Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Bogdalíková oslavuje životné jubileum výstavou v bratislavskej Umelke

Ilustračné foto. Foto: www.facebook.com

Podľa kurátorky výstavy Veroniky Markovičovej vo výbere je autorkina tvorba za posledných osem rokov, počas ktorých sa sústredila na dialóg plastiky, maľby, fotografie a textu.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Veľkú sálu bratislavskej galérie Umelka zaplnila svojimi dielami sochárka a maliarka Denisa Bogdalíková. Podľa série obrazov výstavu nazvala Descendit ad Inferos a je pri príležitosti životného jubilea tejto výtvarníčky a režisérky.

"Môžete tu vnímať dynamický pohyb medzi maľbami, sochami a textami. Ten vám sprítomnia aj oživené sochy mimogravitačnými cvičeniami na fialových kobercoch," na dnešnej vernisáži výstavy uviedla autorka nasledovnú artistickú silovú akrobaciu troch dvojíc. V programe otvorenia expozície bol aj prednes jej textov Himajlon hercom Alfrédom Swanom.

Podľa kurátorky výstavy Veroniky Markovičovej vo výbere je autorkina tvorba za posledných osem rokov, počas ktorých sa v dialógu plastiky, maľby, fotografie a textu sústredila na stvárnenie tém spojených s duchovno-materiálnou existenciou človeka. S energickou farebnosťou bez realistickej popisnosti zobrazuje nezastaviteľný pohyb možností a rezignácií, túžob, spomienok, strachu a odhodlania. Vytvárajúc symbolický priestor pulzovania života kondenzuje našu skúsenosť do anonymných nahých figúr. Tým naznačuje kolobeh emócií, citov a vášní ľudského trasoviska, kde sa paralelne odohráva náš vlastný i spoločný príbeh. Zhmotňuje napätie medzi naším potenciálom a aktuálnym stavom v neustálom dotyku fyzického a nehmotného sveta, v ktorom si uprostred nekonečna vytvárame neexistujúce hranice.

Na stenách sú obrazy z cyklov Hlas tisícich hlasov, Mithote, Očistec, ktorý žijeme či zo súboru Energie. V priestore sú objekty Dvaja, Človek – klíček, Sama, Stred, Človek a jeho ťarchy, Mithote a ďalšie. Vytvorila ich z dreva, bronzu, sadry, patinovaného vosku, patinovaného epoxidu či papiera. Súčasťou výstavy je 33 sprievodných literárnych textov z kolekcie Himajlon.

Rodáčka z Malaciek Denisa Bogdalíková (1977) absolvovala v Bratislave po Škole úžitkového výtvarníctva, odbor keramika (1991-1995) Výtvarnú školu výtvarných umení Ateliér socha, objekt, inštalácia u profesora Jozefa Jankoviča (1997-2003), ktorú ukončila doktorandským štúdiom (2006). Medzitým sa vzdelávala na Akadémii výtvarných umení v Prahe (1999-2000) a na Vysokej škole múzických umení (2001-2006). Od roku 1994 mala viaceré autorské a kolektívne výstavy v slovenských a českých mestách. Zúčastnila sa siedmich, prevažne sochárskych sympózií.

Výstava, ktorá potrvá do 7. mája, bude mať komentované prehliadky s diskusiou (26. 4., 3. 5.), akčnú maľbu pre školákov (19. 4., 25. 4., 2. 5.) i pre verejnosť (22. 4.).