Metod v Slovenskom biografickom slovníku

Sv. Cyril a sv.Metod Foto: TASR/Jozef Ďurník

Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv.Metoda na naše územie.

Bratislava 22. júna (TASR) - Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti, okrem prehľadu domácich a zahraničných pamätníkov venovaných pamiatke osnovateľov nášho písomníctva, uvádza aj základnú vedeckú, odbornú a umeleckú, knižne publikovanú literatúru o období Veľkej Moravy a účinkovaní sv. Cyrila a Metoda na jej území, teda aj na veľkej časti dnešného slovenského územia. Prehľad literatúry uvádzame ako informačný materiál.

Menej známe a v niektorých prípadoch až objavné informácie a fakty zo života sv. Cyrila a sv. Metoda prinášajú ich personálne heslá publikované v jednotlivých dieloch Slovenského biografického slovníka, ktorý pripravil Biografický ústav Matice slovenskej v Martine. Prvý diel slovníka vyšiel v Matici slovenskej v roku 1986 a obsahuje heslá pod písmenami A - D. To znamená, že heslo „Cyril“, v slovníku spresnené na Cyril - Konštantín (Filozof), sa nachádza už v tomto zväzku.

Je pomerne rozsiahle a v snahe zachytiť čo najpodrobnejšie životné osudy tohto muža veľkú pozornosť venuje udalostiam v jeho živote v období pred príchodom na Veľkú Moravu. Tak sa môžeme dozvedieť nielen pomerne známu skutočnosť, že „...okrem gréckeho a latinského jazyka ovládal od mladosti aj slovanský jazyk, lebo jeho rodisko, hlavné mesto byzantskej provincie Macedónia, obývali od 6. storočia Slovania, a židovsko-hebrejskú abecedu a reč si osvojil pri misii ku Kozarom v Chersone“, ale aj menej známy a troška pikantný fakt, že v mladosti „odmietol sobáš s bohatou nevestou, ktorú mu našiel obľúbenec cisárovnej Teodory a jeho podporovateľ, cisársky nádvorník (logotet) Teoktist...“.

Heslo o Metodovi sa nachádza vo štvrtom zväzku Slovenského biografického slovníka, ktorý vyšiel v roku 1990 a obsahuje heslá pod písmenami M - Q. Z neho sa môžeme dozvedieť, že Metod sa pôvodne volal „Michal alebo Manuel“. Dôležitejšia je však záverečná charakteristika významu Metodovho pobytu na Veľkej Morave: „Jeho činnosť mala veľký význam aj pre posilnenie mocenského postavenia Veľkej Moravy. Vedomie o účinkovaní Cyrila a Metoda medzi Slovákmi, cyrilo-metodská tradícia bola významnou súčasťou ideológie slovenskej feudálnej národnosti, obrodeneckého historizmu, mala výrazne česko-slovenské a všeslovanské zameranie a vo forme kultúrneho odkazu sa ako súčasť veľkomoravskej tradície udržala dodnes.“