Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Crosetto vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny

Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Taliansky minister obrany Crosetto v rozhovore pre denník Il Messaggero tvrdil, že Západ sa mylne domnieval, že sankcie dokážu zastaviť ruskú agresiu, a precenil svoj hospodársky vplyv vo svete.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rím 6. mája (TASR) - Taliansky minister obrany Guido Crosetto v pondelok vyjadril presvedčenie, že ekonomické sankcie uvalené na Rusko nesplnili svoj účel, a vyzval Západ, aby sa pokúsil intenzívnejšie rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o diplomatickom riešení s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Crosetto v rozhovore pre denník Il Messaggero tvrdil, že Západ sa mylne domnieval, že sankcie dokážu zastaviť ruskú agresiu, a precenil svoj hospodársky vplyv vo svete. Namiesto toho jediným spôsobom, ako ukončiť túto "krízu", je podľa neho "zapojiť všetkých, najprv (dosiahnuť) prímerie a potom mier".

Na námietku moderátora, že Putin neprejavil ochotu rokovať, Crosetto odpovedal, že ide o dobrý dôvod na to, aby sa Západ ešte viac snažil. "Nesmieme sa vzdať žiadnej možnej cesty diplomacie, aj keď je úzka," dodal.

V rozhovore však obhajoval rozhodnutie Talianska pokračovať v dodávaní zbraní Ukrajine. Cieľom tejto iniciatívy je podľa neho získať "čas a podmienky na dosiahnutie prímeria a mieru".

Ak by ruské sily obsadili Kyjev, nevyhnutne by to viedlo ku konfliktu s inými štátmi mimo Ukrajiny, ktoré by nesúhlasili s tým, že sa ruské tanky nachádzajú na ich hraniciach, uviedol taliansky minister.

Ukrajinskú vlaňajšiu protiofenzívu, ktorá nedokázala preraziť ruské obranné pozície, označil za chybu vzhľadom na vojenskú prevahu Moskvy. Crosetto povedal, že osobne varoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že protiofenzíva bola odsúdená na neúspech, ale nebol vypočutý.